128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Att ta hand om sitt tak på rätt sätt är det bästa man kan göra för att det ska hålla länge. Detta underhåll innefattar allt från att skotta och rengöra till att och se till att ventilation och säkerhet fungerar som det ska. Här får du några tips på hur du ser till att ditt tak mår bra!

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Att skotta är viktigt

Många kanske inte ser skottning som ett sätt att underhålla sitt tak på, men det är faktiskt viktigare än vad många tror. Hur ofta du behöver skotta beror till stor del på var i landet du bor – och hur ofta det snöar. Tyngden av snön kan i värsta fall göra att taket rasar in. Utöver tyngden kan is och snö även orsaka så kallad frostsprängning. Detta kan i sin tur leda till att material går sönder och dyra vattenskador uppstår. Se därför till att du skottar ditt tak när det behövs, och använd alltid rätt säkerhetsutrustning!

Rengör taket regelbundet

Att rengöra sitt tak bidrar såväl till dess snygga utseende som dess funktion och livslängd. Se därför till att du rengör ditt tak! Att rengöra taket behöver inte vara svårare än att borsta bort löv och annat som samlas på taket. Detta kan nämligen hindra regnvatten från att rinna av, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador och läckage. Om du vill kan du använda dig av en vanlig vattenslang för att spola rent ditt tak. Vid behov kan du även använda dig av algmedel som på ett enkelt och effektivt sätt får bort alger och mossa från ditt tak. Tänk också på att alltid använda rätt säkerhetsutrustning när du rör dig uppe på taket då risken för att halka är stor när man använder sig av vatten.

Slitet tegeltak som inte har underhållits bra Såhär kan det se ut om man bara låter taket vara utan att underhålla det.

Genomför en takbesiktning – Själv

Utöver själva underhållsarbetet är det också viktigt att regelbundet undersöka sitt tak. Kontrollera så det är helt och fungerande, samt åtgärda de problem du hittar. Detta innefattar bland annat saker som att se till att ventilationen fungerar som den ska, att stegar, räcken och annat är på plats samt att se till att inga pannor saknas. Dessutom bör du också kolla innertaket så att inga tecken på mögel eller fukt dyker upp, för i sådant fall måste detta åtgärdas omgående.

Du tjänar pengar på ditt arbete

För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du utför det underhåll det kräver. Se det som en investering – att åtgärda en fuktskada eller att behöva byta ut hela taket kan stå dig dyrt och många gånger kan det enkelt undvikas genom att helt enkelt ge ditt tak rätt underhåll!

Fler inlägg om Tak

Så går ett takbyte till
Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...
Läs mer om Så går ett takbyte till
Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Vill du höja taket på huset? Tänk på det här Det som kallas för att "höja taket" eller ett "taklyft" kan syfta till att bygga till en extra våning på huset eller till att skapa mer takhöjd på en befintlig våning. Båda alternativen kommer att ge dig mer rymd och öka värdet på huset, men det...
Läs mer om Vill du höja taket på huset? Tänk på det här 
Vattenläcka? Reparera ditt tak
Taket är på många sätt den viktigaste delen av ditt hus. Alla delar är naturligtvis väsentliga, men taket är det som skyddar huset från fukt och regn. Det brukar betraktas som husets paraply. Tror du att ditt tak kan ha drabbats av skador? Det finns tyvärr inga tak som är helt underhållsf...
Läs mer om Vattenläcka? Reparera ditt tak