124 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Så går ett takbyte till

Så går ett takbyte till

Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det andra. Oavsett vad, så vet du med stor säkerhet att det är dags för ett nytt tak. Vad gör du då?

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Börja ta in offerter

Hör av dig till takläggare och företag som utför takbyten. Fundera på om du ska byta tak helt eller om du bara vill renovera taket. Ett helt nytt tak tar trots allt längre tid, kräver mer material och är i slutändan dyrare än en renovering.

Ta in flera offerter, minst tre. På så sätt kan du jämföra offerterna med varandra och bedöma om priset är bra. Notera att företagen som du hör av dig till oftast bara har dina egna undersökningar och mätningar att gå på, vilket innebär att offerten i sig inte alltid kommer att vara exakt. Jämför därför även vad de olika offerterna inkluderar. Fråga även om eventuella garantier, försäkringar och dylikt.

Tips: En vanlig offert ska inkludera materialkostnad, arbetstid, arbetskostnad samt hantering och återvinning av eventuellt avfall. Om du vet att det är dags att fixa taket kan du alltid ta in gratis offerter hos hos. Det tar bara 1 minut.

Fiskmåsar har byggt bon på taket och förstört det.

Be om referenser innan du väljer takfirma

Det är även en bra idé att fråga grannar eller vänner som har bytt tak de senaste åren om råd. Bra referenser väger tungt, speciellt om de kommer från personer som du känner. Du kan alltid fråga takläggarna om referenser också. När du har jämfört offerterna är det vanligt att de skickar någon som undersöker taket mer noggrant. Då får du rådgivning kring vad som behöver åtgärdas, hur lång tid det beräknas att ta och så vidare.

Utförandet

Innan du godtar offerten kan det vara aktuellt att ansöka om bygglov. I de flesta fall hjälper takläggaren till med detta. Därefter börjar själva byggandet. Vad som ska göras och hur lång tid det tar beror på vad du hade för önskemål. Generellt kan du räkna med att det kommer att ta upp emot 1,5 timmar per kvadratmeter att lägga ett helt nytt tak. Vissa moment går snabbare än andra och det går oftast även fortare om det är många som arbetar tillsammans. Andra faktorer som påverkar tiden är eventuella genomföringar som skorsten och dylikt, dessa kan i vissa fall kräva speciella delar från en plåtslagare.

Vad ansvarar takläggarna för?

De ska se till att det finns en tidsplan för takarbetet samt att allt som behövs för att kunna jobba säkert på taket finns på plats. Det gäller bland annat ställningar, skyddsanordningar och i de flesta fall även en container för allt avfall.

När taket är färdigt är det dags att börja rengöra arbetsplatsen och montera ner ställningar. Innan ställningar och dylikt är borttaget är det bra om det utförs en slutkontroll tillsammans med dig (eller fastighetsägaren). Därefter tar det inte lång tid innan du får en faktura.

Notera att vissa takläggare vill att du betalar en viss del i förskott och resterande belopp efter att arbetet är utfört, samt att många har en klausul för eventuellt extra arbete på grund av oväntade upptäckter.

Fler inlägg om Tak

Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Takpapp, eller tjärpapp som det ibland kallas, är den papp som rullas ut under takpannor och läkt för att skydda huset från att kyla och fukt tränger in. Det finns också yttakpapp som används som takmaterial istället för exempelvis tegel eller betong som kan vara ganska tungt. Vanlig...
Läs mer om Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?