128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Byggprojekt ordlista – Här är ord som det är bra att kunna

Byggprojekt ordlista – Här är ord som det är bra att kunna


En man sitter på en stol med en bok över huvudet. Det flyger bokblad runt honom. Han har mycket att hålla reda på.

En renovering eller ett nybygge är inga småsaker. Det är stora, omfattande och tidskrävande projekt som kräver noggrann planering. Förutom att du behöver kolla upp regler och lagar som exempelvis bygglov och markarbete, ska även rätt sorts material inhandlas och du kanske behöver anlita hantverkare? Men detta är inte allt. Under arbetets gång kommer flera branschspecifika termer att dyka upp, ord som du kanske inte känner till och förstår innebörden av. Då kan det snabbt bli jobbigt med kontrakt, att inhandla rätt produkter och tyda lagar och regler. Vi har därför satt ihop en liten lista på några av de vanligaste orden för byggprojekt och renoveringar.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på bygg & renovering!Ska du bygga om hemma? Lär dig vanliga ord och förkortningar • Bygglov. Detta är något som du behöver för att få bygga ett hus eller en anläggning som överstiger vissa mått.

 • Grannyttrande. Om du tänker bygga ut ditt hus närmare din grannes eller sätta upp något som syns mycket behövs ett grannyttrande. Då får grannen yttra sig om hen godkänner bygget eller ej.

 • Besiktning. Detta är som en undersökning när man kontrollerar att det utförda arbetet är korrekt gjort.

 • Delad entreprenad. Det är en term för att byggherren samarbetar med andra företag för att göra klart arbetet, exempelvis tapetserare eller markarbetare.

 • Produktionskostnad. Detta är totalkostnaden för entreprenad, med andra ord ingår alla avgifter, kostnader för såväl tomt och bygge samt projekteringen.

 • VVS. En förkortning för Värme, Ventilation och Sanitet.

 • VA. En förkortning för Vatten och Avlopp.

 • Fackmässighet. Detta ord kan dyka upp ibland och betyder att arbetet utförs enligt branschstandard.

 • Fast pris. Detta står ofta på kontrakt och innebär totalpriset för hela arbetet och det bestäms i regel innan arbetet har påbörjats.

 • Dränering. Ett ord som beskriver bortledning av vatten från exempelvis en källare.


Ord för projektering


Här kommer en mindre lista på ord som ofta dyker upp under projekteringstiden. Alltså när du håller på att planera själva bygget, kanske ihop med arkitekter eller andra konsulter.

 • A-ritning. Detta är ritningar som görs av en arkitekt. A-ritningar är omfattande och visar allt från sammanställnings- och uppställningsritningar till detaljritningar för en byggnad.

 • E-ritning. Till skillnad från A-ritningar är E-ritningar ett samlingsnamn för ritningar utförda av en elprojektör. Här visas exempelvis kraftförsörjningar, elvärme samt teleteknik.

 • Betalningsplan. Detta är en plan som beskriver hur betalningen ska ske samt när. Betalningsplanen kan baseras på såväl tid som prestation, exempelvis när ett visst arbetsmoment är utfört.

 • Biarea (BIA). Detta ord beskriver ett utrymme som inte hör till själva huvudbyggnaden, som bland annat garage eller pannrum.


Det finns naturligtvis fler ord som kan vara bra att kunna. Det viktiga är att du förstår kontraktet du ska teckna, samt vet vad du ska köpa. Det går alltid att googla en extra gång för att vara säker.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Olika uteplatser – Vilken passar dig bäst?
Med en uteplats får du ett rum utanför huset; och en härlig plats att tillbringa sommardagarna på. För husägare brukar altanen vara populär, medan flerfamiljshus oftast har balkonger. Vilken uteplats ska du satsa på? Vi går igenom tre olika alternativ här nedan och startar med altanen. A...
Läs mer om Olika uteplatser – Vilken passar dig bäst?
Bygga ut – Planering och kostnad
En tillbyggnad på huset skapar nya ytor som har potential att bli till precis det du vill. Varför inte bygga ett nytt gästrum, ett hemmakontor eller kanske bygga ut badrummet för att få plats med en stor jacuzzi? Innan du sätter igång finns det en del saker att tänka på. Vi ska gå igenom ...
Läs mer om Bygga ut – Planering och kostnad
Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?
Från och med 1 juli 2019 ändras reglerna för altanbygge. Det nya regelverket ska göra det enklare för husägare att bygga altaner. Vi reder ut hur de nya reglerna ser ut och hur de kommer påverka dig som ska bygga en altan hemma. Riksdagen har flera gånger tidigare uppmanat regeringen a...
Läs mer om Inget bygglov för altaner: Vad gäller egentligen?