84 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller

Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller

När du bor i en bostadsrätt är du med i en bostadsrättsförening. Kortfattat kan man säga att du och alla de andra som bor i lägenheterna tillsammans bestämmer vad som ska göras. Det kan handla om att måla om i trappuppgångarna, byta golv på gården eller köpa nya fönster. Tillsammans röstar man om olika beslut och vanligtvis går man efter demokratins regler, majoriteten bestämmer. Själva styrelsen i en bostadsrättsförening har ofta mer att säga till om då det är medlemmarna som lägger fram förslag. Till exempel kan styrelsen bestämma, utan röstning, om att man ska byta dörrar eller fönster. Om de boende har egna önskemål eller förslag kan man lämna in sin fråga i en stämma och låta de boende rösta om det.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!

Begär gratis offert

Du kan lämna in en överklagan

Om du bor i en bostadsrätt där föreningen beslutat att byta ut alla fönster till mer energisnåla alternativ kan du lämna in en överklagan om du inte vill gå med på det. Man kan yrka på att det handlar om en ombyggnad, något som behöver den boende i lägenhetens godkännande. Detta har hänt i flera fall, men ändå slutat med fönsterbyten. Detta eftersom hovrätten konstaterat att byten av fönster inte var en stor ombyggnad och därmed kunde föreningen bestämma detta.

Byta fönster själv

En vas med tulpaner framför ett vitt fönster. Som boende i en bostadsrätt kan det hända att du vill ändra eller byta ut vissa saker i lägenheten, exempelvis fönstren. Kanske vill du ha större fönster eller sätta in spröjs. Innan du utför den här sortens renoveringar måste du få ett godkännande från föreningens styrelse. I många fall är det inte okej att byta ut fönster eller dörrar eftersom hela bostadshusets utseende inte längre ser enhetligt ut. Varje bostadsrättsförening är dessutom olika varandra eftersom alla regler och bestämmelser sker tillsammans med de som bor där och de som är med i styrelsen.

Att äga sin bostadsrätt innebär stora friheter i form av renovering, men vissa saker är det ändå föreningen som ska ansvara för. I kort kan man säga att vad som sker på insidan av lägenheten som kakel, golv och icke bärande innerväggar, får du som boende själv ansvara för. Detta betyder att du kan renovera badrummet om du vill eller ta ner en vägg. Men när det kommer till ytterdörr och fönster är det vanligtvis föreningen som ansvarar för byten och renoveringar.

När det kommer till just fönster brukar den boende få ansvara för glasen, tätning samt målning. Skulle du vilja sätta upp markiser eller liknande brukar det inte vara några problem, men du bör alltid konsultera med styrelsen innan du fattar några beslut.

Läs bostadsföreningens stadgar

Många av svaren du söker går ofta att hitta i föreningens stadgar. Här ska allt finnas nedskrivet om vad som gäller. Det bör exempelvis finnas ett område som beskriver fönster och dörrar. Här står ofta vilka delar som den boende ansvarar för och vad som är styrelsens ansvar. Du kan alltid enkelt fråga föreningen för att få svar på oklarheter.

Fler inlägg om Fönster

Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Med spröjs får dina fönster en klassisk stil Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var ...
Läs mer om Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av ...
Läs mer om Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Takfönster (saker att tänka på)
Takfönster (saker att tänka på) Ett takfönster kan förvandla en mörk övervåning eller ett vindsutrymme till ett ljust och trivsamt rum att vara i. Ett takfönster har många fördelar förutom ljusinsläppet. Det kan öka husets värde, det kan ge en bra och lätt vädringsmöjlighet och det kan...
Läs mer om Takfönster (saker att tänka på)