137 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Snygga till tomten med gräsmatta på rulle

Snygga till tomten med gräsmatta på rulle

En gräsmatta på rulle är ett enkelt sätt att få en grön och fin gräsmatta. Tänk på att en färdig gräsmatta ska rullas ut inom ett dygn från leveranstillfället så att den inte torkar ut. Det är alltså viktigt att den färdiga gräsmattan är på plats samtidigt som förarbetet avslutas och utläggningsarbetet ska påbörjas. Låt gräsrullarna stå på en skuggig plats innan det är dags att rulla ut dem.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Jobba med gräsmattan på hösten  – Om du inte vill vattna

Den bästa årstiden att anlägga en färdig gräsmatta är på hösten när vädret är svalare och fuktigare. Det går att anlägga en gräsmatta på våren eller på sommaren men då måste du vara beredd på att vattna mycket. Börja med att luckra upp och bearbeta jorden ner till ett djup på ca 30 cm. Ta sedan bort stenar, rötter, jordklumpar och ogräs. Fördela ett cirka fem centimeter tjockt lager med torvmull och gödsel på marken. Platta till ordentligt så att den nya gräsmattan får bra kontakt med jorden. Platta och packa gärna med hjälp av en gallervält för ett riktigt bra resultat. Det går också bra att trampa ytan platt och slät. När ytan är klar ska du inte sjunka igenom den och den ska kännas fast.

Solen lyser på en grön gräsmatta.

Så gör du: Rulla ut gräsmattan

Innan du börjar rulla ut längderna ska du vattna ordentligt så att jorden sätter sig.

Gräslängderna rullas sedan ut åt samma håll för att få växtriktningen åt samma håll. Börja rulla ut en längd vid en rak kant och lägg sedan gräslängderna tätt ihop. Skarvarna ska ha kontakt med varandra men de ska inte överlappa.

Lägg gräsmattan som om du skulle bygga en tegelmur. Låt alltså skarvarna hamna på olika nivåer.

När du har lagt klart en rad tar du den gräsändan som blivit över och startar nästa rad med den. Skär till kanterna med en kniv och platta ut gräsmattan. Använd gärna gallervälten igen eller platta till genom att trampa på gräsmattan eller med hjälp av en kratta. Om den nya gräsmattan har lagts på en slänt finns det en risk att den glider iväg. Detta kan du undvika genom att sticka ner blomsterpinnar rakt igenom gräsmattan ner i marken.

Vattna ordentligt på gräset och se till att gräsmattan inte torkar ut de första två-tre veckorna. Det är viktigt att hålla gräsmattan fuktig så att rötterna får tid att etablerar sig ordentligt. Undvik att gå på gräsmattan de första veckorna då den är extra känslig. När gräset har vuxit och är mellan 6-8 cm är det dags att klippa gräsmattan för första gången. Passa också på att gödsla gräsmattan lite extra för att gynna en god tillväxt.

Fler inlägg om Markarbete

Gjuta platta till garage
Det är lätt att tro att husgrunden för ett garage ska se ut på samma sätt som den ska göra för ett hus. Men det är inte riktigt fallet. Ett garage måste utstå betydligt större påfrestningar än en vanlig villa och husgrunden/plattan måste därför vara mer beständig och tålig. Du ska trots a...
Läs mer om Gjuta platta till garage
Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad