Dränering – Steg för steg

Det är viktigt att ha ett fungerande dräneringssystem runt husgrunden för att undvika mögel, fukt och andra vattenskador på fastigheten. En dränering består av ett fuktskydd, dräneringsrör och grovt grus. Det är ett omfattande arbete, inte minst om du har tänkt göra det själv. Så här går du tillväga vid dränering av huset, steg för steg.

Förutsättningar

För att ta reda på förutsättningarna krävs en besiktning som tar reda på tomtens sammansättning och som undersöker om det finns några fuktproblem. Olika grundtyper dräneras på olika sätt.

Vid bra förutsättningar finns inga större hinder runt huset och det är lerjord hela vägen ned. Vid dränering behöver du bland annat ta hänsyn till storleken på huset, hur omgivningen ser ut så att maskinerna får tillräckligt med utrymme samt vad det är för typ av jord på tomten.

Steg för steg

Dränering sker i fem huvudsakliga steg:

  1. Planering och förberedelser
  2. Dräneringsdike
  3. Dräneringsmaterial
  4. Återfyllning
  5. Koppla dräneringsbrunnen

1. Planering och förberedelser

Hus utsätts för mycket fukt från både marken och regn, så dräneringen behöver planeras så att vattnet leds bort från huset. Vattnet bör istället ledas till en dagvattenledning eller en stenkista på tomten.

Bästa tiden på året för att dränera huset är under en period med minusgrader för att grävmaskinens larvfötter ska göra så lite skada som möjligt på gräs och andra ytor. Undvik däremot att gräva när det är kraftig tjäle, då det kan vara betydligt svårare.

Detta behöver du för att dränera huset:

  • Grävmaskin
  • Perforerade dräneringsrör för att leda bort vattnet
  • Grus att lägga i botten av diket och täcka rören med
  • Fiberduk som hindrar jord från att täppa till dräneringssystemet
  • Tillstånd från kommunen om du ska ansluta till kommunalt dagvatten eller anlägga en stenkista
  • Stenkista (om du inte ansluter till dagvattenledning)
  • Dräneringsskivor och topptäcklister
  • Ta bort eventuella hinder såsom stengångar, altaner eller liknande

2. Dräneringsdike

Att gräva ett dräneringsdike är den del av arbetet som tar längst tid. kan hyra en mindre grävmaskin och göra det själv, men många väljer att anlita en grävmaskinist för att få jobbet gjort smidigt.

Så här går det till:

  1. Börja med att gräva minst en meter från grunden och ner cirka 50 cm under grundsulans botten för att ge plats åt dräneringsmaterialet.
  2. >Gräv inte upp hela husets grund på en gång. Jobba sektion för sektion för att undvika sättningar och göra arbetet säkrare.
  3. Ta det försiktigt när du närmar dig grunden och var uppmärksam på skador.

Håll det enkelt och säkert – och om du är osäker, tveka inte att ta hjälp av proffs. Med HelpHero kan du begära offert för dränering från flera olika firmor samtidigt.

3. Dräneringsmaterial

När grävningen är klar är det dags för själva dräneringen.

  1. Lägg en fiberduk i geotextil i botten av rännan för att förhindra att jord och små partiklar tränger igenom.
  2. Lägg ett 10 cm tjockt lager av grus (8-16 mm) ovanpå duken för att skapa en filtreringsyta. Ett populärt alternativ är makadam som består av sprängsten och stenkross som är tillräckligt stora för att vattnet ska rinna igenom på egen hand.
  3. Placera 110 mm perforerade dräneringsrör i gruset. Röret ska leda till en dräneringsbrunn, stenkista eller dike som fångar upp allt vatten som leds bort från husgrunden De ska luta minst 5 mm per meter och ligga under husets bottenplatta. Fyll på med mer grus tills rören är helt och hållet täckta.
  4. Sätt dränerande isolerskivor mot husgrunden, särskilt om du har en inredd källare. Lägg en dräneringsduk utanpå skivorna för att hindra material från att försämra dräneringen.

4. Återfyllning

Fyll tillbaka all jord du grävde upp tidigare och avsluta med att marken lutar bort från huset, helst med 20 graders lutning, och att lutningen fortsätter minst 3 meter från fasaden. Du kan med fördel lägga till ett lager med grus eller sten, men det går också bra att lämna det som jord. Undvik helst att plantera växter närmare än 40 cm från huset för att förhindra att fukt tränger in i fasaden.

Skydda husgrunden genom att placera en täcklist mot grunden, ungefär 1 dm under marknivå. Den skyddar isolerskivan från smuts och insekter, och hjälper till att hålla mögel borta.

5. Koppla dräneringsbrunnen

Tänk på att även dräneringsbrunnen behöver kopplas mot något – vattnet kan inte stanna kvar där för alltid. Ofta förs vattnet från dräneringsbrunnen vidare till den kommunala dagvattenledningen, men du behöver prata med kommunen innan du påbörjar dräneringen. Glöm inte bort att du behöver ett bra filter som plockar upp sand och tyngre partiklar.

När är det dags att dränera?

Ett hus behöver ny dränering om den gamla dräneringen är uttjänt eller helt saknas, riktlinjen är att det behöver genomföras i snitt var 25:e år.

Håll koll på fuktnivån i husets källare eller grund. Fuktiga väggar eller golv, obehaglig lukt, svårigheter att andas och färg och puts som sitter löst är tecken på att grunden inte mår bra. Detta kan betyda att huset behöver en ny dränering, men det kan också innebära att huset har dålig isolering eller ligger med fel lutning. Identifiera varför problemen uppkommer innan de åtgärdas.

Behöver jag marklov?

Om du ändrar tomtens höjd avsevärt eller fäller träd kan du behöva marklov. Många kommuner bedömer att gränsen går vid 50 cm, men reglerna skiljer sig något från kommun till kommun. Kontakta därför byggnadsnämnden där du bor för mer information.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.