136 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Så går ett takbyte till

Så går ett takbyte till

Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det andra. Oavsett vad, så vet du med stor säkerhet att det är dags för ett nytt tak. Vad gör du då?

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Börja ta in offerter

Hör av dig till takläggare och företag som utför takbyten. Fundera på om du ska byta tak helt eller om du bara vill renovera taket. Ett helt nytt tak tar trots allt längre tid, kräver mer material och är i slutändan dyrare än en renovering.

Ta in flera offerter, minst tre. På så sätt kan du jämföra offerterna med varandra och bedöma om priset är bra. Notera att företagen som du hör av dig till oftast bara har dina egna undersökningar och mätningar att gå på, vilket innebär att offerten i sig inte alltid kommer att vara exakt. Jämför därför även vad de olika offerterna inkluderar. Fråga även om eventuella garantier, försäkringar och dylikt.

Tips: En vanlig offert ska inkludera materialkostnad, arbetstid, arbetskostnad samt hantering och återvinning av eventuellt avfall. Om du vet att det är dags att fixa taket kan du alltid ta in gratis offerter hos hos. Det tar bara 1 minut.

Fiskmåsar har byggt bon på taket och förstört det.

Be om referenser innan du väljer takfirma

Det är även en bra idé att fråga grannar eller vänner som har bytt tak de senaste åren om råd. Bra referenser väger tungt, speciellt om de kommer från personer som du känner. Du kan alltid fråga takläggarna om referenser också. När du har jämfört offerterna är det vanligt att de skickar någon som undersöker taket mer noggrant. Då får du rådgivning kring vad som behöver åtgärdas, hur lång tid det beräknas att ta och så vidare.

Utförandet

Innan du godtar offerten kan det vara aktuellt att ansöka om bygglov. I de flesta fall hjälper takläggaren till med detta. Därefter börjar själva byggandet. Vad som ska göras och hur lång tid det tar beror på vad du hade för önskemål. Generellt kan du räkna med att det kommer att ta upp emot 1,5 timmar per kvadratmeter att lägga ett helt nytt tak. Vissa moment går snabbare än andra och det går oftast även fortare om det är många som arbetar tillsammans. Andra faktorer som påverkar tiden är eventuella genomföringar som skorsten och dylikt, dessa kan i vissa fall kräva speciella delar från en plåtslagare.

Vad ansvarar takläggarna för?

De ska se till att det finns en tidsplan för takarbetet samt att allt som behövs för att kunna jobba säkert på taket finns på plats. Det gäller bland annat ställningar, skyddsanordningar och i de flesta fall även en container för allt avfall.

När taket är färdigt är det dags att börja rengöra arbetsplatsen och montera ner ställningar. Innan ställningar och dylikt är borttaget är det bra om det utförs en slutkontroll tillsammans med dig (eller fastighetsägaren). Därefter tar det inte lång tid innan du får en faktura.

Notera att vissa takläggare vill att du betalar en viss del i förskott och resterande belopp efter att arbetet är utfört, samt att många har en klausul för eventuellt extra arbete på grund av oväntade upptäckter.

Fler inlägg om Tak

Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Vill du höja taket på huset? Tänk på det här Det som kallas för att "höja taket" eller ett "taklyft" kan syfta till att bygga till en extra våning på huset eller till att skapa mer takhöjd på en befintlig våning. Båda alternativen kommer att ge dig mer rymd och öka värdet på huset, men det...
Läs mer om Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Vattenläcka? Reparera ditt tak
Taket är på många sätt den viktigaste delen av ditt hus. Alla delar är naturligtvis väsentliga, men taket är det som skyddar huset från fukt och regn. Det brukar betraktas som husets paraply. Tror du att ditt tak kan ha drabbats av skador? Det finns tyvärr inga tak som är helt underhållsf...
Läs mer om Vattenläcka? Reparera ditt tak
Takets olika delar
Ett tak har många detaljer –  och alla dessa detaljer har olika namn. Har du koll på vad takets delar heter? På den här sidan förklarar vi vad som sitter var genom att "bygga" ett sadeltak. För andra taktyper kan vissa takdelar saknas och andra läggas till. Takstol Takstolen är den bära...
Läs mer om Takets olika delar