108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Planera badrumsbygget med våra tips

Planera badrumsbygget med våra tips

En badrumsrenovering kostar pengar. En hel del pengar. Det är en av de mest omfattande renoveringarna du kan genomföra eftersom att det ska dras in både elektricitet och vatten i samma utrymme. För att sänka kostnaderna och underlätta arbetet är det otroligt viktigt att planera badrumsbygget noggrant. Här är några tips på hur du bäst planerar.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!

Layout och planlösning i badrummet

Om du ska utföra en totalrenovering av badrummet har du alla möjligheter att själv bestämma layout samt planlösning. För att badrummet ska vara inbjudande, mysigt men samtidigt praktiskt är det viktigt att handfat, speglar och toalett är placerade på ett smart sätt. Man vill ju inte behöva störa varandra och vara i vägen för familjen varje morgon. Hur planlösningen ska se ut beror helt och hållet på varje enskild person och familj. Alla har olika förutsättningar. En barnfamilj kanske behöver skapa ett utrymme för förvaring snarare än bekvämlighet, medan äldre istället behöver fokusera på bekvämlighet och mobilitet. De olika egenskaperna av ett badrum behöver naturligtvis inte utesluta varandra utan kan fungera tillsammans. Fundera på vad som är viktigast för just din familj.

Ta hjälp av fackmän

För att ditt badrum ska fungera optimalt för din familj år efter år är det alltid en smart investering att ta hjälp från fackmän. När du skrivit en lista på vad du vill ha i ditt badrum samt vad som är viktigt för just dig, kan du få en värdefull input från en erfaren arkitekt som kan göra verklighet av dina önskemål. Fackmän kan dessutom säkerställa att rördragning och elektricitet utförs på rätt sätt. För dig som vill bygga ut badrummet kan rörmokare hjälpa till att se vilka väggar som kan flyttas och vilka som är bärande samt rördragna.

Belysning för trivsel och funktion

En rosa toalettstol.

Vid en badrumsplanering ingår otroligt många delar, bland annat rördragning, kakelsättning, elektricitet samt golvvärme. Även placeringen av själva badrumsinredningen ska tas i beaktande.

Har du koll på budgeten för din renovering? Så mycket kostar badrummet 

Belysningen är ännu en del som är bra att fundera över. Hur ljussättningen placeras kommer påverka både funktion och trivselfaktorn i badrummet. Det är bra att satsa på flera olika typer av ljuskällor, gärna dimbara spotlights. Ovanför spegeln är det bra med mycket ljus så att man ser ordentligt när man gör sig i ordning. När man ska bada i badkaret kanske en dovare och mer stämningsfull belysning är att föredra, gärna lägre placerade lampor som spotlights på badkarsfronten eller liknande.

Använd dig av punktlistor

Det är lätt att glömma något viktigt när badrummet ska byggas om. Se därför till att göra en punktlista på allt du behöver fundera över. Några av de viktiga punkterna är bland annat:

  • Hur stort ska badrummet vara?
  • Vilken stämning och atmosfär vill du få när du går in i badrummet. Ska det kännas modernt, fräscht och ljust eller snarare dovt och mysigt?
  • Vilka material vill du ha?
  • Ska du ha badkar eller dusch, eller kanske båda?
  • Ett eller två handfat?
  • Vill du ha golvvärme och handdukstork?
  • Behöver du mycket förvaringsutrymme? Ska hyllan vara inbyggd i väggen eller fristående?

Lycka till med din renovering!

Fler inlägg om Badrum

Byt duschkabin – Tips och trix
Det finns mängder av fördelar med att installera en duschkabin i badrummet. Bland annat behöver man inte fundera särskilt mycket på tätskikt då duschkabinen redan är helt tät och dessutom enkel att installera till avloppet. Dessutom känns en duschkabin fräsch, modern och bekväm att duscha...
Läs mer om Byt duschkabin – Tips och trix
Renovera badrum – Steg för steg
För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftas...
Läs mer om Renovera badrum – Steg för steg
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen