129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Med spröjs får dina fönster en klassisk stil

Med spröjs får dina fönster en klassisk stil


Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använda glasfönster i hus fanns inga fönsterindustrier, utan istället handblåstes alla glas. Detta innebär att det dels var svårt att göra stora glas men också att de var extra sköra. Det innebar att det var enklast att tillverka små glas. Man satte sedan ihop flera mindre glas med hjälp av spröjs, det blev som en ram. Man började tillverka fönster med spröjs under 1600-talet, men framåt 1900-talet, när man gott och väl kunde tillverka stora fönster utan spröjs, fortsatte ändå användandet av de dekorativa listerna.
Ett exempel på detta är de klassiska jugendfönstren som blev populära under det tidiga 1900-talet. Dessa fönster kännetecknas av sin höjd och av spröjsens speciella utformning. Fönstrens översta parti är försett med mindre spröjs och resten av fönstret är vanligtvis indelat i två större fönster med en list emellan.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!


Begär gratis offert

Moderna spröjs


Idag tillverkas det många typer av spröjs till fönster och för dig som vill skapa en klassisk eller allmogekänsla till huset passar det perfekt. Även många moderna byggnader använder spröjsade fönster. Fördelen är att man enkelt kan välja en valfri färg. Om huset är stilrent i en neutral färg kan man exempelvis välja spröjs i rött, grönt eller blått. Du behöver dessutom inte byta ut hela fönstret för att få dekorativa spröjs. Idag kan man köpa utanpåliggande spröjs som är utvecklade som en ram. Denna fäster du enkelt på utsidan av fönstret. Fördelen är att du kan ta loss dem när du tvättar rutorna.

Vitmålade fönster med spröjs.

Gör egna spröjs till dina fönster


För att spara in pengar men ändå skapa exklusiva fönster kan du faktiskt göra helt egna spröjs. Det är inte så svårt som man kan tro. Innan du börjar köpa in material är det bra att rita upp en skiss över fasaden och fönstren för att sedan kunna experimentera med olika spröjsmönster. Du kan nämligen göra allt från kvadratiska spröjs till mer jugendinspirerade varianter. När du bestämt dig för färg och form behöver du införskaffa följande material:

 • Plana lister

 • Trekantlister

 • Mätverktyg som tumstock

 • Penna

 • Vinkelhake

 • Lim för trä

 • Såg

 • Geringslåda som gör det enkelt att såga vinklade spår

 • Fil

 • Färg och pensel (det är vanligast med vita spröjs men det blir även fint att matcha med husets knutar)

 • Listnål och hammare


Det finns bra steg-för-steg bilder att hitta på internet för att enkelt göra egna fönsterspröjs. Du kan även hitta enkla videor att följa. Det blir billigare att inhandla materialet ovan och göra egna spröjs än att köpa färdiga. Men det beror såklart på om du är händig eller inte, samt om du orkar lägga tiden på att tillverka egna. Fördelen med att tillverka egna är att du kan skapa en helt unik och egen design till dina fönster.

Fler inlägg om Fönster

Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
När du bor i en bostadsrätt är du med i en bostadsrättsförening. Kortfattat kan man säga att du och alla de andra som bor i lägenheterna tillsammans bestämmer vad som ska göras. Det kan handla om att måla om i trappuppgångarna, byta golv på gården eller köpa nya fönster. Tillsammans rösta...
Läs mer om Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av ...
Läs mer om Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Takfönster (saker att tänka på)
Ett takfönster kan förvandla en mörk övervåning eller ett vindsutrymme till ett ljust och trivsamt rum att vara i. Ett takfönster har många fördelar förutom ljusinsläppet. Det kan öka husets värde, det kan ge en bra och lätt vädringsmöjlighet och det kan öka rymden i rummet. Välj ett...
Läs mer om Takfönster (saker att tänka på)