108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Värm ditt hem med en luft/vattenvärmepump

Värm ditt hem med en luft/vattenvärmepump

En luft/vattenvärmepump tar, precis som namnet antyder, luft utifrån och värmer med hjälp av detta upp vattnet i ditt hus. Detta gör det till ett ypperligt alternativ för dig som har ett vattenburet värmesystem i ditt hem. Dagens luft/vattenvärmepumpar är oerhört effektiva. De kan mer än halvera dina värmekostnader. En luft/vattenvärmepump tar luft utifrån och utvinner värme från luften. Hur otroligt det än må låta fungerar detta även när det är minusgrader ute.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Hur installeras en luft/vattenvärmepump?

En annan stor fördel med en luft/vattenvärmepump är att de är mycket lätta att installera. Inte minst jämfört med andra alternativa lösningar så som exempelvis bergvärme. Att installera en luft/vattenvärmepump i ditt hem kräver varken att du gräver eller borrar. Hela lösningen består istället av en del som placeras utomhus och en del som placeras inomhus. Utomhusdelen består av en typ av fläkt som suger in luft som sedan förs via rör in i huset och till en kompressor. Kompressorn utvinner sedan på ett mycket effektivt sätt den värme som fanns i luften och använder denna till att värma upp vattnet som sedan går ut i ditt hem. Eftersom att varken grävning eller borrning behövs vid installation av en luft/vattenvärmepump tar hela proceduren inte mer än en dag.

Det enda ingrepp som behöver göras på ditt hus är ett borrhål där rören från fläkten kan komma in till kompressorn. En sak man bör tänka på vid installationen är att man placerar utomhusdelen på en plats där den inte kan störa omgivningarna, detta då den under vintertid och minusgrader kan behöva jobba hårdare och därmed gå på ett högre varvtal. Detta kan enkelt undvikas genom att man till exempel inte placerar fläkten precis utanför ett sovrum eller andra utrymmen där man gärna vill att det ska vara helt tyst.

vindhastigheten mäts. Det behöver inte vara varmt eller blåsa kraftigt för att luftvärmepumpen ska fungera. Den klarar av att utvinna värme även när det är vinter och kallt.

Fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Ibland är en luft/vattenvärmepump det enda (och bästa) värmesystemet. Om du exempelvis har för liten tomt eller en tomt som inte ägnar sig till att borra i kan du inte installera bergvärme eller jordvärme. Det kan däremot vara bra att veta att en luft/vattenvärmepump inte ger lika stora ekonomiska besparingar som jord- eller markvärme gör. Det man å andra sidan får är ett lättinstallerat, men fortfarande effektivt, system. Utöver att en luft/vattenvärmepump är lättare att installera än många andra alternativ är de också billigare. Detta gör det till en bra investering.

Om du vill anlita en värmepumpsinstallatör kan du göra en förfrågan längre upp på den här sidan.

Fler inlägg om Uppvärmning

Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Bergvärme pris, exempel och tips
En ansenlig klump av den totala kostnaden för ett bergvärmesystem brukar bestå av priset för själva bergvärmepumpen. Räkna med att materialkostnaden motsvarar cirka 60 procent av kostnaden. Om vi får in en offert på 150 000 kronor för vårt bergvärmeprojekt ligger alltså materialkostnaden ...
Läs mer om Bergvärme pris, exempel och tips