125 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Byta takfönster kostnad

Byta takfönster kostnad

Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster:

  • Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta är priset för ett relativt enkelt och litet takfönster. För panoramalösningar och liknande kan priserna snabbt stiga upp mot 6 000 kronor.
  • Arbetskostnad för montage. För att sätta in ett takfönster krävs expertis, det är alltså bäst att anlita en erfaren snickare. Vanliga hantverkare tar någonstans mellan 300 – 600 kronor i timmen.

Om du inte tidigare haft ett takfönster behövs även arbetet för att förbereda hålet där fönstret ska in. Hur svårt och tidskrävande det är beror helt och hållet på hur ditt hus ser ut.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Återanvänd gamla fönster Modernt hus med takfönster.

Om du redan har ett takfönster som börjar bli till åren kan du antingen renovera det eller byta ut det. För att se om fönstret är i dåligt skick eller ej bör du kolla på konstruktionen runtomkring glaset, själva montaget. Packningen runt fönstret kan behöva bytas ut och likaså gångjärnen. Om fönstret är väldigt gammalt finns det anledningar att byta det. Äldre fönster tillverkades ofta i enkelglas eller dubbelglas, något som inte ger särskilt bra isoleringsförmåga. Idag finns något man kallar för energiglas. Dessa fönster har betydligt bättre energibesparing än gamla modeller med högt U-värde.

Fördelar med takfönster

Det finns många fördelar med att installera takfönster hemma. Först och främst får du ett härligt och naturligt ljusinsläpp som piggar upp på ett annat sätt än ljuset som kommer från sidan. Dessutom kan du lysa upp mörka områden i hemmet där det inte är möjligt att sätta in ett vanligt fönster, som till exempel ett rum som ligger mitt i huset. Takfönster passar även bra i ett badrum som saknar fönster eller i en stor walk-in-closet där du vill få till ett bra ljus i kombination med belysning. En annan fördel med den här sortens fönster är att du snabbt och lätt kan vädra ur under sommaren. Varma dagar kan det bli olidligt varmt inomhus och trots att du öppnat dörrar och fönster kan det kännas kvavt. Eftersom varm luft stiger uppåt är takfönster ett perfekt sätt ventilera. Detta är en av anledningarna till att många hus på varmare breddgrader byggs med just takfönster.

En annan fördel, särskilt om du bor i ett mindre hus, är att du sparar en del på platsen genom att använda dig av takfönster istället för väggfönster. Då kan du använda väggytorna till möbler och liknande och kan låta ljuset komma ovanifrån.

Kom ihåg att det ibland krävs bygglov för att installera ett takfönster. Kolla med kommunen innan du sätter igång med arbetet.

 

Ovanför sängen kan det också bli effektfull att sätta in ett takfönster så att du kan ligga och titta på natthimlen. Om du vill installera ett nytt takfönster behöver du planera en del.

Fler inlägg om Fönster

Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Så här tar ni in priser och information för upphandling av fönsterbyte i en hel brf-förening: Gör en förfrågan för offerter här Vänta på bli kontaktad av några leverantörer Be leverantören presentera för styrelsen Kolla upp referenser från andra bostadsrättsföreningar som har ...
Läs mer om Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om Vad kostar det att byta fönster?
Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Läs mer om Tips fönsterbyte – Tänk på det här