83 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna

Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna

Du som planerar ett nytt badrum eller en ombyggnation av ditt befintliga badrum har förmodligen många frågor. En av de vanligaste frågorna är hur mycket det kommer att kosta? Eftersom alla har olika mål och förutsättningar finns det så klart inte ett pris, utan alla måste budgetera olika. Innan du kan sätta en budget behöver du gå igenom olika punkter, exempelvis hur badrummet ska användas och av hur många. Här är några tips:
  1. Hur många ska använda badrummet? Behövs det ett eller två handfat?
  2. Ska du förvara mycket saker i badrummet som handdukar, städartiklar och hygienartiklar?
  3. Vill du installera golvvärme i badrummet?
  4. Har du bestämt material? Vill du ha kakel och klinker eller en våtrumsmatta?
  5. Vill du ha en dusch eller ett badkar eller kanske båda delarna?
Efter att du gått igenom dessa punkter kan du lättare börja räkna på kostnader. Om du ska bygga ut ditt befintliga badrum och göra en totalrenovering kommer projektet att kosta mer. Å andra sidan finns det mycket du kan göra själv, som att riva ner gammal inredning och sätta upp gipsskivor. Allt du gör som underlättar inför hantverkarna kommer dra ner priset. Om du ska förvara många saker i badrummet kan det vara bra att fundera på om du vill ha inbyggda förvaringsutrymmen, exempelvis som skåp eller hurtsar.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!

Begär gratis offert

Material och inredning i badrummet

Badrum inrett med mycket gröna växter, vita väggar och schackrutigt golv. En av de stora kostnaderna för ett badrum är materialvalen. Kakel och klinker finns i mängder av utföranden och prisklasser, men för ett standardkakel får man räkna med cirka 300 kronor per kvadratmeter. Man kan givetvis ha tur och komma över ett rea-erbjudande, men i runda slängar är det vad kakelpriserna ligger på. Sedan finns det naturligtvis mycket dyrare alternativ, särskilt om du vill ha natursten som marmor eller granit. För att dra ner kostnaden kan du även välja att sätta en våtrumstapet på väggarna och endast ha kakel eller klinker på golvet. Idag finns många snygga och moderna alternativ för såväl våtrumstapeter som våtrumsmattor. Inredningen är också något som påverkar budget för badrummet. Precis som med kakel och klinker finns det även en rad olika möbler, både designerprodukter och billigare alternativ. Budgetalternativ kan bland annat köpas hos IKEA och liknande varuhus. Det är ett enkelt sätt att komma undan billigare.

Gör det du kan och lej bort resten åt proffs

En av de stora kostnaderna vid en badrumsrenovering är arbetskostnader för VVS-installatörer, elektriker och hantverkare. Många saker går inte att göra själv, som att dra om rör och elledningar. Andra saker som att sätta ihop skåp och hurtsar själv kan du snabbt spara pengar på. Även kostnader för omgjutning av golv och läggning av golvvärme är bäst att låta proffs ta hand om. Det är en kostnad, men å andra sidan kan det bli långt mycket dyrare att behöva göra om allt för att man råkat göra fel. En elektriker brukar ta mellan 500 till 600 kronor i timmen. Priset varierar självklart beroende på vem du anlitar, men också var i landet du bor. En plattsättare har ungefär samma timpris.

Totala kostnaden för ett badrum

Räkna med att kostnaden för att renovera ett kaklat badrum (10 kvadrat) med vanliga standardkakel och badkar/eller dusch kostar runt 150 000 kronor exklusive rotavdrag.

Kontakta olika firmor för att få bäst pris

Det finns oerhört många skickliga hantverkare idag, med andra ord bör du definitivt kontakta flera företag för att få offerter. Ibland kan det bli billigare om du endast använder dig av en firma istället för att ta hjälp från flera olika.

Fler inlägg om Badrum

Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och u...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Så går ett stambyte till
Så går ett stambyte till I äldre bostäder kan det vara nödvändigt att utföra ett stambyte. Som namnet antyder innebär det att gamla ledningar och rör byts ut mot nya ledningar. Detta görs för att undvika exempelvis mögel eller andra fuktskador. Ett stambyte är ett omfattande projekt I et...
Läs mer om Så går ett stambyte till
Så gör du: Våtrumsmålning
Så gör du: Våtrumsmålning Med färg kan du snabbt förnya badrummet. Våtrumsmålning är relativt enkelt och dessutom mycket billigare än kakel. När du arbetar i ett våtrum finns det två typer våtrumssystem som är viktiga att ha koll på – VA (Vattenavvisande ytskikt) samt VT (vattentätt ytskik...
Läs mer om Så gör du: Våtrumsmålning