78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.
Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika installatörer med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en installatör eller inte.
Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Hitta seriösa och erfarna
företag i din närhet
Vanligtvis kostar en bergvärmepump någonstans mellan 70 000 till 120 000 kronor, beroende på vilken modell du väljer. Du betalar dock inte bara för värmepumpen. När du köper bergvärme, köper du också installationen och driftsättningen. Priset för detta arbete kommer att variera från fall till fall, men här nedan ska vi iallafall försöka reda ut vad det är du betalar för när du investerar i bergvärme.
När du köper en bergvärmepump kan du räkna med att materialkostnaden kommer att motsvara ungefär 60 procent av den totala kostnaden. Om offerten för bergvärmeinstallationen ligger på 190 000 kronor ligger materialkostnaden därför på ungefär 114 000 kronor och arbetskostnaden hamnar då på 76 000 kronor.
Som nämnt ovan kommer den här kostnaden att variera beroende på vilken bergvärmepump du väljer. Det första som du måste ha koll på? Energibehovet. Det är nämligen energibehovet som påverkar storleken på värmepumpen och djupet på borrhålet.
Uppvärmd yta | Storlek värmepump | Pris efter rotavdrag |
100 – 140 m² | 4 – 7 kW | 105 000 – 125 000 kronor |
140 – 180 m² | 7 – 9 kW | 125 000 – 145 000 kronor |
180 – 220 m² | 9 – 11 kW | 145 000 – 170 000 kronor |
220 – 260 m² | 11 – 14 kW | 170 000 – 195 000 kronor |
(Prisuppgifter från IVT)
Du och din familj bor i en medelstor villa på 140 kvadratmeter (med ett garage på 20 kvadratmeter) i Askersund. Villan byggdes 1994. Ni har direktverkande el och tänker byta till bergvärme istället.
Enligt Konsumentverket ligger normalt energiförbrukningen för en villa i Sverige på cirka 20 000 kWh/år och för att göra det lätt för oss i det här exemplet säger vi att det överensstämmer med er energiförbrukning.
Ni väljer en bergvärmepump med en effekt på 7.7 kW som kostar 93 000 kronor. För att installera bergvärmepumpen krävs det ett aktivt borrdjup på 156 meter. Det kostar 46 800 kronor att borra. Övrig installation och driftsättningen kostar 15 200 kronor.
Materialkostnad: 93 000 kronor
Arbetskostnad: 62 000 kronor exklusive rotavdraget. Med rotavdraget får vi dra av 30 procent av arbetskostnaden vilket innebär att den landar på 43 400 kronor.
Totalt: 155 000 kronor exklusive rotavdraget eller 136 400 inklusive rotavdraget.
*Notera att detta enbart är ett prisexempel. Ta in offerter om du vill veta exakt hur mycket din bergvärmeinstallation kommer att kosta. Bergvärmeinstallatören kommer att hjälpa dig att se till att bergvärmepumpen blir rätt dimensionerad.
I runda slängar brukar kostnaden för bergvärme ligga på 350 till 650 kronor per månad. Detta beror dock på hur stort värmebehov hushållet har. Om vi som i ovannämnda exempel har ett värmebehov på 20 000 kWh per år innebär det att bergvärmepumpens elförbrukning ligger på cirka 5 000 kWh vilket ger oss en månadskostnad på 500 kronor. Månadskostnaden är därmed relativt låg.
Du kan spara upp till 80 procent av din energiförbrukning för värme- och varmvatten med en bergvärmepump. Detta innebär att det tar mellan 5 till 10 år innan bergvärminstallationen är återbetald. Med tanke på att livslängden på bergvärmepumpen ligger på 15 till 20 år kan du alltså använda bergvärmepumpen långt efter att du har betalt för hela din investering.
