Har du inte fått solcellsstöd? Regeringen utlovar kompensation

I torsdagens vårbudget stod det klart att de som gick miste om solcellsstöd 2020 i genomsnitt kommer att få ut över 25 000 kronor.

solceller på hustak

När ett stödsystem byttes mot ett annat (det gröna avdraget) hamnade flera hushåll i kläm. Förra sommaren tog budgeten för det gamla solcellsstödet slut och Regeringen valde då att inte tillsätta mer pengar. Nu har de ändrat sig.

– Vi ser nu till att vi avsätter 260 miljoner till de här 9 000 solcellsägarna som har installerat solceller men inte har fått ut sina pengar, sa Centerpartiets energipolitiske talesperson Rickard Nordin till SVT Nyheter.

Det nya förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Stort intresse för solceller

Solcellsmarknaden har vuxit i det närmaste explosionsartat under de senaste åren. Intresset har varit större än väntat. Detta är också anledning till att Regeringen nu tillsätter över en kvarts miljard i stöd i vårändringsbudgeten.

Så här står det:

”För att möjliggöra att fler av de privatpersoner som har installerat och ansökt om solcellsstöd kan få ta del av stödet behöver en lösning tas fram, om det är möjligt givet frågans komplexitet. Till följd av detta behöver anslaget tillföras medel. Anslaget bör därför ökas med 260 000 000 kronor.”

Vårändringsbudget för 2021

Det ska vara lönsamt att investera i grön teknik

Den 1 januari 2021 infördes en ny form av skattereduktion för arbets- och materialkostnader vid installation av solceller samt annan grön teknik. Till skillnad från exempelvis rotavdraget som ger dig rätt till skattereduktion på arbetskostnader kan du göra avdrag på hela investeringen när du använder dig av det som har kommit att kallas det gröna avdraget.

Om du installerar solceller får du dra bort 15 procent av den totala kostnaden. Avdraget görs direkt på fakturan och företaget som har installerat solcellerna begär sedan utbetalning från Skatteverket.

Är solceller framtiden?

Precis som mycket annat i livet kommer solceller med både för- och nackdelar. Initialt kostar det en hel del att köpa en solcellsanläggning. Räkna med en kostnad på cirka 18 000 kronor per installerad kW inklusive moms. Den goda nyheten är att du kommer att börja spara pengar redan det första året tack vare lägre elkostnader och intäkter genom försäljning av överskottsel. Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger i snitt på 10 till 14 år.

Även som solceller inte är fullständigt klimatvänliga eller klimatneutrala så är utsläppen från solenergi betydligt lägre än från andra energikällor. Efter cirka 2 år kommer din solcellanläggning till och med att vara klimatpositiv. Detta innebär att den kompenserar för mer än 100 procent av sina utsläpp.

Funderar du på att installera solceller? Vi kan hjälpa dig att ta in offerter

Glöm inte bort att fråga hur produktion samt transport av solcellerna ser ut om du vill minska din klimatpåverkan. Du kan även läsa mer om solcellers miljöpåverkan på Energimyndigheten.se 

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om solceller
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Rotavdrag eller grönt avdrag? Med det gröna avdraget får du dra bort 20 procent av den totala kostnaden när du installerar solceller. Detta är ett led i att uppmuntra husägare att investera i klimatvänliga lösningar. Avdraget fungerar ungefär som rot- och rutavdraget. Det innebär att det ä...
Läs mer om
Rotavdrag eller 20 procent grönt avdrag? Nytt avdrag för solceller 2023 - 2024
Installera solceller i Sverige
Att installera solceller i Sverige blir allt mer populärt Att installera solceller i Sverige är inte ett självklart val för många, då landet inte upplevs som solsäkert. Men solenergi blir allt mer populärt och antalet solcellsanläggningar har ökat med 46% mellan 2020 och 2021. I Sverige ...
Läs mer om
Installera solceller i Sverige
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Solenergi är fortsatt populärt, men vad kostar solceller och vilka är bäst? Visst kan det kännas som att det inte ofta är sol i Sverige, men solceller kan vara en lönsam investering som minskar elkostnaderna väsentligt. Hur mycket el solpaneler i Sverige kan producera beror på flera ...
Läs mer om
Kostnadsjämförelse solceller: Ikea vs Otovo
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.