Dränering – Steg för steg

Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränering trots att de klarar av att vara blöta under längre tid än krypgrunden. Vet du inte hur dräneringen går till? Att dränera är komplicerat projekt, inte minst för att det finns många faktorer som påverkar hur dräneringen kommer att gå. Du måste bland annat ta hänsyn till storleken på huset, hur omgivningen ser ut (maskinerna behöver utrymmer för att arbeta), samt vad det är för typ av jord på tomten.

Inför dräneringsprojektet

Låt oss anta att förutsättningarna för dränering är bra. Det finns inga större hinder runt huset och det är lerjord hela vägen ned. En av de första stegen i dräneringsprojektet är en besiktning. Helst ska detta göras redan innan du flyttar in i ett hus. Besiktningen går ut på att ta reda på tomtens sammansättning och undersöka om det finns några fuktproblem. Olika grundtyper dräneras på olika sätt.

Så går dräneringen till:

Ett stort dräneringsrör

Börja med att gräva runt husgrunden (de sidor där det behövs) och lägg ner dräneringsrör där. Dessa rör ska leda till en dräneringsbrunn, stenkista eller dike som fångar upp allt vatten som leds bort från husgrunden. Röret ska helst luta minst 0,5 centimeter per meter. Dräneringsrör brukar vara tillverkade av material som PVC, PE eller PP. Tänk på att även dräneringsbrunnen behöver kopplas mot något. Vattnet kan inte stanna kvar där för alltid. Ofta förs vattnet från dräneringsbrunnen vidare till den kommunala dagvattenledningen. Det är viktigt att du pratar med kommunen om detta innan du sätter igång med dräneringen. Glöm inte bort att du behöver ett bra filter som plockar upp sand och tyngre partiklar.

Dräneringsmaterial

Det finns olika dränerande material att välja mellan och detta är ett viktigt steg i dräneringsprocessen. Det dränerande materialet ska inte suga upp vattnet. Det måste därför ha partiklar som är så stora att vattnet rinner igenom det på egen hand. Ett populärt alternativ är makadam som består av sprängsten och stenkross. Om du inte är säker på vad du ska välja kan du alltid prata med ett dräneringsföretag/markfirma.

Ta en sak i taget  – och undvik sättningar!

En viktig faktor att ta hänsyn till när det kommer till dräneringen är sättningar. Du ska helst inte ska gräva runt hela huset på en gång. Börja med att dränera de sidor där det behövs mest.  Om du dränerar tre av fyra sidor kommer även den sista sidan avlastas något, men självklart är det bäst om du dränerar hela huset när du ändå är igång. Se bara till att göra det i lagom takt.

Dränera själv eller överlåta jobbet till markentreprenör

Det är fullt möjligt att utföra dräneringsarbetet på egen hand under förutsättningen att du vet vad du håller på med. Det är dock långt från alla som har kunskapen och kompetensen som krävs för ett dräneringsprojekt, vilket gör det klokt att anlita en markentreprenör som kan utföra jobbet åt dig. Ta in offerter flera offerter innan du bestämmer dig för vilket företag som ska få i uppdrag att utföra dräneringen på ditt hus.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.