Planera badrumsbygget med våra tips

En badrumsrenovering kostar pengar. En hel del pengar. Det är en av de mest omfattande renoveringarna du kan genomföra eftersom att det ska dras in både elektricitet och vatten i samma utrymme. För att sänka kostnaderna och underlätta arbetet är det otroligt viktigt att planera badrumsbygget noggrant. Här är några tips på hur du bäst planerar.

Layout och planlösning i badrummet

Om du ska utföra en totalrenovering av badrummet har du alla möjligheter att själv bestämma layout samt planlösning. För att badrummet ska vara inbjudande, mysigt men samtidigt praktiskt är det viktigt att handfat, speglar och toalett är placerade på ett smart sätt. Man vill ju inte behöva störa varandra och vara i vägen för familjen varje morgon. Hur planlösningen ska se ut beror helt och hållet på varje enskild person och familj. Alla har olika förutsättningar. En barnfamilj kanske behöver skapa ett utrymme för förvaring snarare än bekvämlighet, medan äldre istället behöver fokusera på bekvämlighet och mobilitet. De olika egenskaperna av ett badrum behöver naturligtvis inte utesluta varandra utan kan fungera tillsammans. Fundera på vad som är viktigast för just din familj.

Ta hjälp av fackmän

För att ditt badrum ska fungera optimalt för din familj år efter år är det alltid en smart investering att ta hjälp från fackmän. När du skrivit en lista på vad du vill ha i ditt badrum samt vad som är viktigt för just dig, kan du få en värdefull input från en erfaren arkitekt som kan göra verklighet av dina önskemål. Fackmän kan dessutom säkerställa att rördragning och elektricitet utförs på rätt sätt. För dig som vill bygga ut badrummet kan rörmokare hjälpa till att se vilka väggar som kan flyttas och vilka som är bärande samt rördragna.

Belysning för trivsel och funktion

En rosa toalettstol.

Vid en badrumsplanering ingår otroligt många delar, bland annat rördragning, kakelsättning, elektricitet samt golvvärme. Även placeringen av själva badrumsinredningen ska tas i beaktande.

Har du koll på budgeten för din renovering? Så mycket kostar badrummet 

Belysningen är ännu en del som är bra att fundera över. Hur ljussättningen placeras kommer påverka både funktion och trivselfaktorn i badrummet. Det är bra att satsa på flera olika typer av ljuskällor, gärna dimbara spotlights. Ovanför spegeln är det bra med mycket ljus så att man ser ordentligt när man gör sig i ordning. När man ska bada i badkaret kanske en dovare och mer stämningsfull belysning är att föredra, gärna lägre placerade lampor som spotlights på badkarsfronten eller liknande.

Använd dig av punktlistor

Det är lätt att glömma något viktigt när badrummet ska byggas om. Se därför till att göra en punktlista på allt du behöver fundera över. Några av de viktiga punkterna är bland annat:

  • Hur stort ska badrummet vara?
  • Vilken stämning och atmosfär vill du få när du går in i badrummet. Ska det kännas modernt, fräscht och ljust eller snarare dovt och mysigt?
  • Vilka material vill du ha?
  • Ska du ha badkar eller dusch, eller kanske båda?
  • Ett eller två handfat?
  • Vill du ha golvvärme och handdukstork?
  • Behöver du mycket förvaringsutrymme? Ska hyllan vara inbyggd i väggen eller fristående?

Lycka till med din renovering!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.