Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet

Att sätta kakel i fiskbensmönster kan liknas vid att sätta fiskbensparkett, det kräver noggrannhet, men det är ett vackert hantverk som gör att rummet känns elegant. En stor fördel med att sätta kakel i ett fiskbensmönster är dessutom att kaklet bildar en optisk illusion. Dels kan rummet kännas större, men också bredare. Allt handlar om vilket håll du sätter plattorna.

Gör upp en plan för plattsättningenGrått kakel i fiskbensmönster.

När man kaklar i ett särskilt mönster krävs lite extra noggrannhet och tålamod. Provlägg plattor på golvet för att se åt vilket håll du vill att mönstret ska gå. Kom ihåg att köpa lite extra plattor i fall att någon eller några plattor går sönder. Det finns inget värre än att vara inne på sista kvadratmetern och upptäcka att kaklet är slut. Beroende på om du vill lägga plattorna i en rät vinkel eller diagonalt behöver du justera ett snöre på ett visst sätt som du sedan följer som en mall. För en rät vinkel lägger du snöret i 90 graders vinkel, det finns även praktiska krysslasrar som gör arbetet mycket enklare. Lägg därefter kakelplattorna utmed linjen. För en diagonal plattsättning behöver du först räkna ut längd- och tväraxeln i rummet, därefter kan du använda laser eller snöre för att markera en 45-gradig vinkel. Sedan är det bara att börja kakla parallellt i 45-gradig vinkel.

Göra själv eller anlita proffs?

Många tänker att de kan utföra kakelsättningen på egen hand, något som absolut är fullt möjligt. Men det är bra att ha i åtanke att helhetsintrycket kommer påverkas rejält beroende på hur detaljerna är utförda. Ett proffs inom kakelsättning är extremt noggrann med att se till att alla fogar är helt raka och jämna. När någon som inte tidigare kaklat sätter plattor händer det ofta att fogarna blir ojämna, helhetsintrycket kommer då att se väldigt amatörmässigt ut. Kanske kan det vara smartare att dra in på andra kostnader, som badrumsinredning och kakelmaterial, än hantverkare? Som privatperson får man ju dessutom ett bra kostnadsavdrag tack vare rutavdraget.

Variation i fiskbensmönsterKakel i fiskbensmönster.

För dig som bestämt dig för ett unikt, modernt och samtidigt annorlunda badrum är fiskbensmönster ett bra val. Det är egentligen inte svårare att sätta plattorna i fiskbensmönster än rakt, det tar bara lite längre tid. Beroende på vilken storlek på plattor du väljer kommer mönstret att se väldigt annorlunda ut. Ett vanligt mått på plattor när man sätter fiskbensmönster är 10 x 20 centimeter, men det går att sätta nästan vilka mått som helst, så länge som det är rektanglar.

För att skapa mer liv i badrummet kan man experimentera med olika färger och nyanser. Ett fiskbensmönster blir till exempel effektfullt i flera nyanser av blått eller grått.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.