Borra i kakel: Viktigt att tänka på

Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hur är det med borrning i kakel? Får man göra det själv? Absolut! Men samma gäller även för borrning i kakel som att sätta själva kaklet själv, det gäller att vara noggrann och påläst.

Varför borrar man i kakel?

Anledningen till varför man behöver borra i kakel kan bero på flera saker, bland annat för att du behöver dra en sladd genom väggen eller för att du vill sätta upp en hylla. Då kakel ofta sitter i ett våtrum gäller det att tätskiktet alltid är bra, du vill ju inte riskera att få fuktskador. Kakel är ett väldigt annorlunda material om man jämför med exempelvis trä och det är bäst att använda en särskild borr och borrmaskin för just kakel. Dessutom bör du inte trycka för hårt när du borrar, utan lagom.

Steg för steg – så gör du

En tecknad borrmaskin och vitt kakel

Innan du börjar borra i kakel bör du rengöra ytan ordentligt, följ denna punktlista för ett lyckat resultat.

  1. Rengör och torka ytan du ska borra i. Kontrollera samtidigt om kakelplattan är hel. Om den har sprickor bör den bytas ut innan du borrar i den.
  2. Hitta rätt sorts borr. Det finns särskilda borrar som är gjorda för just keramiska plattor. De är vanliga och går enkelt att hitta hos de flesta byggvaruhusen.
  3. Använd rätt kläder och skydd. Se till att du har på dig skyddsglasögon då kaklet flisar sig när du borrar i det.
  4. Tejpa plattan där du ska borra. Med vanlig tejp kan du tejpa ett kryss där du ska borra. Dels blir det lättare att se vart du ska borra, samtidigt ger du bra dragkraft till borren. Du slipper dessutom massor av flisor och skräp då tejpen fångar upp detta.
  5. Använd hammare. Eftersom kakelplattor ofta är väldigt blanka och halkiga är det lätt hänt att borren slinker. För att undvika detta kan du knacka försiktigt med hammare på borren. När du fått till ett litet hål blir det lättare att hålla borren på plats.
  6. Använd långsam hastighet. Ställ in din borrmaskin på långsam hastighet och borra försiktigt. Lägg ett försiktigt tryck på borrmaskinen. Om du trycker för hårt kan du riskera att spräcka kakelplattan.

Kom ihåg att klinker är hårdare än kakel och därför behöver du en särskilt anpassad borr för materialet. Om du är osäker på vart i väggen det finns el och ledningar bör du inte borra själv, anlita istället en behörig installatör som kan hjälpa dig. Om du behöver borra i utrymmen som utsätts för vatten, som i en dusch, bör du också ta hjälp av en professionell hantverkare som kan säkerställa att tätskiktet inte förstörs.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Badkar tips: Modell, storlek och funktion
Det finns många fördelar med att ha ett badkar hemma. Det känns lyxigt att kunna tappa upp ett varmt bubbelbad en mörk vinterkväll. Men innan du beställer ett badkar finns det olika saker att tänka igenom. Idag finns det ju nämligen mängder av modeller och priser att välja bland. Det finn...
Läs mer om
Badkar tips: Modell, storlek och funktion
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.