127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Med spröjs får dina fönster en klassisk stil

Med spröjs får dina fönster en klassisk stil

Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använda glasfönster i hus fanns inga fönsterindustrier, utan istället handblåstes alla glas. Detta innebär att det dels var svårt att göra stora glas men också att de var extra sköra. Det innebar att det var enklast att tillverka små glas. Man satte sedan ihop flera mindre glas med hjälp av spröjs, det blev som en ram. Man började tillverka fönster med spröjs under 1600-talet, men framåt 1900-talet, när man gott och väl kunde tillverka stora fönster utan spröjs, fortsatte ändå användandet av de dekorativa listerna.

Ett exempel på detta är de klassiska jugendfönstren som blev populära under det tidiga 1900-talet. Dessa fönster kännetecknas av sin höjd och av spröjsens speciella utformning. Fönstrens översta parti är försett med mindre spröjs och resten av fönstret är vanligtvis indelat i två större fönster med en list emellan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!

Moderna spröjs

Idag tillverkas det många typer av spröjs till fönster och för dig som vill skapa en klassisk eller allmogekänsla till huset passar det perfekt. Även många moderna byggnader använder spröjsade fönster. Fördelen är att man enkelt kan välja en valfri färg. Om huset är stilrent i en neutral färg kan man exempelvis välja spröjs i rött, grönt eller blått. Du behöver dessutom inte byta ut hela fönstret för att få dekorativa spröjs. Idag kan man köpa utanpåliggande spröjs som är utvecklade som en ram. Denna fäster du enkelt på utsidan av fönstret. Fördelen är att du kan ta loss dem när du tvättar rutorna.

Vitmålade fönster med spröjs.

Gör egna spröjs till dina fönster

För att spara in pengar men ändå skapa exklusiva fönster kan du faktiskt göra helt egna spröjs. Det är inte så svårt som man kan tro. Innan du börjar köpa in material är det bra att rita upp en skiss över fasaden och fönstren för att sedan kunna experimentera med olika spröjsmönster. Du kan nämligen göra allt från kvadratiska spröjs till mer jugendinspirerade varianter. När du bestämt dig för färg och form behöver du införskaffa följande material:

 • Plana lister
 • Trekantlister
 • Mätverktyg som tumstock
 • Penna
 • Vinkelhake
 • Lim för trä
 • Såg
 • Geringslåda som gör det enkelt att såga vinklade spår
 • Fil
 • Färg och pensel (det är vanligast med vita spröjs men det blir även fint att matcha med husets knutar)
 • Listnål och hammare

Det finns bra steg-för-steg bilder att hitta på internet för att enkelt göra egna fönsterspröjs. Du kan även hitta enkla videor att följa. Det blir billigare att inhandla materialet ovan och göra egna spröjs än att köpa färdiga. Men det beror såklart på om du är händig eller inte, samt om du orkar lägga tiden på att tillverka egna. Fördelen med att tillverka egna är att du kan skapa en helt unik och egen design till dina fönster.

Fler inlägg om Fönster

Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Läs mer om Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Olika typer av fönsterglas
Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilke...
Läs mer om Olika typer av fönsterglas
Ta reda på priset – Fönsterbyte
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har om du äger ett hus. Förr eller senare börjar det bli dags att antingen köpa nya fönster eller att renovera dom som redan sitter där. Vad kostnaden landar på är svårt att säga eftersom att det är många faktorer som spelar in, bland annat:...
Läs mer om Ta reda på priset – Fönsterbyte