89 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Planera badrumsbygget med våra tips

Planera badrumsbygget med våra tips

En badrumsrenovering kostar pengar. En hel del pengar. Det är en av de mest omfattande renoveringarna du kan genomföra eftersom att det ska dras in både elektricitet och vatten i samma utrymme. För att sänka kostnaderna och underlätta arbetet är det otroligt viktigt att planera badrumsbygget noggrant. Här är några tips på hur du bäst planerar.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Layout och planlösning i badrummet

Om du ska utföra en totalrenovering av badrummet har du alla möjligheter att själv bestämma layout samt planlösning. För att badrummet ska vara inbjudande, mysigt men samtidigt praktiskt är det viktigt att handfat, speglar och toalett är placerade på ett smart sätt. Man vill ju inte behöva störa varandra och vara i vägen för familjen varje morgon. Hur planlösningen ska se ut beror helt och hållet på varje enskild person och familj. Alla har olika förutsättningar. En barnfamilj kanske behöver skapa ett utrymme för förvaring snarare än bekvämlighet, medan äldre istället behöver fokusera på bekvämlighet och mobilitet. De olika egenskaperna av ett badrum behöver naturligtvis inte utesluta varandra utan kan fungera tillsammans. Fundera på vad som är viktigast för just din familj.

Ta hjälp av fackmän

För att ditt badrum ska fungera optimalt för din familj år efter år är det alltid en smart investering att ta hjälp från fackmän. När du skrivit en lista på vad du vill ha i ditt badrum samt vad som är viktigt för just dig, kan du få en värdefull input från en erfaren arkitekt som kan göra verklighet av dina önskemål. Fackmän kan dessutom säkerställa att rördragning och elektricitet utförs på rätt sätt. För dig som vill bygga ut badrummet kan rörmokare hjälpa till att se vilka väggar som kan flyttas och vilka som är bärande samt rördragna.

Belysning för trivsel och funktion

En rosa toalettstol.

Vid en badrumsplanering ingår otroligt många delar, bland annat rördragning, kakelsättning, elektricitet samt golvvärme. Även placeringen av själva badrumsinredningen ska tas i beaktande.

Har du koll på budgeten för din renovering? Så mycket kostar badrummet 

Belysningen är ännu en del som är bra att fundera över. Hur ljussättningen placeras kommer påverka både funktion och trivselfaktorn i badrummet. Det är bra att satsa på flera olika typer av ljuskällor, gärna dimbara spotlights. Ovanför spegeln är det bra med mycket ljus så att man ser ordentligt när man gör sig i ordning. När man ska bada i badkaret kanske en dovare och mer stämningsfull belysning är att föredra, gärna lägre placerade lampor som spotlights på badkarsfronten eller liknande.

Använd dig av punktlistor

Det är lätt att glömma något viktigt när badrummet ska byggas om. Se därför till att göra en punktlista på allt du behöver fundera över. Några av de viktiga punkterna är bland annat:

  • Hur stort ska badrummet vara?
  • Vilken stämning och atmosfär vill du få när du går in i badrummet. Ska det kännas modernt, fräscht och ljust eller snarare dovt och mysigt?
  • Vilka material vill du ha?
  • Ska du ha badkar eller dusch, eller kanske båda?
  • Ett eller två handfat?
  • Vill du ha golvvärme och handdukstork?
  • Behöver du mycket förvaringsutrymme? Ska hyllan vara inbyggd i väggen eller fristående?

Lycka till med din renovering!

Fler inlägg om Badrum

Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
När det kommer till badrumsrenovering är det sällan man hör talas om smarta genvägar. Samtidigt är det faktiskt så att de existerar. Att kakla badrum på våtrumsmatta kan till exempel spara både tid och pengar. Det är lätt att se fördelarna med att kakla badrum på våtrumsmatta. En stor...
Läs mer om Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)
Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring ell...
Läs mer om Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum. Så mycket kostar det att inreda b...
Läs mer om Microcement i badrummet? Kostnad och tips