106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Bergvärme pris, exempel och tips

Bergvärme pris, exempel och tips

En ansenlig klump av den totala kostnaden för ett bergvärmesystem brukar bestå av priset för själva bergvärmepumpen. Räkna med att materialkostnaden motsvarar cirka 60 procent av kostnaden. Om vi får in en offert på 150 000 kronor för vårt bergvärmeprojekt ligger alltså materialkostnaden på ungefär 90 000 kronor och arbetskostnaden bör uppgå till 60 000 kronor exklusive rotavdraget.

Vad är det som påverkar priset på bergvärmepumpen? Hur står blir månadskostnaden? Och är det verkligen lönsamt att satsa på bergvärme?

VI ska bryta ner alla olika poster i kostnaden längre ner på den här sidan, men först ska vi kort gå igenom hur bergvärmepumpen fungerar för vi måste ju veta om det är ett alternativ för oss eller inte.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Så effektiv är din bergvärmepump

Intresset för bergvärme har ökat markant sedan 70-talet då få trodde på tekniken. Det är inte effektivt, sa man då. Värmepumpen kommer att ha en värmefaktor på högst 1,2 och den kommer dessutom att gå sönder. Sveriges första bergvärmepump lanserades trots detta av IVT 1977. Bergvärme går ut på att man tar till vara på den solvärme som alltid finns i berggrunden. Ett par hundra meter ner i marken är det vanligen mellan fem till tio grader varmt.

Det blev ingen omedelbar succé. Faktum är att försäljningen av värmepumpar inte tog riktig fart förrän på 2000-talet. Men utvecklingen har gått framåt rejält och idag är värmepumpar så effektiva att du får upp till fem kWh värmeenergi tillbaka för varje kWh energi du tillför. En effektiv bergvärmepump kan alltså ge fem gånger så mycket energi som den förbrukar.

När du köper en bergvärmepump är det viktigt att kolla på hur effektiv den är. Detta tar du reda på genom att se på COP-värdet, prestandakoefficienten, som beskriver just hur mycket energi bergvärmepumpen producerar per förbrukad kWh. Är COP-värdet 4 genererar värmepumpen 4 kW per förbrukad kW.

Ett exempel på hur mycket bergvärme kan kosta för en familj på fyra personer.

Köp den bästa bergvärmepumpen: Stor variation i pris

Urberg fungerar bra för bergvärme. Lyckligtvis är det också det underlag som en större del av Sverige vilar på. Några undantag som du behöver ha koll på gäller Skåne, Öland och Gotland som till stora delar ligger på sedimentära bergarter. Det innebär att det krävs ett djupare borrhål för att utvinna bergvärme där.

Bergvärmepumpar kostar olika mycket beroende på vilken effekt de har. Storleken på ytan som ska värmas upp och djupet på borrhålet avgör hur kraftfull värmepump du behöver. Det brukar gå att få ut mellan 10 och 30 W per meter hål i berget. Se till att din värmepump har tillräckligt hög kapacitet för att täcka cirka 50 till 70 procent av husets energibehov. Det brukar bli kostnadseffektivt.

Om vi har ett mindre hus på 120 kvadratmeter som förbrukar 24 300 kWh per år går 14 300 kWh till värme medan 3 940 kWh går åt till varmvatten.

Till den ytan krävs det en bergvärmepump på 4 till 7 kW. Det kostar mellan 120 000 och 140 000 kronor att installera exklusive rotavdrag. Priset varierar till stor del beroende på vilken sorts värmepump du väljer. Det går exempelvis att hitta en värmepump, IVT PremiumLine HQ, som i skrivande stund kostar mellan 77 500 kronor och 94 700 kronor (exklusive installation) beroende på vilken effekt du är ute efter.

Bor du i en större bostad? Ett hus på 300 kvadratmeter med en elförbrukning på totalt 50 000 kWh behöver en värmepump på cirka 13 kW. Kostnaden för installationen av en bergvärmepump med den effekten ligger på cirka 250 000 kronor.

Så mycket kostar det att borra för bergvärme

Som nämnt ovan går det att utvinna 10 och 30 W per meter hål i berget. Vanligen krävs det ett till två borrhål när bergvärmepumpen installeras. För en medelstor villa i Sverige brukar borrhålet bli mellan 120 till 170 meter djupt.

