Inspiration: Så får du din drömträdgård

En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus.

Planera och fundera

Innan du sätter igång med anläggningen av din trädgård är det bra att tänka igenom projektet ordentligt. Hur vill du kunna använda din trädgård? Ska barnen kunna springa omkring på tomten eller ska du endast ha planteringar? Det blir ofta vackert att varva låga rabatter med högre häckar och buskar. Tänk även på att en trädgård innebär mycket jobb, särskilt om du väljer att plantera på den. Bara en gräsmatta kräver mycket och behöver klippas en gång i veckan.

För dig som inte vill ha för mycket arbete med trädgården kan det vara bra att fundera över större sittplatser och altaner. Visst, detta är ett stort arbete i sig att bygga, men du minskar också på grönområdena och därmed arbetet med att hålla efter din trädgård. Skriv ner vad du vill få ut av din trädgård och hur mycket tid du vill lägga. När du sedan träffar en trädgårdsarkitekt kan ni tillsammans hitta bra lösningar som passar.

Fruktträd – Värdefullt för framtidenÄppelträd

Stora fruktträd är för många en dröm. Dock tar det många år för träd att växa upp och ge frukt. Om man vill undvika detta kan man köpa relativt stora träd på en gång för att snabbt skapa en mer ”uppvuxen trädgård”. Om du ska anlägga en helt ny trädgård kan det vara värt att plantera fruktträd, även om dessa inte kommer kunna glädja dig på ett par år. Med tiden kommer de växa upp och ge goda frukter. Dessutom är en fin uppvuxen fruktträdgård otroligt värdefullt om vi ser till bostadsvärdet.

Vinterträdgård?

När det kommer till planteringar finns det också många sätt att tänka på. Även om solrosor, rododendron, rosor och hyacinter är otroligt vackra och väldoftande är det bara något du kan glädjas av under sommaren. Efter att växterna blommat ut får du vänta ett helt år på nästa blomning. Genom att anlägga en trädgård som både har vintergröna växter och sommarblommor får du en trädgård som är levande och vacker hela året. Det finns gott om vinterväxter att plantera som även är dekorativa under våren och sommaren, några exempel är:

  • Grå helgonört (silverfärgad)
  • Silvernjurvinda (silverfärgad)
  • Silvergirland (silverfärgad)
  • Alunrot (finns i många vackra färger, bland annat vinröd, bärnsten och lime)

Även buskar är trevligt att ha i trädgården då de skapar mer volym och variation. Här är några exempel på vintergröna buskar:

  • Snöbär
  • Järnek
  • Trollhassel
  • Liguster

Beroende på jordmån och typ av tomt finns det så klart olika växter som passar bättre eller sämre. Vissa växter behöver exempelvis mycket sol, andra gillar inte för blöt jord.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Så mycket kostar bergsprängning
Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stab...
Läs mer om
Så mycket kostar bergsprängning
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.