Bergvärmen hämtas från grundvattnet i berggrunden. När en bergvärmepump installeras borras det därför först ett hål i berggrunden. Det kan vara uppemot 200 meter djupt. Värmen förs sedan runt i huset via ett vattenburet värmesystem. Det finns en rad anledningar till varför du ska satsa på just bergvärme:
Nackdelar:
Sjunger din bergvärmepump på sista refrängen? Om du har servat värmepumpen och upptäckt brister kan det i vissa fall vara smart att byta pumpen helt istället för att reparera den. Det finns två bra anledningar till detta:
Lyckligtvis har energibrunnen en livslängd på över 40 år. Om du behöver byta värmepump är det därför i de allra flesta fallen endast nödvändigt att byta värmepumpen. Kostnaden för detta brukar landa på mellan 70 000 till 120 000 kronor beroende på vilken värmepump du ska byta till. Demonteringen av den gamla värmepumpen och installation av den nya tar vanligtvis inte ta mer än en dag.
Om din nya bergvärmepump kräver en djupare energibrunn kan du räkna med en extra kostnad på 300 kronor/meter.
Det är inte alltid så lätt att läsa och jämföra offerter. Två punkter som det är lätta att missa: Vad händer med den gamla pannan och vilka försäkringar ingår? Här följer några punkter som du bör kontrollera att de finns med i de offerter du jämför.
Det finns tre olika luftvärmepumpar att välja mellan: en luft/vattenvärmepump, en luft/luftvärmepump och en frånluftsvärmepump.
Dessa olika luftvärmepumpar skiljer sig åt på flera sätt. En luft/vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och den värmen används till att värma upp vatten till exempelvis golvvärme eller radiatorer. En luft/luftvärmepump hämtar också värmen från utomhusluften, men den värmer endast upp inomhusluften och inte det vattenburna systemet. En frånluftsvärmepump hämtar värme från luft som ventileras ut ur hemmet och generar både värme och varmvatten.
Istället för att gräva upp tomten och borra hål i marken kommer installatören att borra hål i husväggen för att dra ett rör mellan värmepumpens två olika delar. Det är viktigt att det som brukar kallas för innedelen och utedelen inte kommer alltför långt från varandra eftersom att avståndet påverkar effektförlusten i rören.
Nackdelar:
Nackdelar:
Nackdelar:
En sjövärmepump hämtar värme från sjövatten. När pumpen installeras läggs det en kollektorslang på sjöbotten som hålls nere med hjälp av tyngder. Du ska satsa på sjövärme eftersom att det är:
Nackdelar:
Sedan 70-talet när oljepriset steg i höjden har intresset för värmepumpar ökat explosionsartat i Sverige. Ska du satsa på jordvärme, bergvärme, luftvärme eller sjövärme? Det beror på husets storlek och placering. En värmepump flyttar värme utifrån och in. Du har säkert hört någon kalla värmepumpen för ”ett omvänt kylskåp” och det är faktiskt en beskrivning som kan appliceras på alla värmepumpar. De arbetar nämligen på samma sätt.
I korta drag: En värmepump hämtar värme från en energikälla och den värmen gör att vätskan i pumpen förångas. Den förångade vätskan komprimeras i en kompressor så att den uppnår 100 grader Celsius. Innan du investerar i en värmepump måste du alltså först och främst bestämma om du vill utnyttja marken, berg, luft eller vatten som energikälla.
Det är Djungelbokens Kung Louies högsta önskan att bli en människa. ”Tala nu om för mig hur man gör upp eld”, säger han åt Mowgli.
Just elden är en av människans första och kanske även viktigaste uppfinningar. Forntida civilisationer hade inte överlevt långa kalla vintrar om de inte har lärt sig konsten att göra upp eld.
Tack vare elden kunde vi också börja värma upp hus.
Det låter kanske modernt med centralvärme, men redan under antikens Grekland fanns det ett luftburet värmesystem som kallades för Hypokaust eller ”värme underifrån”. Rika greker (och senare även romare) installerade en vedeldad ugn längst nere i byggnaden som spred sin värme i huset via rökkanaler i väggarna.
När vi så småningom lärde oss mer om att producera värme gjordes det många försök att byta elden mot elektricitet.
De allra flesta har koll på att Thomas Edison lyckades kura ut hur man skulle skapa en glödlampa. Inte lika många vet att han också hade ett finger med i spelet när elektricitet började användas för att värma upp hus. Han var nämligen en av ägarna till General Electric som i början av 1890-talet producerade värme genom att sätta avlånga glödlampor bredvid varandra i ett sorts värmeelement som drevs med hjälp av elektricitet.
