Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Vid en badrumsrenovering är det ibland nödvändigt att sätta dit en ny golvbrunn. Om den är i gott skick är det först och främst åldern som avgör om den kan sitta kvar eller inte. Installerades golvbrunnen efter 1990 brukar den i regel inte behöva bytas ut, men det är viktigt att den uppfyller dagens branschregler.

Hur vet jag om golvbrunnen är okej?

För att ta reda på om du måste byta ut den gamla golvbrunnen eller inte kan du börja med att se över när huset eller lägenheten byggdes. Om badrummet inte har blivit renoverat sedan byggåret är det enkelt att se hur gammal golvbrunnen är.

Närbild på fötter i ett badkar som är fyllt med vatten.

Kontrollera att golvbrunnen:

  • Sitter fast ordentligt i golvet
  • Är placerad minst 200 mm från badrumsväggen
  • Golvbrunnen inte lutar mer än 2 mm från golvbrunnens centrum till ytterkanten

Du hittar fler regler hos GVK 

Viktigt med väl fungerande golvbrunn

Eftersom vattnet från duschen leds ut via golvbrunnen är det här vattenskador kan uppstå. Det är otroligt viktigt att lutningen av golvet är rätt samt att anslutning av avlopp är rätt utfört. Om du funderar på att själv riva bort den gamla golvbrunnen och installera en ny är det viktigt att du är påläst. Först behöver du veta vilket material som bjälklaget är gjort av, exempelvis betong eller trä. Skulle bjälklaget vara i trä brukar bytet av golvbrunnen vara relativt enkelt. Det är bara att skruva loss den gamla brunnen innan du monterar fast den nya.

Om bjälken är i betong finns andra alternativ och tillvägagångssätt. Ett sätt är att använda en slagborrsmaskin för att få bort golvbrunnen. Detta tillvägagångssätt är vanligast om bjälklaget består av armerad betong hela vägen igenom. Skulle bjälklaget istället bestå av armerad betong och pågjutning med enklare betong kan du också använda slagborrsmaskinen. Proceduren blir enklare då denna betongblandning släpper lättare. Var försiktig så att du inte råkar borra igenom hela golvet.

Anlita ett proffs som monterar den nya golvbrunnen i ditt badrum

Som nämnt ovan finns det olika sätt att montera golvbrunnen på. Oavsett om bjälklaget är av trä eller betong är det ett jobb som kräver noggrannhet. Fallet måste vara rätt och golvbrunnen ska vara förankrad så att det inte uppstår rörelser mellan avlopp, tätskikt och golv. Vi rekommenderar att du anlitar en hantverkare om du aldrig har genomfört ett liknande projekt. Är monteringen inte fackmannamässig finns det en risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell vattenskada.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.