129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Byt din gamla golvbrunn i badrummet


Närbild på fötter i ett badkar som är fyllt med vatten.

Vid en badrumsrenovering är det ibland nödvändigt att sätta dit en ny golvbrunn. Om den är i gott skick är det först och främst åldern som avgör om den kan sitta kvar eller inte. Installerades golvbrunnen efter 1990 brukar den i regel inte behöva bytas ut, men det är viktigt att den uppfyller dagens branschregler.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!


Begär gratis offert

Hur vet jag om golvbrunnen är okej?


För att ta reda på om du måste byta ut den gamla golvbrunnen eller inte kan du börja med att se över när huset eller lägenheten byggdes. Om badrummet inte har blivit renoverat sedan byggåret är det enkelt att se hur gammal golvbrunnen är.

Kontrollera att golvbrunnen:

  • Sitter fast ordentligt i golvet

  • Är placerad minst 200 mm från badrumsväggen

  • Golvbrunnen inte lutar mer än 2 mm från golvbrunnens centrum till ytterkanten


Du hittar fler regler hos GVK 

Viktigt med väl fungerande golvbrunn


Eftersom vattnet från duschen leds ut via golvbrunnen är det här vattenskador kan uppstå. Det är otroligt viktigt att lutningen av golvet är rätt samt att anslutning av avlopp är rätt utfört. Om du funderar på att själv riva bort den gamla golvbrunnen och installera en ny är det viktigt att du är påläst. Först behöver du veta vilket material som bjälklaget är gjort av, exempelvis betong eller trä. Skulle bjälklaget vara i trä brukar bytet av golvbrunnen vara relativt enkelt. Det är bara att skruva loss den gamla brunnen innan du monterar fast den nya.

Om bjälken är i betong finns andra alternativ och tillvägagångssätt. Ett sätt är att använda en slagborrsmaskin för att få bort golvbrunnen. Detta tillvägagångssätt är vanligast om bjälklaget består av armerad betong hela vägen igenom. Skulle bjälklaget istället bestå av armerad betong och pågjutning med enklare betong kan du också använda slagborrsmaskinen. Proceduren blir enklare då denna betongblandning släpper lättare. Var försiktig så att du inte råkar borra igenom hela golvet.

Anlita ett proffs som monterar den nya golvbrunnen i ditt badrum


Som nämnt ovan finns det olika sätt att montera golvbrunnen på. Oavsett om bjälklaget är av trä eller betong är det ett jobb som kräver noggrannhet. Fallet måste vara rätt och golvbrunnen ska vara förankrad så att det inte uppstår rörelser mellan avlopp, tätskikt och golv. Vi rekommenderar att du anlitar en hantverkare om du aldrig har genomfört ett liknande projekt. Är monteringen inte fackmannamässig finns det en risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell vattenskada.

Fler inlägg om Badrum

Renovera badrum – Steg för steg
För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftas...
Läs mer om Renovera badrum – Steg för steg
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna
Du som planerar ett nytt badrum eller en ombyggnation av ditt befintliga badrum har förmodligen många frågor. En av de vanligaste frågorna är hur mycket det kommer att kosta? Eftersom alla har olika mål och förutsättningar finns det så klart inte ett pris, utan alla måste budgetera olika....
Läs mer om Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna