Bergvärme: Fördelar och nackdelar

Det finns fler fördelar med bergvärme än nackdelar, och generellt brukar man säga att fördelarna väger upp för nackdelarna. Det är en av huvudanledningarna till varför så många svenska hushåll väljer just bergvärme som uppvärmningsmetod för sina hem och fritidsboenden. Låt oss ta en närmare titt på för- och nackdelar med bergvärme. Vi börjar med fördelar.

Fördelar med bergvärme

Det finns flera fördelar med bergvärme som uppvärmningssystem. Det är:

  • En lönsam investering
  • En miljövänlig uppvärmningsmetod
  • Lätt att hantera
  • Långvarigt med lång livslängd
  • Förnybar energi
  • Ett flexibelt system som kan kombineras

En lönsam investering

Med bergvärme drar du först och främst ned på dina uppvärmningskostnader. I majoriteten av fallen minskar uppvärmningskostnaderna så mycket att du kan ”få tillbaka” kostnaden för uppvärmningssystemet efter ett antal år. I många fall handlar det om ungefär halva uppvärmningssystemets livslängd, vilket innebär att din investering därefter blir lönsam. Dessutom höjer du värdet på huset.

En miljövänlig uppvärmningsmetod

Ett bergvärmesystem förbrukar el för att driva värmepumpen. Det är pumpens jobb att flytta runt vatten och på så sätt hämta energi från berggrunden via en energibrunn. Elen driver systemets olika delar och det krävs betydligt mindre jämfört med ett eluppvärmt hem där elementen värms upp med elpatron.

Lätt att hantera

En fördel med bergvärme som många uppskattar är att det bara funkar. Efter installation är systemet enkelt att ha att göra med och brukar sällan ha några problem. Därför är det även många leverantörer som erbjuder långa garantier för de olika delarna.

Lång livslängd på cirka 20 år

Generellt har pumpen en livslängd på cirka 20 år. De olika delarna fortsätter dock att utvecklas och bli bättre, vilket även ökar livslängden och bergvärmesystemes effektivitet. Kom ihåg att det är viktigt att anpassa bergvärmesystemen till både behovet och energibrunnen.

Förnybar energi

Bergvärme är ett sätt att utnyttja solenergin som lagras i berggrunden som värme. Det betyder inte att det är skållhett under jorden men det är tillräckligt varmt för att man ska kunna utnyttja temperaturskillnaden. Eftersom energin kommer från solen är detta ett klockrent exempel på förnybar energi.

Ett flexibelt system som kan kombineras

Bergvärme som uppvärmningssystem kan även kombineras med andra system, antingen elpatron, luftvärme eller solvärme genom solceller. Om du har en utomhuspool kan du även koppla in poolens uppvärmningssystem till bergvärmesystemet.

Begär offerter

Nackdelar med bergvärme

Det finns inte lika många nackdelar med bergvärme – nackdelarna handlar egentligen om att det krävs vissa förutsättningar för att det ska vara möjligt att investera i.

  • Har hög investeringskostnad
  • Behöver en berggrund att borra i
  • Kräver tillstånd från kommunen

Har hög investeringskostnad

Det är en stor initial kostnad, eller snarare investering. En bergvärmepump kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor beroende på modell och vilket behov du har. I princip har du tre saker att betala: bergvärmesystemet, borrningen och installationen.

Borrningen är en kostnad som kan variera beroende på förutsättningarna på plats. Bara borrningen kan ligga på runt 50 000 kronor. Därefter har du installationen av bergvärmesystemet, vilket bland annat innefattar installation av foderrör till energibrunnen och sammankopplingen till själva bergvärmepumpen.
Notera att även om det är en relativt stor investeringskostnad så är det pengar du får tillbaka i form av sänkta uppvärmningskostnader. Det finns flera sätt att räkna ut hur stor besparing du skulle kunna göra.