En värmepump hämtar värme från en energikälla och den värmen gör att vätskan i pumpen förångas. Den förångade vätskan komprimeras i en kompressor så att den uppnår 100 grader Celsius. Innan du investerar i en värmepump måste du alltså först och främst bestämma om du vill utnyttja marken, berg, luft eller vatten som energikälla.
Under 1800-talet gjordes det flera försök till att få fram en fungerande värmepump. Den som lyckades bäst var den österrikiska ingenjören Peter Ritter von Rittinger som 1854 skapade en värmepump som skulle utvinna salt ur saltvatten.
Sverige fick sin första fungerande värmepump 1948. Den kallades för kovärmeanläggning eftersom att energikällan var värmen från en ladugård.
Det dröjde till mitten av 50-talet innan tekniken blev så pass bra att det gick att börja sälja värmepumpar som kunde användas i vanliga hushåll.
Idag är värmepumpar den populäraste uppvärmningsformen i Sverige. Trots att värmepumpen har funnits i många år nu dröjde det egentligen ända till 2000-talet innan den blev vanlig i svenska bostäder. Mellan 2001 och 2005 bytte omkring 40 000 svenska hushåll per år från olja till andra former av uppvärmning. Detta berodde på att oljepriserna steg samtidigt som allt fler svenskar blev mer miljömedvetna. Värmepumpen har sedan dess ökat i popularitet varje år.
En värmepump sköter sig själv och brukar hålla många år innan den måste repareras eller bytas ut. Bergvärmepumpen, jordvärmepumpen och sjövärmepumpen håller normalt i 20 år. Även luftvärmepumpen ska ha livslängd på 20 år, men den kan behöva bytas ut tidigare än så om det är kallt och belastningen blir större än normalt.
Det går utmärkt att använda rotavdraget. Du får dra av 30 procent av installationskostnaden och kan få ner priset med maximalt 50 000 kronor.
Kom ihåg att rotavdraget endast gäller för arbetskostnaden. Du får alltså inte använda rot när du köper bergvärmepumpen, men du får använda avdraget när du anlitar en bergvärmeinstallatör som ser till att bergvärmeanläggningen fungerar. Arbetskostnaden brukar uppgå till cirka 35 procent av den totala kostnaden.
Låt säga att hela bergvärmeinstallationen (inklusive bergvärmepump och kollektorslang) landar på 180 000 kronor. Arbetskostnaden står då för 63 000 kronor och resterande 117 000 kronor är en material- och verktygskostnad.
Med rotavdraget drar du av 30 procent av 63 000 kronor. Du sparar därmed 18 900 kronor och arbetskostnaden blir totalt 44 100 kronor.
Olika värmepumpar har olika prestanda, men i regel utvinner en värmepump fyra gånger så mycket värmeenergi som elenergi den behöver för att fungera. Med exempelvis en bergvärmepump brukar behovet av att köpa el för värme och varmvatten därför minska med uppemot 80 procent.
COP, som står för Coefficient of Performance, mäter värmepumpens prestanda. COP-värdet anger alltså hur mycket energi värmepumpen ger jämfört med hur mycket energi den förbrukar. Detta brukar kallas för verkningsgrad.
Om COP-värdet är 5 genererar värmepumpen 5 kW per förbrukad kW.
COP-värdet brukar bli sämre vid låga temperaturer utomhus. Känsligast för detta är luftvärmepumpen som kan få ett COP-värde på 1 när temperaturen är mindre än -20 grader.
Bergvärmepumpen, jordvärmepumpen och sjövärmepumpen påverkas inte i lika hög grad och brukar i regel aldrig sjunka under ett COP-värde på 2. Eftersom att COP-värdet kan variera vid temperaturskillnader finns det också något som heter SCOP.
SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance och som namnet antyder är det ett mått på värmepumpens prestanda under en hel säsong. För att få fram detta mäts COP-värdet vid olika temperaturer och sedan räknas dessa värden samman till ett genomsnittligt tal.