BorrdjupKostnad
100 meter25 000 – 35 000 kr
125 meter31 000 – 44 000 kr
150 meter37 000 – 52 000 kr
175 meter44 000 – 61 000 kr
200 meter50 000 – 70 000 kr
250 meter65 000 – 80 000 kr

Notera att priset varierar kraftigt beroende på var i landet du bor. Enligt Energimyndigheten kan priset variera med så mycket som 25 procent. Om tomten ligger på mycket lös jord behövs det foderrör vilket gör att kostnaden blir högre. Om du bor i ett villaområde kan det vara smart att kolla om det går att dela borrhålet med en granne.

Bergvärme: Ett prisexempel

MomentPrisPris efter rotavdrag
Bergvärmepump och övrigt material97 000 kronor-
Resekostnad2 000 kronor-
Borrning 125 meter35 000 kronor24 500 kronor
Installation17 000 kronor11 900 kronor
Totalt151 000 kronor135 400 kronor

Räkna ut kostnaden per månad – Tjänar vi på att installera bergvärme

Illustration som anger hur mycket bergvärme kostar för ett mindre, mellan och stort hus.Det är elförbrukningen som avgör hur stor månadskostnaden för bergvärme blir. Om vi bor i en medelstor villa som har en årsförbrukning på 25 000 kWh kommer bergvärmepumpen dra ungefär 6 000 kWh vilket ger en månadskostnad på runt 600 kronor beroende på ditt elavtal.

Med det i åtanke kan vi kolla på om vi tjänar något på att installera bergvärme. Låt säga att vi bor i ett hus med direktverkande el. Vi har ett el-abonnemang som i det här fallet kostar 33 000 per år för uppvärmning av hus och vatten. Med hushållselen ökar kostnaden med 7 200 kronor. Det ger oss en total kostnad på 40 200 kronor. Energianvändningen varierar beroende på årstid och kostnaderna är högre på vintern än på sommaren, men i genomsnitt landar månadskostnaden på 3 350 kronor.

Det är alltså 2 150 kronor dyrare med direktverkande el än uppvärmning med bergvärme som kostar 600 kronor (+ 600 kronor hushållsel) per månad.

Lönar det sig med bergvärme? Svaret är att det beror helt och hållet på hur förutsättningar för bergvärme ser ut där just du bor. Men om du ska byta från just direktverkande el brukar det vara särskilt lönsamt. Det är inte ovanligt att energiförbrukningen kan minska med 60 till 80 procent.

Bergvärme är dessutom ett miljövänligt alternativ eftersom att värmen hämtas från solenergi i berggrunden.

Kostnad för att anlita bergvärmeinstallatör

Vanligen tar en bergvärmeinstallatör 500 till 700 kronor i timmen. När borrningen är utförd, låt säga att energibrunnen är 150 meter djup vilket kostar 40 000 kronor, tar det mellan 15 och 30 timmar att installera bergvärmepumpen. Det ger oss en arbetskostnad på (500 x 28 h) + 40 000 = 54 000 kronor exklusive rotavdrag.

Om vi använder rotavdraget får vi dra av 30 procent av arbetskostnaden för installationen av bergvärmepumpen och borrningen av energibrunnen. Det innebär att kostnaden för borrhålet landar på 28 000 kronor medan kostnaden för installationen minskar till 9 800. Totalt landar arbetskostnaden för hela bergvärmepumps installationen inklusive borrning på 37 800 kronor.

Livslängden på en bergvärmepump är mellan 15 och 20 år, funderar du på om det är dags att byta bergvärmepump?

 

Installera bergvärmepumpen (steg för steg)

Först kommer borrutrustningen. Det ska borras en energibrunn där värmen kan hämtas. En slang som är fylld med köldbärarvätska stoppas ner i hålet. Slangen (som kallas för kollektorslang) grävs efter det ner i tomten. Nu är det dags att installera värmepumpen i huset. Den kopplas ihop med husets värmesystem samt varm- och kallvattenledningar innan den ansluts till husets elcentral. Sista momentet är att koppla ihop värmepumpen med kollektorslangen, det vill säga, den slang som hämtar värmen från berggrunden.

Totalt brukar installationen ta runt 5 dagar, men det beror på hur tomten ser ut.

Fler inlägg om Uppvärmning

Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det
Det kan finnas mängder av anledningar till att din elförbrukning är hög. Vet du inte varför elräkningen har blivit så dyr? På den här sidan listar vi hemmets största energibovar. Vi börjar med att kika närmare på uppvärmningssystemet. Ineffektiv uppvärmning av huset Uppvärmningen av din...
Läs mer om Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det