78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Närbild på fötter i ett badkar som är fyllt med vatten.

Vid en badrumsrenovering är det ibland nödvändigt att sätta dit en ny golvbrunn. Om den är i gott skick är det först och främst åldern som avgör om den kan sitta kvar eller inte. Installerades golvbrunnen efter 1990 brukar den i regel inte behöva bytas ut, men det är viktigt att den uppfyller dagens branschregler.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!

Hur vet jag om golvbrunnen är okej?

För att ta reda på om du måste byta ut den gamla golvbrunnen eller inte kan du börja med att se över när huset eller lägenheten byggdes. Om badrummet inte har blivit renoverat sedan byggåret är det enkelt att se hur gammal golvbrunnen är.

Kontrollera att golvbrunnen:

  • Sitter fast ordentligt i golvet
  • Är placerad minst 200 mm från badrumsväggen
  • Golvbrunnen inte lutar mer än 2 mm från golvbrunnens centrum till ytterkanten

Du hittar fler regler hos GVK 

Viktigt med väl fungerande golvbrunn

Eftersom vattnet från duschen leds ut via golvbrunnen är det här vattenskador kan uppstå. Det är otroligt viktigt att lutningen av golvet är rätt samt att anslutning av avlopp är rätt utfört. Om du funderar på att själv riva bort den gamla golvbrunnen och installera en ny är det viktigt att du är påläst. Först behöver du veta vilket material som bjälklaget är gjort av, exempelvis betong eller trä. Skulle bjälklaget vara i trä brukar bytet av golvbrunnen vara relativt enkelt. Det är bara att skruva loss den gamla brunnen innan du monterar fast den nya.

Om bjälken är i betong finns andra alternativ och tillvägagångssätt. Ett sätt är att använda en slagborrsmaskin för att få bort golvbrunnen. Detta tillvägagångssätt är vanligast om bjälklaget består av armerad betong hela vägen igenom. Skulle bjälklaget istället bestå av armerad betong och pågjutning med enklare betong kan du också använda slagborrsmaskinen. Proceduren blir enklare då denna betongblandning släpper lättare. Var försiktig så att du inte råkar borra igenom hela golvet.

Anlita ett proffs som monterar den nya golvbrunnen i ditt badrum

Som nämnt ovan finns det olika sätt att montera golvbrunnen på. Oavsett om bjälklaget är av trä eller betong är det ett jobb som kräver noggrannhet. Fallet måste vara rätt och golvbrunnen ska vara förankrad så att det inte uppstår rörelser mellan avlopp, tätskikt och golv. Vi rekommenderar att du anlitar en hantverkare om du aldrig har genomfört ett liknande projekt. Är monteringen inte fackmannamässig finns det en risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell vattenskada.

Fler inlägg om Badrum

Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet
Att sätta kakel i fiskbensmönster kan liknas vid att sätta fiskbensparkett, det kräver noggrannhet, men det är ett vackert hantverk som gör att rummet känns elegant. En stor fördel med att sätta kakel i ett fiskbensmönster är dessutom att kaklet bildar en optisk illusion. Dels kan rummet ...
Läs mer om Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet
Badrumsrenovering tips: Så lyckas du
Badkar med guldtassar, regnskogsdusch, två handfat och en bastu? För dig som ska renovera badrum finns alla möjligheter att drömma stort. Visst, du har förmodligen en budget att förhålla dig till, men med lite smarta tips och budgetalternativ går det vanligtvis att hitta en lösning som pa...
Läs mer om Badrumsrenovering tips: Så lyckas du
Byt duschkabin – Tips och trix
Det finns mängder av fördelar med att installera en duschkabin i badrummet. Bland annat behöver man inte fundera särskilt mycket på tätskikt då duschkabinen redan är helt tät och dessutom enkel att installera till avloppet. Dessutom känns en duschkabin fräsch, modern och bekväm att duscha...
Läs mer om Byt duschkabin – Tips och trix