Ett shingeltak består av plattor tillverkade i glasfiber. De har försetts med en yta av ett material som kallas för bitumen, vilket i mångt och mycket påminner om asfalt. Bitumen är stabilt och impregnerar ditt tak. Detta gör att det skyddar mot sol, vind, regn och kyla på ett effektivt sätt. Shingel har på senare år blivit populärt tack vare sitt pris, sin hållbarhet och utseende. Av vanliga taktyper som tegel, plåt och betong är shingel faktiskt oftast det billigaste alternativet. Om du ska lägga nytt tak på ditt hus kan ett shingeltak helt klart vara värt att överväga!
Att lägga nytt tak är alltid en stor utgift och många vill därför se till att de får det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet samtidigt som man inte vill tumma på hållbarhet och livslängd. Då är shingel ett perfekt alternativ! Om man är lite händig är det dessutom möjligt att lägga ett shingeltak själv. Tänk dock på att garantier och annat som inkluderas när du anlitar en takläggare då inte gäller. Utöver hållbarheten och priset är ett shingeltak också brandtåligt och har låg vikt. Detta gör att det kan användas på de flesta typer av hus och byggnader.
En annan stor fördel med ett shingeltak är dess utseende. Materialet kan beställas i mängder av olika mönster och färger. Detta har gjort att det har blivit allt mer populärt de senaste åren. Takshingel kan läggas med en taklutning ned till 14 grader. Det passar därför på nästan alla bostäder.
Även om fördelarna med ett shingeltak är många så finns det en nackdel. Ett shingeltak tål inte stora mängder snö, vilket förstås vara ett stort problem för dig som bor i norra delarna av Sverige där vintrarna ofta är långa och snörika. Därför passar shingeltak bättre för dig som bor längre söderut, där stora snömängder är ovanligt och vintrarna är mildare. Utöver detta kräver shingeltak också att man kontinuerligt ser till att dräneringen fungerar som den ska och att inga plattor har lossnat på taket, då detta kan leda till fuktskador och långtgående problem som kan vara problematiska att åtgärda.