Bergvärme offert

På HelpHero hjälper vi dig att ta in offert för att installera bergvärme från flera installatörer samtidigt. Välj själv om du vill ta in en offert för bergvärmeinstallation eller bergvärmepump – vår tjänst är helt gratis och helt fri från förbindelsekrav.

Få offert på bergvärmepump
Hitta företag i ditt närområde
Jämför erbjudanden i lugn och ro
Kostnadsfri tjänst utan förbindelser
Begär offert
Installation av bergvärme

Jämför offerter på installation av bergvärme

För att veta om offertförslaget är bra behöver du jämföra det med andra offerter. En bra tumregel är att ta in offerter från minst tre leverantörer för att få en bra överblick. Du kan göra det genom att kontakta olika leverantörer var för sig, eller genom att fylla i formuläret här, så gör vi det åt dig.

En offert på bergvärmeinstallation bör innehålla följande delar:

  • Materialkostnad och arbetskostnad
  • En jämförande energibesparingskalkyl över hur mycket just ditt hushåll kan spara genom att installera bergvärme
  • Garanti – hur lång är den och vad täcker den?
  • En detaljerad beskrivning av villkoren för leverans, drift och service
  • Kostnaden för igångkörning och injustering

Frågor att ställa leverantören

  • Har leverantören räknat på utomhustemperaturer utifrån ett förhållandevis kallt eller förhållandevis varmt år? Säkerställ att dessa är relevanta för just ditt hus. Den genomsnittliga utomhustemperaturen skiljer sig mycket åt mellan olika platser i Sverige.
  • Ingår hushållets övriga elförbrukning i offerten?
  • Under extra kalla dagar ökar behovet av värme. Då kan du behöva ta in så kallad spetsvärme. Ingår det i beräkningarna i den aktuella offerten?
  • Be leverantören specificera med hur stor procentandel värmepumpen kommer att täcka hushållets energi- och effektbehov.

Sammanfatta sedan priset och vad som ingår så kan du snart sätta igång med installationen. Du kan räkna med att hela installationsprocessen från borrning till färdig installation tar vanligen mellan en till två veckor.

Processen för att installera bergvärme

Processen för att installera bergvärme består, lite förenklat, av tre steg:

  1. Ett hål borras i berggrunden varifrån värmen ska hämtas, oftast på ett djup av 150 – 200 meter
  2. Installation av den nya värmepumpen som ska se till att värmen tas tillvara på och sprids i ditt hem
  3. Systemet kopplas ihop med huset så att värmen från berggrunden kan ta sig in dit

Pris

Beroende på hur din tomt samt ditt hus ser ut så kan hela denna process kosta mellan 100 000 – 180 000 kronor. Det är tveklöst en stor summa, men om du slår ut det på de 50 år som borrhålet kan användas så är priset inte så högt. Hela installationen tar bara ett par dagar och oftast behöver du inte vara utan värme i mer än ett par timmar.

Information som leverantören behöver

Be leverantören hjälpa till med dimensionering av bergvärmepumpen. För att de ska kunna göra det behöver du ha svar på följande:

  • Hur används varmvatten i ditt hushåll? Vad påverkar din varmvattenförbrukning? (Badkar, pool etc.)
  • Vilka andra värmekällor kommer att finnas kvar efter installation av bergvärme? (Kaminer, kakelugnar)
  • Vill du att ditt hus ska hålla en temperatur över 20 grader med hjälp av bergvärmen?

Räkna på din energiförbrukning

Innan du tar in offert på bergvärme bör du räkna på hur stor energiförbrukning ditt hushåll har. Om du har bott i ditt hus länge har du möjlighet att räkna fram energibehovet på ett flertal olika sätt.

Eldar du med olja och har det som din främsta värmekälla kan du till exempel titta närmare på dina fakturor från oljeleverantören. På fakturorna kan du se hur många kubikmeter olja du faktiskt konsumerar per år. Detsamma gäller om du i dagsläget använder el som främsta energikälla till värme.

Bergvärmepumpen kräver ett vattenburet system

En förutsättning för att bergvärme ska kunna installeras i ditt hem är att huset har vattenburna element. Om du inte redan har detta installerat kan det därför vara en god idé att fundera på om ett annat uppvärmningsalternativ är bättre, då installationen av vattenburna element innebär en stor extrautgift. Enklast är det att installera ett luftburet system (exempelvis en luft/luftvärmepump). Tänk bara på att det kanske inte har den prestandan du är ute efter.

