79 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Vattenläcka? Reparera ditt tak

Vattenläcka? Reparera ditt tak

Taket är på många sätt den viktigaste delen av ditt hus. Alla delar är naturligtvis väsentliga, men taket är det som skyddar huset från fukt och regn. Det brukar betraktas som husets paraply. Tror du att ditt tak kan ha drabbats av skador? Det finns tyvärr inga tak som är helt underhållsfria oavsett vilket takmaterial du har. Här går vi därför igenom olika situationer och reparationer som du kan utföra själv.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Det är viktigt att inspektera taket regelbundet

Du bör ge dig upp på taket för att titta till hur det ser ut minst två gånger om året. Om det har varit ett kraftigt oväder är det alltid bra att ge sig upp på taket en extra gång, eftersom det är vid dessa tillfällen som taket kan komma till skada.

Det droppar från taket

Om du upptäcker att det läcker in ska du börja med att hämta en hink och lägga den under läckan. Detta minskar risken för att dina golv förstörs. Se även till att torka bort vattnet som redan har runnit ned. Därefter börjar ett detektivarbete. Försök att ta reda på vart läckan kommer från. Ibland är det komplicerat, inte minst för att det kan vara svårt att se vattnets väg från taket ned till golvet inifrån huset. Så fort du får tillfälle ska du därför ge dig upp på taket och undersöka läget. Ta med dig en presenning, pappspik och en hammare, det kommer högst sannolikt att behövas. Har du ingen presenning duger det oftast med större soppåsar av plast.

En takläggare inspekterar taket på en villa.

Ibland kan du behöva utföra enklare åtgärder för att fixa läckan, det kan exempelvis vara en takpanna som blåst åt sidan. Om det går är det även värt att titta på undertaket, vattnet måste trots allt ta sig igenom både underlagspapp och undertak innan den kommer hela vägen in. Titta efter skarvar på underlagspappen och spika för dessa omedelbart om du upptäcker några.

Takbyte –  När är det aktuellt med detta?

Vet du inte var läckan har uppstått? Då kan det vara aktuellt att kontakta försäkringsbolaget. De kan oftast rekommendera en besiktningsman som hjälper dig att undersöka och även lokalisera själva läckan.

Undersök taket från insidan

Ibland finns det ett utrymme inne i huset (exempelvis vinden) där det går att inspektera läckaget inifrån. Är det ett nytt läckage eller har det läckt in länge? Har du otur upptäcker du fuktskador och mögel. Ta bilder och för anteckningar, dessa kommer väl till pass när du ska skicka in en skadeanmälan.

Fler inlägg om Tak

Så går ett takbyte till
Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...
Läs mer om Så går ett takbyte till
Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Vill du höja taket på huset? Tänk på det här Det som kallas för att "höja taket" eller ett "taklyft" kan syfta till att bygga till en extra våning på huset eller till att skapa mer takhöjd på en befintlig våning. Båda alternativen kommer att ge dig mer rymd och öka värdet på huset, men det...
Läs mer om Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Takets olika delar
Ett tak har många detaljer –  och alla dessa detaljer har olika namn. Har du koll på vad takets delar heter? På den här sidan förklarar vi vad som sitter var genom att "bygga" ett sadeltak. För andra taktyper kan vissa takdelar saknas och andra läggas till. Takstol Takstolen är den bära...
Läs mer om Takets olika delar