121 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Tak / Vattenläcka? Reparera ditt tak

Vattenläcka? Reparera ditt tak

Taket är på många sätt den viktigaste delen av ditt hus. Alla delar är naturligtvis väsentliga, men taket är det som skyddar huset från fukt och regn. Det brukar betraktas som husets paraply. Tror du att ditt tak kan ha drabbats av skador? Det finns tyvärr inga tak som är helt underhållsfria oavsett vilket takmaterial du har. Här går vi därför igenom olika situationer och reparationer som du kan utföra själv.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Det är viktigt att inspektera taket regelbundet

Du bör ge dig upp på taket för att titta till hur det ser ut minst två gånger om året. Om det har varit ett kraftigt oväder är det alltid bra att ge sig upp på taket en extra gång, eftersom det är vid dessa tillfällen som taket kan komma till skada.

Det droppar från taket

Om du upptäcker att det läcker in ska du börja med att hämta en hink och lägga den under läckan. Detta minskar risken för att dina golv förstörs. Se även till att torka bort vattnet som redan har runnit ned. Därefter börjar ett detektivarbete. Försök att ta reda på vart läckan kommer från. Ibland är det komplicerat, inte minst för att det kan vara svårt att se vattnets väg från taket ned till golvet inifrån huset. Så fort du får tillfälle ska du därför ge dig upp på taket och undersöka läget. Ta med dig en presenning, pappspik och en hammare, det kommer högst sannolikt att behövas. Har du ingen presenning duger det oftast med större soppåsar av plast.

En takläggare inspekterar taket på en villa.

Ibland kan du behöva utföra enklare åtgärder för att fixa läckan, det kan exempelvis vara en takpanna som blåst åt sidan. Om det går är det även värt att titta på undertaket, vattnet måste trots allt ta sig igenom både underlagspapp och undertak innan den kommer hela vägen in. Titta efter skarvar på underlagspappen och spika för dessa omedelbart om du upptäcker några.

Takbyte –  När är det aktuellt med detta?

Vet du inte var läckan har uppstått? Då kan det vara aktuellt att kontakta försäkringsbolaget. De kan oftast rekommendera en besiktningsman som hjälper dig att undersöka och även lokalisera själva läckan.

Undersök taket från insidan

Ibland finns det ett utrymme inne i huset (exempelvis vinden) där det går att inspektera läckaget inifrån. Är det ett nytt läckage eller har det läckt in länge? Har du otur upptäcker du fuktskador och mögel. Ta bilder och för anteckningar, dessa kommer väl till pass när du ska skicka in en skadeanmälan.

Fler inlägg om Tak

Snöras från tak
Snöras händer. Det är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett vitt snötäcke på taket skapar en vacker bild och kan även hjälpa isoleringen. Tids nog kommer dock snön att smälta och falla. Har du ett högt tak kan det innebära att personer eller egendom som...
Läs mer om Snöras från tak
Pris för att lägga ett nytt tak
På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel. Vad kostar det att lägga ett nytt tak? Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och...
Läs mer om Pris för att lägga ett nytt tak
Så går ett takbyte till
Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...
Läs mer om Så går ett takbyte till