Fördelar och nackdelar med bergvärme

Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för uppvärmning av sommarstugor och villor. Vi går igenom de olika för- och nackdelarna med att byta till bergvärme.

Fördelarna med bergvärme

Bergvärme som uppvärmningssystem är smart av flera anledningar. Först och främst drar du ned på dina uppvärmningskostnader. I majoriteten av fallen minskar uppvärmningskostnaderna så mycket att du kan ”får tillbaka” kostnaden för uppvärmningssystemet efter ett antal år. I många fall handlar det om ungefär halva uppvärmningssystemets livslängd, vilket innebär att din investering därefter blir lönsam. Dessutom höjer du värdet på huset, något som alltid är uppskattat.

Det är ett miljövänligt uppvärmningssätt

Ett bergvärmesystem förbrukar el för att driva värmepumpen. Det är pumpens jobb att flytta runt vatten och på så sätt hämta energi från berggrunden via en energibrunn. Elen driver systemets olika delar och det krävs betydligt mindre jämfört med ett eluppvärmt hem där elementen värms upp med elpatron.

Lätt att hantera och lång livslängd

Ett bergvärmesystem behöver installeras, sedan fungerar den som den ska. Systemet är relativt enkelt och brukar sällan ha några problem. Därför är det även många leverantörer som erbjuder långa garantier för de olika delarna. Generellt har en pump en livslängd på cirka 20 år. De olika delarna fortsätter dock att utvecklas och bli bättre, något som även ökar livslängden och bergvärmesystemes effektivitet. Kom ihåg att det är viktigt att anpassa bergvärmesystemen till både behovet och energibrunnen.

Förnybar energi

Bergvärme är ett sätt att utnyttja solenergin som lagras i berggrunden som värme. Det betyder inte att det är skållhett under jorden men det är tillräckligt varmt för att man ska kunna utnyttja temperaturskillnaden. Eftersom energin kommer från solen är detta ett klockrent exempel på förnybar energi.

Ett flexibelt system

Bergvärme som uppvärmningssystem kan även kombineras med andra system, antingen elpatron, luftvärme eller solvärme genom solceller. Om du har en utomhuspool kan du även koppla in poolens uppvärmningssystem till bergvärmesystemet.

Nackdelar med bergvärme

Kostnaden

Det är en stor initial kostnad, eller snarare investering. En bergvärmepump kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor beroende på modell och vilket behov du har. Det är inte bara själva bergvärmesystemet som du behöver betala för. Först och främst har du borrningen, en kostnad som kan variera beroende på förutsättningarna på plats. Bara borrningen kan ligga på runt 50 000 kronor. Därefter har du installationen av bergvärmesystemet, vilket bland annat innefattar installation av foderrör till energibrunnen och sammankopplingen till själva bergvärmepumpen. I princip har du tre saker att betala, bergvärmesystemet, borrningen och installationen. Notera att även om det är en relativt stor kostnad så är det pengar du får tillbaka i form av sänkta uppvärmningskostnader. Det finns flera sätt att räkna ut hur stor besparing du skulle kunna göra.

Borrningen

Detta är egentligen den stora svagheten med bergvärme. Det krävs att det finns någon form av berggrund att använda sig av och berggrunden kan i sin tur se ut på alla möjliga sätt. Har du otur så finns det inga bra möjligheter alls att borra. Då behöver du istället överväga andra alternativ, exempelvis luftvärme eller jordvärme.

Tillstånd

Du får inte borra för nära din grannes tomt eller din grannes bergsvärmebrunn. Du behöver även ett tillstånd från kommunen, vilket oftast inte är något problem. Det kan dock hända att just din situation och din tomt inte alls passar för bergvärme enligt kommunen, vilket innebär att du nekas tillstånd att installera ett bergvärmesystem.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.