Snygga till tomten med gräsmatta på rulle

En gräsmatta på rulle är ett enkelt sätt att få en grön och fin gräsmatta. Tänk på att en färdig gräsmatta ska rullas ut inom ett dygn från leveranstillfället så att den inte torkar ut. Det är alltså viktigt att den färdiga gräsmattan är på plats samtidigt som förarbetet avslutas och utläggningsarbetet ska påbörjas. Låt gräsrullarna stå på en skuggig plats innan det är dags att rulla ut dem.

Jobba med gräsmattan på hösten  – Om du inte vill vattna

Den bästa årstiden att anlägga en färdig gräsmatta är på hösten när vädret är svalare och fuktigare. Det går att anlägga en gräsmatta på våren eller på sommaren men då måste du vara beredd på att vattna mycket. Börja med att luckra upp och bearbeta jorden ner till ett djup på ca 30 cm. Ta sedan bort stenar, rötter, jordklumpar och ogräs. Fördela ett cirka fem centimeter tjockt lager med torvmull och gödsel på marken. Platta till ordentligt så att den nya gräsmattan får bra kontakt med jorden. Platta och packa gärna med hjälp av en gallervält för ett riktigt bra resultat. Det går också bra att trampa ytan platt och slät. När ytan är klar ska du inte sjunka igenom den och den ska kännas fast.

Solen lyser på en grön gräsmatta.

Så gör du: Rulla ut gräsmattan

Innan du börjar rulla ut längderna ska du vattna ordentligt så att jorden sätter sig.

Gräslängderna rullas sedan ut åt samma håll för att få växtriktningen åt samma håll. Börja rulla ut en längd vid en rak kant och lägg sedan gräslängderna tätt ihop. Skarvarna ska ha kontakt med varandra men de ska inte överlappa.

Lägg gräsmattan som om du skulle bygga en tegelmur. Låt alltså skarvarna hamna på olika nivåer.

När du har lagt klart en rad tar du den gräsändan som blivit över och startar nästa rad med den. Skär till kanterna med en kniv och platta ut gräsmattan. Använd gärna gallervälten igen eller platta till genom att trampa på gräsmattan eller med hjälp av en kratta. Om den nya gräsmattan har lagts på en slänt finns det en risk att den glider iväg. Detta kan du undvika genom att sticka ner blomsterpinnar rakt igenom gräsmattan ner i marken.

Vattna ordentligt på gräset och se till att gräsmattan inte torkar ut de första två-tre veckorna. Det är viktigt att hålla gräsmattan fuktig så att rötterna får tid att etablerar sig ordentligt. Undvik att gå på gräsmattan de första veckorna då den är extra känslig. När gräset har vuxit och är mellan 6-8 cm är det dags att klippa gräsmattan för första gången. Passa också på att gödsla gräsmattan lite extra för att gynna en god tillväxt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.