74 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Att ta hand om sitt tak på rätt sätt är det bästa man kan göra för att det ska hålla länge. Detta underhåll innefattar allt från att skotta och rengöra till att och se till att ventilation och säkerhet fungerar som det ska. Här får du några tips på hur du ser till att ditt tak mår bra!

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Begär gratis offert

Att skotta är viktigt

Många kanske inte ser skottning som ett sätt att underhålla sitt tak på, men det är faktiskt viktigare än vad många tror. Hur ofta du behöver skotta beror till stor del på var i landet du bor – och hur ofta det snöar. Tyngden av snön kan i värsta fall göra att taket rasar in. Utöver tyngden kan is och snö även orsaka så kallad frostsprängning. Detta kan i sin tur leda till att material går sönder och dyra vattenskador uppstår. Se därför till att du skottar ditt tak när det behövs, och använd alltid rätt säkerhetsutrustning!

Rengör taket regelbundet

Att rengöra sitt tak bidrar såväl till dess snygga utseende som dess funktion och livslängd. Se därför till att du rengör ditt tak! Att rengöra taket behöver inte vara svårare än att borsta bort löv och annat som samlas på taket. Detta kan nämligen hindra regnvatten från att rinna av, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador och läckage. Om du vill kan du använda dig av en vanlig vattenslang för att spola rent ditt tak. Vid behov kan du även använda dig av algmedel som på ett enkelt och effektivt sätt får bort alger och mossa från ditt tak. Tänk också på att alltid använda rätt säkerhetsutrustning när du rör dig uppe på taket då risken för att halka är stor när man använder sig av vatten.
Slitet tegeltak som inte har underhållits bra Såhär kan det se ut om man bara låter taket vara utan att underhålla det.

Genomför en takbesiktning – Själv

Utöver själva underhållsarbetet är det också viktigt att regelbundet undersöka sitt tak. Kontrollera så det är helt och fungerande, samt åtgärda de problem du hittar. Detta innefattar bland annat saker som att se till att ventilationen fungerar som den ska, att stegar, räcken och annat är på plats samt att se till att inga pannor saknas. Dessutom bör du också kolla innertaket så att inga tecken på mögel eller fukt dyker upp, för i sådant fall måste detta åtgärdas omgående.

Du tjänar pengar på ditt arbete

För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du utför det underhåll det kräver. Se det som en investering – att åtgärda en fuktskada eller att behöva byta ut hela taket kan stå dig dyrt och många gånger kan det enkelt undvikas genom att helt enkelt ge ditt tak rätt underhåll!

Fler inlägg om tak

Byta tak själv eller anlita en takläggare
Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du faktiskt tar dig an. Även om du skulle kunna k...
Läs mer om Byta tak själv eller anlita en takläggare
Takpapp är snyggt och enkelt
Takpapp kan ha olika funktioner. Antingen läggs det som underlagspapp som, vilket namnet antyder, fungerar som ett tätt underlag som läggs under ett annat takmaterial eller så är pappen det yttersta materialet och själva taket. Oavsett vilket alternativ du väljer har takpapp en rad fördel...
Läs mer om Takpapp är snyggt och enkelt
Bra att veta om tegeltak
Många håller nog med att ett tegeltak bidrar med en speciell känsla till ett hus. Det är tveklöst det mest klassiska valet när det gäller tak på våra svenska hus. Det anrika materialet, som använts under många tusen år, ger ett rustikt och hemtrevligt intryck. Funderar du på att lägga nya...
Läs mer om Bra att veta om tegeltak