138 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Tak / Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Att ta hand om sitt tak på rätt sätt är det bästa man kan göra för att det ska hålla länge. Detta underhåll innefattar allt från att skotta och rengöra till att och se till att ventilation och säkerhet fungerar som det ska. Här får du några tips på hur du ser till att ditt tak mår bra!

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Att skotta är viktigt

Många kanske inte ser skottning som ett sätt att underhålla sitt tak på, men det är faktiskt viktigare än vad många tror. Hur ofta du behöver skotta beror till stor del på var i landet du bor – och hur ofta det snöar. Tyngden av snön kan i värsta fall göra att taket rasar in. Utöver tyngden kan is och snö även orsaka så kallad frostsprängning. Detta kan i sin tur leda till att material går sönder och dyra vattenskador uppstår. Se därför till att du skottar ditt tak när det behövs, och använd alltid rätt säkerhetsutrustning!

Rengör taket regelbundet

Att rengöra sitt tak bidrar såväl till dess snygga utseende som dess funktion och livslängd. Se därför till att du rengör ditt tak! Att rengöra taket behöver inte vara svårare än att borsta bort löv och annat som samlas på taket. Detta kan nämligen hindra regnvatten från att rinna av, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador och läckage. Om du vill kan du använda dig av en vanlig vattenslang för att spola rent ditt tak. Vid behov kan du även använda dig av algmedel som på ett enkelt och effektivt sätt får bort alger och mossa från ditt tak. Tänk också på att alltid använda rätt säkerhetsutrustning när du rör dig uppe på taket då risken för att halka är stor när man använder sig av vatten.

Slitet tegeltak som inte har underhållits bra Såhär kan det se ut om man bara låter taket vara utan att underhålla det.

Genomför en takbesiktning – Själv

Utöver själva underhållsarbetet är det också viktigt att regelbundet undersöka sitt tak. Kontrollera så det är helt och fungerande, samt åtgärda de problem du hittar. Detta innefattar bland annat saker som att se till att ventilationen fungerar som den ska, att stegar, räcken och annat är på plats samt att se till att inga pannor saknas. Dessutom bör du också kolla innertaket så att inga tecken på mögel eller fukt dyker upp, för i sådant fall måste detta åtgärdas omgående.

Du tjänar pengar på ditt arbete

För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du utför det underhåll det kräver. Se det som en investering – att åtgärda en fuktskada eller att behöva byta ut hela taket kan stå dig dyrt och många gånger kan det enkelt undvikas genom att helt enkelt ge ditt tak rätt underhåll!

Fler inlägg om Tak

Snöras från tak
Snöras händer. Det är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett vitt snötäcke på taket skapar en vacker bild och kan även hjälpa isoleringen. Tids nog kommer dock snön att smälta och falla. Har du ett högt tak kan det innebära att personer eller egendom som...
Läs mer om Snöras från tak
Pris för att lägga ett nytt tak
På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel. Vad kostar det att lägga ett nytt tak? Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och...
Läs mer om Pris för att lägga ett nytt tak
Så går ett takbyte till
Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...
Läs mer om Så går ett takbyte till