Att välja värmepump kan vara en riktig djungel och ofta används ord och uttryck som kan vara lite svåra att förstå sig på. Därför får du här en liten ordlista på termer som kan vara till hjälp när du ska välja din nya värmepump!
Ett uppvärmningsalternativ som innebär att en installatör borrar ett hål ner till berggrunden. I hålet hämtas värme som sedan används för att värma upp ditt hem.
Med jordvärme används flera kollektorslangar som grävs ner i marken. I slangarna cirkulerar en vätska som värms upp. Med hjälp av den uppvärmda vätskan sprids sedan värmen till ditt hem.
Detta är en uppvärmningslösning som tar luft utifrån. Ur luften utvinns sedan energi (värme) som sprids i huset med hjälp av en fläkt.
I likhet med luft/luftvärme innebär denna lösning att man utvinner energi ur luften utomhus för att värma upp luft och vatten i huset. Detta är ett bra alternativ för dig som har vattenburen värme hemma.
Sjövärme innebär, precis som namnet antyder, att man utvinner energi och värme ur vatten istället för från mark eller luft. Man sänker då ner kollektorslangar i en sjö eller ett vattendrag som sedan leds in i huset som ska värmas.
Man ser ofta COP- och SCOP-värden överallt när man ska köpa en ny värmepump och det kan vara svårt att förstå exakt vad de mäter, men på ett förenklat sätt kan man säga att de är ett mått på värmepumpens prestanda i drift. Skillnaden mellan de två ligger i hur de beräknas: COP är ett värde som mäts vid standardiserade temperaturer och förhållanden medan SCOP mäts vid varierande och skiftande förhållanden, mer som i verkligheten och de skiftande årstiderna.
En värmepump består av ett slutet system där det cirkulerar så kallat köldmedium. Detta medel är ibland flytande och ibland i gasform beroende på var i systemet det befinner sig. Ett köldmedium är en energibärare och har därmed förmågan att överföra energi.
Om ditt hem värms upp av ett vattenburet system är värmevattnet det vatten som cirkulerar i systemet. Det är alltså det vatten som värms upp av värmepumpen.
Värmesystemet innefattar allt det som jobbar med att sprida värmen till de olika delarna i ditt hem, det vill säga pumpar, rör, element och allt annat.
Effektbehovet anger hur stor effekt som behövs för att kunna värma upp ett hus och varmvattnet. Det anges i kilowatt (kW) och den så kallade toppeffekten anger vad som krävs när det är som kallast på året.