85 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris

Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris

Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring eller räcker det med en ytlig uppfräschning?

Modernt badrum med badkar

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Praktiska förutsättningar

Tekniskt sätt så är badrummet ganska komplicerat. Tillsammans med köket är det ett utrymme som oftast kräver professionell hjälp. Det är elkablar och vatten som löper genom rummet, ibland i golv, ibland i tak och väggar. Framförallt om du har ett äldre hus kan det dölja sig märkliga lösningar under ytan.

Nu för tiden finns det tydliga regler för hur en våtrumsrenoveringar ska genomföras. Oavsett om du gör hela jobbet eller delar av det själv, så är det viktigt att följa de regler som finns. Om inte, kan det straffa sig i försäkringsärenden. En oaktsam badrumsrenovering kan också minska värdet på bostaden den dagen du eventuellt väljer att sälja.

Det som är viktigt är tätning mot fukt. En bra början i din planering av badrumsrenoveringen är att ta fram information om huset och kanske till och med frilägga rör och dylikt för att göra det enklare för entreprenören att avgöra storleken på jobbet. Kostnaden för renoveringen kommer att variera stort beroende på hur mycket avlopp, vatten och el som ska dras om eller bytas ut.

Gå in på Boverket och läs om vilka regler det är som gäller: https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/om-fukt-i-byggnader/andring---fuktsakerhetsprojektering/badrum-och-andra-vatrum-vid-andring/

Små justeringar eller genomgripande förändring i badrummet?

En ungefärlig uppskattning av pris för en badrumsrenovering per kvadratmeter, landar på mellan 15 000 och 30 000 kronor. Här ingår både arbete och materialkostnad. Naturligtvis spelar det roll om du gör delar av jobbet själv, men också var i landet du bor. Det mesta är dyrare i större städer, inte minst hantverkare. Som du förmodligen har koll på är arbetskostnaden avdragsgill när du anlitar en hantverkare. I skrivande stund ligger rotavdraget på 30 procent av arbetskostnaden. Du betalar aldrig fullpris för badrumsrenoveringen utan avdraget görs direkt på fakturan.

Glöm inte att räkna på tiden. Kräv att få en rimlig tidsplan av hantverkaren och att du uppdateras under processen. Om det är i ditt hem som jobbet utförs kommer du att få leva utan dusch och vatten i perioder. Kanske är det rimligt att bo hos en kompis eller släkting under tiden? Har du semesterdagar att ta ut? Passa på att anlita hantverkaren när du ändå inte kommer att nyttja bostaden.

Utöver arbetskostnaden, har du också priset för material. Det är en väldigt stor del av utgifterna, men du kan givetvis påverka kostnaden beroende på hur din budget ser ut. Priset för en toalettstol varierar från runt 5 000 kronor och uppåt. Du kan spara kostnader för kakel och klinkers genom att inte helkakla alla väggar. Det fungerar med målad vägg på många ställen i badrum också. Prislapp för hela kalaset kan landa på allt mellan 16 000 och 60 000 kronor. Att välja standardlösningar blir alltid billigare än att köpa importerad mosaik eller marmor. Tänk på att en liten extra detalj i många fall kan göra ett stort intryck. Välj exempelvis ett mer exklusivt material till duschväggen än till resten av rummet om du vill sänka priset på renoveringen, men ändå ha ett badrum som känns lyxigt.

Funktion och inredning påverkar priset

Oftast ska en badrumsrenovering hålla i många år. En sådan här satsning kostar både energi och pengar och görs inte i en handvändning. Det betyder att de dyrare delarna bör vara någorlunda tidlösa och inte kännas utdaterade och omoderna efter några månader. Exempel på vad som kostar är badrumsporslinet, som badkar, toalett och handfat. Däremot blir du inte ruinerad av att byta ut mattor, förvaring eller speglar. Det är där du kan vara trendig och personlig. Med en bas som håller och som fungerar blir det enklare och roligare att "byta look". Andra enkla knep är att ställa in något gammalt, begagnat eller kanske ärvt. Det kan vara ett skåp, en pall eller tavla. Ta också en rejäl funderare på vad som kan flyttas ut ur våtutrymmet. Smink, frotté, smycken eller nagellack trivs minst lika bra i andra rum. Kanske kan du frigöra plats för roliga eller vackra detaljer i gästtoan eller badrummet genom detta?

Om du behöver inspiration finns det ett flertal ställen att hämta den från. Du har givetvis sociala kanaler som Pinterest och Instagram, men också producenter och byggvaruhus brukar ha ett stort utbud av tips.

Antik inspiration

grekiskt staty och badrum

Redan de gamla grekerna tyckte det var viktigt att vara ren. De hade väl utvecklade badhus för tusentals år sedan. Där umgicks de och hade till och med bokade möten i de vackra lokalerna. Även om ett normalt badrum är avsevärt mindre kan vi inspireras av mönster, former och färger. Mönstrat kakel, vit marmor eller turkos mosaik är bara början. Visste du att de också uppfann duschen? I alla fall om vi menar duschar som är kopplade till ett VVS-system. Vattnet kom ur vackert utformade drakhuvuden. Även engelsmannen William Feetham brukar tillskrivas stor betydelse för just duschen. År 1767 utvecklade han en pump som sedan har blivit prototyp för vår tids badrum.

I Sverige var bra hygien och tillgång till vattenklosett och badrum en del av folkhemsbygget. Från 1960-talet och framåt har de allra flesta haft tillgång till dessa våtutrymmen, även om de har varierat i stil och utförande.

Hitta rätt hantverkare genom offert

En mycket viktig detalj är: vem ska utföra jobbet? Var inställd på att det kommer att ta lite tid att få in och att jämföra offerterna. En del hantverkare vill komma förbi och kika innan de lämnar sitt förslag. Ett hembesök gör givetvis att prisuppskattningen blir bättre.

Här är några saker att tänka på innan du anlitar ett företag eller hantverkare:

  • Jämför minst tre olika företag.
  • Be företagen om referenser på tidigare jobb.
  • Se till att företagen anger att de följer regler och föreskrifter. Kolla om de är certifierade för våtrum.
  • Vad tydlig med när du vill att renoveringen ska vara klar.
  • Beskriv nuvarande rum och hur du vill att det ska förändras.

 

Fler inlägg om Badrum

Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
När det kommer till badrumsrenovering är det sällan man hör talas om smarta genvägar. Samtidigt är det faktiskt så att de existerar. Att kakla badrum på våtrumsmatta kan till exempel spara både tid och pengar. Det är lätt att se fördelarna med att kakla badrum på våtrumsmatta. En stor...
Läs mer om Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum. Så mycket kostar det att inreda b...
Läs mer om Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet
Att sätta kakel i fiskbensmönster kan liknas vid att sätta fiskbensparkett, det kräver noggrannhet, men det är ett vackert hantverk som gör att rummet känns elegant. En stor fördel med att sätta kakel i ett fiskbensmönster är dessutom att kaklet bildar en optisk illusion. Dels kan rummet ...
Läs mer om Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet