Med spröjs får dina fönster en klassisk stil

Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använda glasfönster i hus fanns inga fönsterindustrier, utan istället handblåstes alla glas. Detta innebär att det dels var svårt att göra stora glas men också att de var extra sköra. Det innebar att det var enklast att tillverka små glas. Man satte sedan ihop flera mindre glas med hjälp av spröjs, det blev som en ram. Man började tillverka fönster med spröjs under 1600-talet, men framåt 1900-talet, när man gott och väl kunde tillverka stora fönster utan spröjs, fortsatte ändå användandet av de dekorativa listerna.

Ett exempel på detta är de klassiska jugendfönstren som blev populära under det tidiga 1900-talet. Dessa fönster kännetecknas av sin höjd och av spröjsens speciella utformning. Fönstrens översta parti är försett med mindre spröjs och resten av fönstret är vanligtvis indelat i två större fönster med en list emellan.

Moderna spröjs

Idag tillverkas det många typer av spröjs till fönster och för dig som vill skapa en klassisk eller allmogekänsla till huset passar det perfekt. Även många moderna byggnader använder spröjsade fönster. Fördelen är att man enkelt kan välja en valfri färg. Om huset är stilrent i en neutral färg kan man exempelvis välja spröjs i rött, grönt eller blått. Du behöver dessutom inte byta ut hela fönstret för att få dekorativa spröjs. Idag kan man köpa utanpåliggande spröjs som är utvecklade som en ram. Denna fäster du enkelt på utsidan av fönstret. Fördelen är att du kan ta loss dem när du tvättar rutorna.

Vitmålade fönster med spröjs.

Gör egna spröjs till dina fönster

För att spara in pengar men ändå skapa exklusiva fönster kan du faktiskt göra helt egna spröjs. Det är inte så svårt som man kan tro. Innan du börjar köpa in material är det bra att rita upp en skiss över fasaden och fönstren för att sedan kunna experimentera med olika spröjsmönster. Du kan nämligen göra allt från kvadratiska spröjs till mer jugendinspirerade varianter. När du bestämt dig för färg och form behöver du införskaffa följande material:

  • Plana lister
  • Trekantlister
  • Mätverktyg som tumstock
  • Penna
  • Vinkelhake
  • Lim för trä
  • Såg
  • Geringslåda som gör det enkelt att såga vinklade spår
  • Fil
  • Färg och pensel (det är vanligast med vita spröjs men det blir även fint att matcha med husets knutar)
  • Listnål och hammare

Det finns bra steg-för-steg bilder att hitta på internet för att enkelt göra egna fönsterspröjs. Du kan även hitta enkla videor att följa. Det blir billigare att inhandla materialet ovan och göra egna spröjs än att köpa färdiga. Men det beror såklart på om du är händig eller inte, samt om du orkar lägga tiden på att tillverka egna. Fördelen med att tillverka egna är att du kan skapa en helt unik och egen design till dina fönster.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.