78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Så går ett stambyte till

Så går ett stambyte till

I äldre bostäder kan det vara nödvändigt att utföra ett stambyte. Som namnet antyder innebär det att gamla ledningar och rör byts ut mot nya ledningar. Detta görs för att undvika exempelvis mögel eller andra fuktskador.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Ett stambyte är ett omfattande projekt

I ett flerfamiljshus brukar stambytet ske successivt. Det är vanligt att firman jobbar med en trappuppgång i taget. Då badrummet är det rum där flest vattenledningar går är det även det rum som är mest krävande. Ofta måste hela badrummet rivas ut. Många tar tillfälligt i akt och renoverar hela badrummet.  Om du bor i en bostadsrätt brukar bostadsföreningen garantera att badrummet ska återställas till normal standard, men det innebär inte att du får det precis som du hade det förut.

Stambytet tar flera veckor: Måste jag flytta ut från bostaden?

Kvinna tvättar sin hund i badkaret.

Stambytet resulterar i en hel del damm. De allra flesta brukar flytta ut från hemmet under tiden som stambytet pågår. En del passar på att utföra stambyte även i köket, det är inte ett lika omfattande projekt som stambyte i badrum.

Om inga vattenskador uppstått tar stambytet i regel runt sex till tio veckor för en lägenhet. Då väggar måste rivas och rör och ledningar bytas ut tar projektet tid. Att flytta ut från sin lägenhet i så många veckor kan vara svårt för många, men det är faktiskt inte alltid nödvändigt. Många firmor jobbar med ett rum i taget vilket gör att familjen kan bo kvar. Dock blir badrummet en byggarbetsplats under den tid som stambytet pågår. Många företag erbjuder temporära lösningar, exempelvis provisoriska toaletter och duschutrymmen i en annan del av fastigheten. Ibland erbjuds även vagnar som ställs på gården.

Undersök åldern på värmestammar och elstammar

Undrar du om ni måste utföra ett stambyte i bostadsrätten? Det är inget roligt projekt, men nödvändigt i alla fastigheter förr eller senare. Rör och ledningar håller inte för evigt, värmestammar har en förväntad livslängd på 80 år medan elstammarna ligger på 50 år.

Det är viktigt att ledningar och elsystem håller bra kvalitet och är i gott skick, annars finns stora risker. Ett elsystem som är gammalt och trasigt kan innebära brandfara. Trasiga vattenledningar innebär läckage vilket i sin tur resulterar i vattenskador och mögel.

Så, hur vet man när det är dags för ett stambyte?

Olika ledningar och material har olika livslängd så det är viktigt att du har ritningar och handlingar över bostaden där du kan läsa om ledningarna. Om du vet vilket material som ledningarna är tillverkade av, hur de har skötts genom åren samt hur vattnet är, kan du räkna ut när det börjar bli dags för bytet.

Om det var mer än 30 år sedan stammarna byttes ut sist är det bra att hålla stammarna under uppsikt. Förekommer det allt mer frekventa läckage eller stopp brukar det bero på att stammarna har blivit slitna.

Fler inlägg om Badrum

Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Kostnaden för en badrumsrenovering avgörs av många olika saker. När det gäller utrustning och funktion, behöver de allra flesta av oss prioritera vad som är viktigast. Hur ser din lista ut? Är bastu ett måste? Eller badkar? Skötbord? Tvättmaskin? Har du behov av en grundlig förändring ell...
Läs mer om Så gör du en badrumsrenovering till ett bra pris
Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum. Så mycket kostar det att inreda b...
Läs mer om Microcement i badrummet? Kostnad och tips
Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet
Att sätta kakel i fiskbensmönster kan liknas vid att sätta fiskbensparkett, det kräver noggrannhet, men det är ett vackert hantverk som gör att rummet känns elegant. En stor fördel med att sätta kakel i ett fiskbensmönster är dessutom att kaklet bildar en optisk illusion. Dels kan rummet ...
Läs mer om Kakel i fiskbensmönster – Skapa elegans i badrummet