Behöver en berggrund att borra i

Om det finns en nackdel med bergvärme som trumfar de andra så är det detta: att måste finnas någon form av berggrund att använda sig av. Denna kan se ut på alla möjliga sätt och har du otur så finns det inga bra möjligheter alls att borra. Då behöver du istället överväga andra alternativ, exempelvis luftvärme eller jordvärme.

Kräver tillstånd från kommunen

Du får inte borra för nära din grannes tomt eller din grannes bergvärmebrunn. Du behöver även ett tillstånd från kommunen, vilket oftast inte är något problem. Däremot kan det vara så att kommunen anser att just din situation och din tomt inte alls passar för bergvärme, vilket innebär att du nekas tillstånd att installera ett bergvärmesystem.

Fyra myter som inte stämmer

1. Värmen från berget kan ta slut

Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga, att vi kallar bergvärme för just bergvärme istället för något i stil med: grundvatten-från-berggrunden-värme.

När vi pratar om bergvärme menar vi nämligen att det är värmen från grundvattnet i berggrunden som utnyttjas. Myten är dock inte helt osann. En energibrunn som nyttjar grundvattnet kommer göra att grundvattnets temperatur sjunker och om det finns alltför många energibrunnar, exempelvis för att flera i grannskapet har bergvärme, kan detta påverka effekten hos samtliga bergvärmesystem.

Värmen kommer dock aldrig att ta slut. Den återskapas konstant genom solens strålar som värmer upp marken och omgivningen samt (till viss del) även genom jordens naturliga inre värme.

2. Bergvärme är dyrt

Detta är en myt som till viss del är sann. Bergvärme är relativt kostsamt, oftast hamnar den totala kostnaden på mellan 100 till 150 000 kronor beroende på hur mycket värmeenergi du behöver utvinna samt tomtens förutsättningar. De flesta bekostar bergvärmesystemet med hjälp av ett lån som amorteras lite i taget i ett antal år.

Om du byter från eluppvärmning till bergvärme kommer du omedelbart att se en stor skillnad i uppvärmningskostnaden för ditt hem. Faktum är att du oftast kan räkna ut hur mycket du kommer att kunna spara i form av minskade kostnader, vilket i sin tur gör det enkelt att räkna ut när bytet blir lönsamt.

Ett vanligt scenario är att kostnaderna minskar mer än vad amorteringen för lånet ligger på, plus att lånet är återbetalat långt innan du når bergvärmesystemets livslängd.

3. Bergvärme tar lång tid att installera

Detta beror på flera faktorer. För att kunna nyttja bergvärme behövs först och främst ett vattenbaserat uppvärmningssystem i bostaden. Om detta inte finns behöver systemet installeras, det vill säga att rör ska dras och element ska installeras. Om ett vattenbaserat värmedistributionssystem redan finns på plats tar det mindre tid. Under optimala förhållanden kan bytet utföras på bara ett par dagar.

Borrningen går i sin tur relativt snabbt och värmepumpsinstallationen tar inte heller alltför lång tid. Exakt hur lång tid just borrningen tar beror på förutsättningarna och önskemålen. Om grundvattnet ligger väldigt långt ned, eller om det behövs flera energibrunnar, kommer det att ta lite längre tid.

4. Borrningen förstör trädgården

Återigen, en myt med ett korn av sanning.

Bergvärme kräver att du borrar ett eller flera hål ned till berggrunden och grundvattnet. Det innebär att stora och tunga maskiner behöver beträda din tomt, något som naturligtvis lämnar spår efter sig. Utöver borrningen behöver även rör dras från borrhålet (energibrunnen) till värmepumpen.

Det är fullt möjligt att utföra borrningen med minimal påverkan på trädgård och tomt. Se till att föra en dialog med företaget som ska utföra borrningen så hjälper de dig med planeringen av arbetet.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är ett alternativ till jordvärme och bergvärme och bygger på samma princip – att använda lagrad solenergi för uppvärmning. I det här fallet hämtas värmen från botten av en närliggande sjö eller ett annat vattendrag –, ju närmare sjön ligger, ...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.