Byggprojekt ordlista – Här är ord som det är bra att kunna

En renovering eller ett nybygge är inga småsaker. Det är stora, omfattande och tidskrävande projekt som kräver noggrann planering. Förutom att du behöver kolla upp regler och lagar som exempelvis bygglov och markarbete, ska även rätt sorts material inhandlas och du kanske behöver anlita hantverkare? Men detta är inte allt. Under arbetets gång kommer flera branschspecifika termer att dyka upp, ord som du kanske inte känner till och förstår innebörden av. Då kan det snabbt bli jobbigt med kontrakt, att inhandla rätt produkter och tyda lagar och regler. Vi har därför satt ihop en liten lista på några av de vanligaste orden för byggprojekt och renoveringar.

Ska du bygga om hemma? Lär dig vanliga ord och förkortningar

  • Bygglov. Detta är något som du behöver för att få bygga ett hus eller en anläggning som överstiger vissa mått.
  • Grannyttrande. Om du tänker bygga ut ditt hus närmare din grannes eller sätta upp något som syns mycket behövs ett grannyttrande. Då får grannen yttra sig om hen godkänner bygget eller ej.
  • Besiktning. Detta är som en undersökning när man kontrollerar att det utförda arbetet är korrekt gjort.
  • Delad entreprenad. Det är en term för att byggherren samarbetar med andra företag för att göra klart arbetet, exempelvis tapetserare eller markarbetare.
  • Produktionskostnad. Detta är totalkostnaden för entreprenad, med andra ord ingår alla avgifter, kostnader för såväl tomt och bygge samt projekteringen.
  • VVS. En förkortning för Värme, Ventilation och Sanitet.
  • VA. En förkortning för Vatten och Avlopp.
  • Fackmässighet. Detta ord kan dyka upp ibland och betyder att arbetet utförs enligt branschstandard.
  • Fast pris. Detta står ofta på kontrakt och innebär totalpriset för hela arbetet och det bestäms i regel innan arbetet har påbörjats.
  • Dränering. Ett ord som beskriver bortledning av vatten från exempelvis en källare.

En man sitter på en stol med en bok över huvudet. Det flyger bokblad runt honom. Han har mycket att hålla reda på.

Ord för projektering

Här kommer en mindre lista på ord som ofta dyker upp under projekteringstiden. Alltså när du håller på att planera själva bygget, kanske ihop med arkitekter eller andra konsulter.

  • A-ritning. Detta är ritningar som görs av en arkitekt. A-ritningar är omfattande och visar allt från sammanställnings- och uppställningsritningar till detaljritningar för en byggnad.
  • E-ritning. Till skillnad från A-ritningar är E-ritningar ett samlingsnamn för ritningar utförda av en elprojektör. Här visas exempelvis kraftförsörjningar, elvärme samt teleteknik.
  • Betalningsplan. Detta är en plan som beskriver hur betalningen ska ske samt när. Betalningsplanen kan baseras på såväl tid som prestation, exempelvis när ett visst arbetsmoment är utfört.
  • Biarea (BIA). Detta ord beskriver ett utrymme som inte hör till själva huvudbyggnaden, som bland annat garage eller pannrum.

Det finns naturligtvis fler ord som kan vara bra att kunna. Det viktiga är att du förstår kontraktet du ska teckna, samt vet vad du ska köpa. Det går alltid att googla en extra gång för att vara säker.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2024?
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.