99 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Byt din gamla golvbrunn i badrummet

Närbild på fötter i ett badkar som är fyllt med vatten.

Vid en badrumsrenovering är det ibland nödvändigt att sätta dit en ny golvbrunn. Om den är i gott skick är det först och främst åldern som avgör om den kan sitta kvar eller inte. Installerades golvbrunnen efter 1990 brukar den i regel inte behöva bytas ut, men det är viktigt att den uppfyller dagens branschregler.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Hur vet jag om golvbrunnen är okej?

För att ta reda på om du måste byta ut den gamla golvbrunnen eller inte kan du börja med att se över när huset eller lägenheten byggdes. Om badrummet inte har blivit renoverat sedan byggåret är det enkelt att se hur gammal golvbrunnen är.

Kontrollera att golvbrunnen:

  • Sitter fast ordentligt i golvet
  • Är placerad minst 200 mm från badrumsväggen
  • Golvbrunnen inte lutar mer än 2 mm från golvbrunnens centrum till ytterkanten

Du hittar fler regler hos GVK 

Viktigt med väl fungerande golvbrunn

Eftersom vattnet från duschen leds ut via golvbrunnen är det här vattenskador kan uppstå. Det är otroligt viktigt att lutningen av golvet är rätt samt att anslutning av avlopp är rätt utfört. Om du funderar på att själv riva bort den gamla golvbrunnen och installera en ny är det viktigt att du är påläst. Först behöver du veta vilket material som bjälklaget är gjort av, exempelvis betong eller trä. Skulle bjälklaget vara i trä brukar bytet av golvbrunnen vara relativt enkelt. Det är bara att skruva loss den gamla brunnen innan du monterar fast den nya.

Om bjälken är i betong finns andra alternativ och tillvägagångssätt. Ett sätt är att använda en slagborrsmaskin för att få bort golvbrunnen. Detta tillvägagångssätt är vanligast om bjälklaget består av armerad betong hela vägen igenom. Skulle bjälklaget istället bestå av armerad betong och pågjutning med enklare betong kan du också använda slagborrsmaskinen. Proceduren blir enklare då denna betongblandning släpper lättare. Var försiktig så att du inte råkar borra igenom hela golvet.

Anlita ett proffs som monterar den nya golvbrunnen i ditt badrum

Som nämnt ovan finns det olika sätt att montera golvbrunnen på. Oavsett om bjälklaget är av trä eller betong är det ett jobb som kräver noggrannhet. Fallet måste vara rätt och golvbrunnen ska vara förankrad så att det inte uppstår rörelser mellan avlopp, tätskikt och golv. Vi rekommenderar att du anlitar en hantverkare om du aldrig har genomfört ett liknande projekt. Är monteringen inte fackmannamässig finns det en risk att försäkringen inte gäller vid en eventuell vattenskada.

Fler inlägg om Badrum

Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
När det kommer till badrumsrenovering är det sällan man hör talas om smarta genvägar. Samtidigt är det faktiskt så att de existerar. Att kakla badrum på våtrumsmatta kan till exempel spara både tid och pengar. Det är lätt att se fördelarna med att kakla badrum på våtrumsmatta. En stor...
Läs mer om Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring ell...
Läs mer om Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum. Så mycket kostar det att inreda b...
Läs mer om Microcement i badrummet? Kostnad och tips