77 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet

Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet

Att sätta kakel i fiskbensmönster kan liknas vid att sätta fiskbensparkett, det kräver noggrannhet, men det är ett vackert hantverk som gör att rummet känns elegant. En stor fördel med att sätta kakel i ett fiskbensmönster är dessutom att kaklet bildar en optisk illusion. Dels kan rummet kännas större, men också bredare. Allt handlar om vilket håll du sätter plattorna.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Gör upp en plan för plattsättningenGrått kakel i fiskbensmönster.

När man kaklar i ett särskilt mönster krävs lite extra noggrannhet och tålamod. Provlägg plattor på golvet för att se åt vilket håll du vill att mönstret ska gå. Kom ihåg att köpa lite extra plattor i fall att någon eller några plattor går sönder. Det finns inget värre än att vara inne på sista kvadratmetern och upptäcka att kaklet är slut. Beroende på om du vill lägga plattorna i en rät vinkel eller diagonalt behöver du justera ett snöre på ett visst sätt som du sedan följer som en mall. För en rät vinkel lägger du snöret i 90 graders vinkel, det finns även praktiska krysslasrar som gör arbetet mycket enklare. Lägg därefter kakelplattorna utmed linjen. För en diagonal plattsättning behöver du först räkna ut längd- och tväraxeln i rummet, därefter kan du använda laser eller snöre för att markera en 45-gradig vinkel. Sedan är det bara att börja kakla parallellt i 45-gradig vinkel.

Göra själv eller anlita proffs?

Många tänker att de kan utföra kakelsättningen på egen hand, något som absolut är fullt möjligt. Men det är bra att ha i åtanke att helhetsintrycket kommer påverkas rejält beroende på hur detaljerna är utförda. Ett proffs inom kakelsättning är extremt noggrann med att se till att alla fogar är helt raka och jämna. När någon som inte tidigare kaklat sätter plattor händer det ofta att fogarna blir ojämna, helhetsintrycket kommer då att se väldigt amatörmässigt ut. Kanske kan det vara smartare att dra in på andra kostnader, som badrumsinredning och kakelmaterial, än hantverkare? Som privatperson får man ju dessutom ett bra kostnadsavdrag tack vare rutavdraget.

Variation i fiskbensmönsterKakel i fiskbensmönster.

För dig som bestämt dig för ett unikt, modernt och samtidigt annorlunda badrum är fiskbensmönster ett bra val. Det är egentligen inte svårare att sätta plattorna i fiskbensmönster än rakt, det tar bara lite längre tid. Beroende på vilken storlek på plattor du väljer kommer mönstret att se väldigt annorlunda ut. Ett vanligt mått på plattor när man sätter fiskbensmönster är 10 x 20 centimeter, men det går att sätta nästan vilka mått som helst, så länge som det är rektanglar.

För att skapa mer liv i badrummet kan man experimentera med olika färger och nyanser. Ett fiskbensmönster blir till exempel effektfullt i flera nyanser av blått eller grått.

Fler inlägg om Badrum

Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
När det kommer till badrumsrenovering är det sällan man hör talas om smarta genvägar. Samtidigt är det faktiskt så att de existerar. Att kakla badrum på våtrumsmatta kan till exempel spara både tid och pengar. Det är lätt att se fördelarna med att kakla badrum på våtrumsmatta. En stor...
Läs mer om Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring ell...
Läs mer om Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum. Så mycket kostar det att inreda b...
Läs mer om Microcement i badrummet? Kostnad och tips