73 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.
På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel.
Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och om det finns några komplicerade delar på huset som kommer att göra att takläggningen tar extra lång tid. I snitt kan du räkna med att taket kostar ungefär 1 500 kr/m², men det kan lätt stiga i pris om du väljer ett dyrare takmaterial. Som nämnt ovan har även takets storlek en stor påverkan på priset. Ju större det är, desto mer material behöver inköpas och desto längre tid behöver takläggarna jobba.
Det takmaterial du väljer kommer till stor del att påverka utseendet på bostaden så det är viktigt att du verkligen gör din research så att du får ett tak som du kommer att vara nöjd med i många år framöver.
Ett klassiskt takmaterial är tegel. Materialet ger taket ett klassiskt och stilrent utseende, tätt förknippat med svenska hus och villor. En annan typ av takmaterial är betong. Även dessa kommer i takpanneform men de kräver att pannorna sätts mycket tätt och att taket har någon form av lutning. Både tegel och betong är populärt för att de har lång livslängd och ett fint utseende.
Plåt är ett annat material som används för tak. Det tål väder på ett bra sätt men har inte samma livslängd som tegel och betong. Precis som de tidigare materialen kräver plåt ett lutande tak.
Sedum är speciellt av flera anledningar. Först och främst är det ett växtsläkte som består av fler än tusen olika arter. Sedum i sig tillhör släktet fetknoppar vars blad är ”köttiga” eftersom de behåller mycket vatten. Växten är tålig och klarar utan problem av det svenska klimatet. Fördelen med sedumtak, förutom det naturliga utseendet, är att avrinningen minskar, vilket innebär att taket kommer att droppa under längre tid istället för att översvämma. Dessutom har sedumtak god brandsäkerhet, minskar ljudnivån och skyddar mot temperaturväxlingar.
Bland de billigare alternativen hittar du takpapp, vilket bland annat kan används för platta tak eller tak med låg lutning. Detta takmaterial är dock känsligt för dåligt väder, kräver att du har god avrinning och har även en relativt kort livslängd.
Materialkostnaden är inte allt, även själva arbetet kommer att kosta. Här finns det återigen flera faktorer som påverkar kostnaden; det kan handla om alltifrån hur erfarna takläggarna är till hur snabbt de behöver vara klara (I snitt kan du räkna med att det tar cirka en timme per kvadratmeter att lägga taket). Glöm inte bort att du kan få "rabatt på arbetet" med hjälp av rotavdraget som ger dig upp till 30 procent av arbetskostnaden i avdrag med en gräns på 50 000 kronor per person och år.
Förr i tiden gav takläggaren ofta ett timpris, men nu för tiden är det vanligare att du får en offert där takläggaren har angett hur mycket varje kvadratmeter kostar att lägga. Till detta kan det även tillkomma resekostnader.
Låt oss säga att ditt tak har en area på 120 m².
Ett tak på 120 kvadratmeter innebär ungefär 120 arbetstimmar, vilket i det här fallet (då det är ett relativt okomplicerat tak som ska läggas) ger en arbetskostnad på 60 000 kr. Med rotavdraget får du dra av 30 procent, vilket ger en rabatt på 18 000 kr. Takläggaren bor utanför staden och resekostnaden landar därför på totalt 4 000 kr.
Du väljer att lägga ett tak med betongplattor för 800 kr/m², vilket blir 96 000 kr.
Material: 96 000 kr
Arbete: 60 000 kr
Rotavdrag: -18 000 kr
Resekostnad: 4 000 kr
Pris för ett nytt tak: 142 000 kr (1 183 kr/m²)