96 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix

Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix

Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färgalternativ än förr. Våtrumsmattor finns idag i mängder av utföranden, både i enfärgade varianter men även i naturtrogna utseenden som påminner om allt från natursten till trä. Det finns många fördelar och praktiska egenskaper med att välja våtrumsmatta till badrummet, bland annat priset.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Ett billigt alternativ

Våtrumsmattor är ett av de billigaste alternativen för väggar och golv i badrum. Dessutom är de enkla att montera på egen hand och går oftast snabbare att sätta än keramiska plattor. Något av det roligaste med våtrumsmattor är den rad av utseenden som finns att välja bland. Förutom att du kan hitta enfärgade mattor som blir som en målad vägg, finns det mattor som ser ut som riktigt kakel, som plankor och som vackert mönstrade tapeter. Hur många snygga mönster finns det egentligen?

Du kan dessutom kombinera klinker med våtrumsmattor. Till exempel en tapetinspirerad matta på väggarna och ett klinkergolv.

Snyggt resultat

En stor fördel med våtrumsmattor är att de är enkla att sätta själv. De flesta av dagens mattor är tillverkade av ett material som kallas för homogent PVC, en typ av flexibel plast. Tack vare den flexibla texturen är det smidigt att få till såväl hörn som skarvar på ett snyggt sätt.

För att ett badrum ska hålla sig fräscht och fint länge behöver man ständigt rengöra och tvätta rummet. Detta är ytterligare än fördel med våtrumsmattor, de är otroligt lättskötta. Du kan spola rent väggar och golv, skrubba och skölja eller helt enkelt torka rent med en fuktig trasa. För att undvika tvålrester och kalkavlagringar på golvet i badrummet är det bara att skrapa rent våtrumsmattan med en skrapa. Detta är bra att göra på både väggar och golvet i duschen.

Kostnader

Så vad är egentligen priset för en våtrumsmatta? Precis som för kakel och klinker varierar priserna beroende på vilken våtrumsmatta du väljer. Ett prisexempel för ett badrum på 10 kvadratmeter är cirka 30 000 kronor. Detta är en snygg och kvalitativ våtrumsmatta. Motsvarande pris för kakel och klinker ligger från cirka 50 000 kronor. Du sparar alltså 20 000 kronor. Kom ihåg att priserna varierar och det finns både billigare våtrumsmattor och dyrare varianter. Dessutom behöver du räkna in priset för hantverkare. Det är alltid bäst att låta hantverkare lägga våtrumsmattan för att undvika fula skarvar och framförallt, felmontage som kan resultera fuktskador och dyra ombyggnationskostnader.

Jag vill ha golvvärme, går det?

Självklart! Det finns olika typer av golvvärme för våtrumsmattor, bland annat är det populärt med värmeslingor. Du kan läsa mer om vad som gäller hos GVK.se, Golvbranschens Våtrumskontroll.

Bli inspirerad av mängder av härliga mönster och färger på våtrumsmattor och fundera på vad som kan fungera bäst i just ditt badrum.

Fler inlägg om Badrum

Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Badkar tips: Modell, storlek och funktion
Det finns många fördelar med att ha ett badkar hemma. Det känns lyxigt att kunna tappa upp ett varmt bubbelbad en mörk vinterkväll. Men innan du beställer ett badkar finns det olika saker att tänka igenom. Idag finns det ju nämligen mängder av modeller och priser att välja bland. Det finn...
Läs mer om Badkar tips: Modell, storlek och funktion