131 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Så går ett stambyte till

Så går ett stambyte till


I äldre bostäder kan det vara nödvändigt att utföra ett stambyte. Som namnet antyder innebär det att gamla ledningar och rör byts ut mot nya ledningar. Detta görs för att undvika exempelvis mögel eller andra fuktskador.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!


Begär gratis offert

Ett stambyte är ett omfattande projekt


I ett flerfamiljshus brukar stambytet ske successivt. Det är vanligt att firman jobbar med en trappuppgång i taget. Då badrummet är det rum där flest vattenledningar går är det även det rum som är mest krävande. Ofta måste hela badrummet rivas ut. Många tar tillfälligt i akt och renoverar hela badrummet.  Om du bor i en bostadsrätt brukar bostadsföreningen garantera att badrummet ska återställas till normal standard, men det innebär inte att du får det precis som du hade det förut.

Stambytet tar flera veckor: Måste jag flytta ut från bostaden?


Kvinna tvättar sin hund i badkaret.

Stambytet resulterar i en hel del damm. De allra flesta brukar flytta ut från hemmet under tiden som stambytet pågår. En del passar på att utföra stambyte även i köket, det är inte ett lika omfattande projekt som stambyte i badrum.

Om inga vattenskador uppstått tar stambytet i regel runt sex till tio veckor för en lägenhet. Då väggar måste rivas och rör och ledningar bytas ut tar projektet tid. Att flytta ut från sin lägenhet i så många veckor kan vara svårt för många, men det är faktiskt inte alltid nödvändigt. Många firmor jobbar med ett rum i taget vilket gör att familjen kan bo kvar. Dock blir badrummet en byggarbetsplats under den tid som stambytet pågår. Många företag erbjuder temporära lösningar, exempelvis provisoriska toaletter och duschutrymmen i en annan del av fastigheten. Ibland erbjuds även vagnar som ställs på gården.

Undersök åldern på värmestammar och elstammar


Undrar du om ni måste utföra ett stambyte i bostadsrätten? Det är inget roligt projekt, men nödvändigt i alla fastigheter förr eller senare. Rör och ledningar håller inte för evigt, värmestammar har en förväntad livslängd på 80 år medan elstammarna ligger på 50 år.

Det är viktigt att ledningar och elsystem håller bra kvalitet och är i gott skick, annars finns stora risker. Ett elsystem som är gammalt och trasigt kan innebära brandfara. Trasiga vattenledningar innebär läckage vilket i sin tur resulterar i vattenskador och mögel.

Så, hur vet man när det är dags för ett stambyte?

Olika ledningar och material har olika livslängd så det är viktigt att du har ritningar och handlingar över bostaden där du kan läsa om ledningarna. Om du vet vilket material som ledningarna är tillverkade av, hur de har skötts genom åren samt hur vattnet är, kan du räkna ut när det börjar bli dags för bytet.

Om det var mer än 30 år sedan stammarna byttes ut sist är det bra att hålla stammarna under uppsikt. Förekommer det allt mer frekventa läckage eller stopp brukar det bero på att stammarna har blivit slitna.

Fler inlägg om Badrum

Renovera badrum – Steg för steg
För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftas...
Läs mer om Renovera badrum – Steg för steg
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna
Du som planerar ett nytt badrum eller en ombyggnation av ditt befintliga badrum har förmodligen många frågor. En av de vanligaste frågorna är hur mycket det kommer att kosta? Eftersom alla har olika mål och förutsättningar finns det så klart inte ett pris, utan alla måste budgetera olika....
Läs mer om Budget badrum – Så mycket kostar de olika delarna