Komplettera med el under kalla dagar

Då det inte är kostnadseffektivt att använda bergvärme för uppvärmning under riktigt kalla dagar kompletteras pumpen ofta med en typ av elektrisk lösning. Strömmen går på när temperaturen sjunker mycket och huset värms då upp med hjälp av elvärme. På så vis får du den mest effektiva lösningen för uppvärmning av ditt hus.

Miljövänligt och långsiktigt

Att värma upp sitt hem med hjälp av bergvärme är miljövänligt och långsiktigt samtidigt som det kräver väldigt lite underhåll. Via ett borrhål som går djupt ner i marken hämtas värme som sedan förstärks och sprids i ditt hem med hjälp av en bergvärmepump.

Mer om bergvärme

När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när oljepriset steg och vi blev allt mer miljömedvetna började åtminstone ett större antal svenska hushåll att undersöka om de skulle byta till en värmepump, men det var inget självklart val.

Det första patentet

Det första patentet på en eldriven värmepump som hade marken som energikälla kom redan år 1912. I Sverige dröjde det dock till 1978 innan geoteknik började användas på det sättet. Den första ansatsen att använda bergvärme som energikälla kallas för Sunstore-projektet. Idag krävs det endast ett borrhål för att utvinna bergvärme, men på den tiden krävdes det hela 42 stycken. Detta gjorde att ett större enfamiljshus kunde förses med värme.

En växande efterfrågan

Utvecklingen gick dock framåt. På 80-talet installerades en värmepump i Drottningholms slott. Sjövärme, var det som efterfrågades. Drygt tio år senare, när ekonomin hade kollapsat och det rådde en stor osäkerhet inför framtiden, ville svenska hushåll spara pengar. Frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar som kunde producera värme från förnyelsebara källor började då installeras i allt högre grad.

Sedan mitten av 90-talet har försäljningen av värmepumpar ökat med cirka 35 procent varje år. Enligt polarpumpen hade närmare 60 procent av alla svenska småhus en värmepump 2018. Populärast? Bergvärmepumpen.

Anledningen till detta kan givetvis variera, men när frågan kommer upp brukar saker som hög verkningsgrad även under vintern och billigt pris på el nämnas.

Särskilt fördelaktigt med bergvärme i Sverige

Eftersom att klimatet i Sverige är växlande är det fördelaktigt att ha en bergvärmepump som inte påverkas nämnvärt av temperaturväxlingar. Bergvärme är dessutom extra tacksamt i Sverige eftersom berggrunden här till stor del består av urberg. Vad är då elpriset med bergvärme att göra? Jo, precis som mycket annat i samhället drivs värmepumpen av el-ström. Eftersom Sverige historiskt sett har haft ett lågt el-pris har det därför varit smart rent ekonomiskt att investera i en bergvärmepump.

I dag går det till och med att kombinera värmepumpar med solceller. Då används helt sonika solelen till att driva värmepumpen som i sin tur hämtar värme från exempelvis berggrunden.

Dagens värmepumpar

Idag har en bergvärmepump en livslängd på 15 till 20 år. I de allra flesta fallen krävs det endast ett borrhål för att värma upp ett hus – ibland är det till och med möjligt att dela borrhål med grannen. Vanligen krävs det ett aktivt borrdjup på mellan 100 och 200 meter.

Styr värmepumpen varifrån du vill

Om du köper en ny bergvärmepump kommer den garanterat att vara uppkopplad mot internet. Det gör att du kan hålla koll på din värmeproduktion oavsett var du befinner sig. Allt du behöver är en mobil. Detta är särskilt bra om du ofta är på resande fot eller om du har ett semesterhus med bergvärme.

Hus från 90-talet? Då kan det vara dags att byta värmepump

Om du köpte en bergvärmepump på 90-talet kan det vara läge att se över om det är dags att byta den till en mer modern värmepump med bättre prestanda. Idag får du räkna med att en ny värmepump kostar mellan 70 000 till 100 000 kronor beroende på modell. Bergvärme är alltså en långsiktig investering. Med dagens moderna bergvärmepumpar kan du räkna med att kostnaden för installation + värmepump är återbetald inom 10 år.

Relaterade artiklar om uppvärmning

Luftvärmepump

Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. Läs mer om saker att tänka på när du väljer luftvärmepump.

Sjövärme

Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Ta del av en enkel checklista för att installera sjövärme.

Bergvärme

Funderar du på att installera bergvärme? Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Läs mer om fördelar och nackdelar med bergvärme.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.