Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump

Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, bland annat:

•Välja en luftvärmepump i rätt prisklass för dig.

•Välja en värmepump som är klimatanpassad för där du bor.

•Fundera på om snygg design är viktigt, om den ska få plats i ett särskilt utrymme och liknande.

•Vill du ha särskilda funktioner? Exempelvis en multi-split lösning? Det finns mängder av saker att tänka igenom innan du väljer ut en luftvärmepump. Förutom ovanstående saker måste du såklart även fundera på vilken typ av luftvärmepump du vill ha, exempelvis luft luftvärmepump eller luft vattenvärmepump. Vi går igenom de olika värmepumparnas egenskaper, för- och nackdelar.

Luftvärmepump pris

En luftvärmepump kan variera en del i pris beroende på om du ska köpa en luft luft värmepump eller luft vatten värmepump. Beroende på bostadens förutsättningar kan olika alternativ fungera. Luft luft värmepump är väldigt praktiskt om du inte har vattenburen värme. Då fördelas varmluften istället via luften. Luft vatten värmepump däremot sprider värmen i huset via element och golvvärme. Luftvärmepump pris är något billigare än luft vattenvärmepump, likaså när det kommer till installationen. För att kunna veta vilket pris som luftvärmen totalt kommer att hamna på behöver du veta vilken storlek pumpen ska ha, vilken typ av värmepump som passar ditt hem samt om du behöver speciallösningar. Ta dessa saker i beakta till den budget du har att förhålla dig till. Beroende på hur stort ditt hus är behöver du därefter välja en luftvärmepump som är anpassad för den ytan. Du behöver välja en pump med tillräckligt med kapacitet som kan värma upp huset. Detta baseras på bland annat hur väl isolerat huset är, yta och planlösning.

Luft luft eller luft vatten värmepump?

Om din bostad saknar ett vattenburet uppvärmningssystem kan luft luft värmepump vara rätt val. Systemet hämtar upp utomhusluften och omvandlar den till värme som sprids genom luften inomhus. Luft vatten värmepump fungerar ungefär på samma sätt men värmen sprids istället via det vattenburna systemet. Fördelen med luft vatten är att värmepumpen inte behöver särskilt mycket underhåll. Luft luft däremot kan behöva mer regelbundet underhåll i form av rensning av filter eftersom luften går igenom filtren. Men likaså är inte luft vatten ett underhållsfritt system. Med åren behöver man rengöra systemet från smuts, eftersom smutspartiklarna orsakar en minskad effekt i uppvärmningen. Att själv utföra reparation och service på en värmepump kan vara krångligt, enklast är det att anlita en tekniker. Du kan använda ROT-avdraget för arbetskostnader. Nackdelen med luft luft värmepump är att fläkten kan låta en del, samtidigt behöver den regelbunden skötsel. Luft vattenvärme är ofta populärt just eftersom värmen sprids på ett behagligt och jämnt sätt genom hela huset, du slipper också underhåll förutom någon enstaka gång efter ett par år. Men för att välja rätt behöver du alltid se över just dina förutsättningar. I vissa fall är det perfekt med luft/luft, i andra rekommenderas luft/värme.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om
Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.