Allt fler satsar på pool 2021

När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent.

modernt hus med stor pool

Vad är det som är så bra med en egen pool?

Du är inte ensam om att drömma om en stor härlig pool i trädgården. Lyxen att kunna bada hemma lockar allt fler runt om i landet. Det är oundvikligen en ganska stor investering att köpa och bygga en pool, men det är en investering som kommer med några tydliga fördelar:

Nära till motion

Du kanske vill börja dagen med några simtag? Just simning är en motionsform som är skonsam för kroppen samtidigt som den bygger muskler och tränar upp flås.

Lekplats för barnen

Om du har barn är poolen ett perfekt ställe för lek och simträning.

Avkoppling

Varför inte lägga sig på en badmadrass och flyta runt i poolen i några timmar? Du kanske också ska passa på att läsa den där boken eller lyssna på den där podcasten som du inte har hunnit med under veckan?

Räddar en dålig sommar

Vad som anses vara en ”bra” eller ”dålig” sommar är givetvis inte helt beroende av vädret, men vi är nog många som kan skriva under på att en varm sommar med mycket sol är att föredra framför en kall regnig sommar. Med en pool har du hur som helst lyxen att njuta av en trevlig simtur även om temperaturen i sjön eller havet aldrig blir riktigt behaglig.

Ökar värdet på bostaden

Det är många som vill ha pool! Det är kanske därför inte så förvånande att en pool bidrar till ett ökat intresse från bostadsspekulanter.

Därför ska du betrakta poolköpet som en investering för framtiden

Enligt bostadssajten Booli ökar en pool värdet på huset med 3,45 procent eller 249 000 kronor beroende på var i landet huset ligger. I Stockholm syns en ännu större ökning. Även poolleverantörer som PoolKungen har genomfört liknande undersökningar och fått fram resultat som visar att fristående hus med pool i snitt säljs för 9,3% mer än de utan pool. Undersökningen visade också att bostadsspekulanter är snabbare på att lägga bud om det finns en pool på tomten.

En pool ökar inte alltid värdet på bostaden

plastpool som fylls på med vatten från trädgårdsslangen

Det finns många olika poolmodeller att välja mellan. När du investerar i en pool är det viktigt att du inte slarvar med installation och materialval. Absolut bäst är det att satsa på en glasfiberpool som placeras i anslutning till en uteplats eller altan. Fördelarna med en glasfiberpool är att den klarar sig väldigt bra på våra nordliga breddgrader (materialet är slitstarkt) och den är i princip underhållsfri. Glasfiberpoolen är dessutom enkel installera då den levereras färdig i ett stycke, men det är viktigt att markarbeten och dränering genomförs noggrant.

Vill du jämföra priser från olika markfirmor? Ta in offerter här.

Så mycket kostar din pool

En nackdel med en glasfiberpool är att den kostar mer att köpa än exempelvis en linerpool. Om du inte har tagit in offerter är det i princip omöjligt att säga hur mycket din pool kommer att kosta. Tre faktorer som avgör slutpriset är: poolstomme, storlek samt installation. Vanligen landar en på glasfiberpool (endast material) på 60 000 kronor om det rör sig om en mindre modell på 4,5 meter medan en pool som är över 10 meter nästan alltid kostar mer än 200 000 kronor. Själva installationen av poolen brukar kosta ungefär lika mycket. Grovt uppskattat landar alltså själva poolbygget på 120 000 kronor och uppåt. Räkna med ett pris på över 500 000 kronor totalt om du investerar i en stor pool av bra kvalitét.

Anlita en expert som gör jobbet

Det är mycket som kan gå snett när en pool installeras. Du kan självklart får ner priset på poolbygget om du gör delar av arbetet själv, men då är det viktigt att du har utfört liknande arbeten tidigare. En poolinstallation kräver markarbeten såsom grävning, schaktning, dränering och installation av uppvärmningssystem. Det krävs också en del elarbeten.

Använd rotavdraget!

Om du bestämmer dig för att anlita experter som hjälper till med all montering och installation av poolen kan du använda dig av rotavdraget. Det ger dig 30 procent i minskad kostnad. Om själv arbetskostnaden landar på 200 000 kronor kan du alltså få ner priset med 60 000 kronor. Be om att få rotavdraget inkluderat i offerten så får du en korrekt prisbild från början.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Så mycket kostar bergsprängning
Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stab...
Läs mer om
Så mycket kostar bergsprängning
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.