Vattenläcka? Reparera ditt tak

Taket är på många sätt den viktigaste delen av ditt hus. Alla delar är naturligtvis väsentliga, men taket är det som skyddar huset från fukt och regn. Det brukar betraktas som husets paraply. Tror du att ditt tak kan ha drabbats av skador? Det finns tyvärr inga tak som är helt underhållsfria oavsett vilket takmaterial du har. Här går vi därför igenom olika situationer och reparationer som du kan utföra själv.

Det är viktigt att inspektera taket regelbundet

Du bör ge dig upp på taket för att titta till hur det ser ut minst två gånger om året. Om det har varit ett kraftigt oväder är det alltid bra att ge sig upp på taket en extra gång, eftersom det är vid dessa tillfällen som taket kan komma till skada.

Det droppar från taket

Om du upptäcker att det läcker in ska du börja med att hämta en hink och lägga den under läckan. Detta minskar risken för att dina golv förstörs. Se även till att torka bort vattnet som redan har runnit ned. Därefter börjar ett detektivarbete. Försök att ta reda på vart läckan kommer från. Ibland är det komplicerat, inte minst för att det kan vara svårt att se vattnets väg från taket ned till golvet inifrån huset. Så fort du får tillfälle ska du därför ge dig upp på taket och undersöka läget. Ta med dig en presenning, pappspik och en hammare, det kommer högst sannolikt att behövas. Har du ingen presenning duger det oftast med större soppåsar av plast.

En takläggare inspekterar taket på en villa.

Ibland kan du behöva utföra enklare åtgärder för att fixa läckan, det kan exempelvis vara en takpanna som blåst åt sidan. Om det går är det även värt att titta på undertaket, vattnet måste trots allt ta sig igenom både underlagspapp och undertak innan den kommer hela vägen in. Titta efter skarvar på underlagspappen och spika för dessa omedelbart om du upptäcker några.

Takbyte –  När är det aktuellt med detta?

Vet du inte var läckan har uppstått? Då kan det vara aktuellt att kontakta försäkringsbolaget. De kan oftast rekommendera en besiktningsman som hjälper dig att undersöka och även lokalisera själva läckan.

Undersök taket från insidan

Ibland finns det ett utrymme inne i huset (exempelvis vinden) där det går att inspektera läckaget inifrån. Är det ett nytt läckage eller har det läckt in länge? Har du otur upptäcker du fuktskador och mögel. Ta bilder och för anteckningar, dessa kommer väl till pass när du ska skicka in en skadeanmälan.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Finns byggnadsställning?
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om tak
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Lägga papptak - Pris Här får du som ska lägga papptak prisinformation och förklaringar om hur du går tillväga, steg för steg. Lär dig även mer om olika typer av takpapp och vilken variant som passar bäst för just ditt ändamål. Här har du även möjlighet att beräkna kostnaden för att lägga t...
Läs mer om
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.