Ta hand om ditt tak på bästa sätt

ett svart tak med solceller

Att ta hand om sitt tak på rätt sätt är det bästa man kan göra för att det ska hålla länge. Detta underhåll innefattar allt från att skotta och rengöra till att och se till att ventilation och säkerhet fungerar som det ska. Här får du några tips på hur du ser till att ditt tak mår bra!

Att skotta är viktigt

Många kanske inte ser skottning som ett sätt att underhålla sitt tak på, men det är faktiskt viktigare än vad många tror. Hur ofta du behöver skotta beror till stor del på var i landet du bor – och hur ofta det snöar. Tyngden av snön kan i värsta fall göra att taket rasar in. Utöver tyngden kan is och snö även orsaka så kallad frostsprängning. Detta kan i sin tur leda till att material går sönder och dyra vattenskador uppstår. Se därför till att du skottar ditt tak när det behövs, och använd alltid rätt säkerhetsutrustning!

Läs mer: Så går ett takbyte till 

Rengör taket regelbundet

Att rengöra sitt tak bidrar såväl till dess snygga utseende som dess funktion och livslängd. Se därför till att du rengör ditt tak! Att rengöra taket behöver inte vara svårare än att borsta bort löv och annat som samlas på taket. Detta kan nämligen hindra regnvatten från att rinna av, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador och läckage. Om du vill kan du använda dig av en vanlig vattenslang för att spola rent ditt tak. Vid behov kan du även använda dig av algmedel som på ett enkelt och effektivt sätt får bort alger och mossa från ditt tak. Tänk också på att alltid använda rätt säkerhetsutrustning när du rör dig uppe på taket då risken för att halka är stor när man använder sig av vatten.

Genomför en takbesiktning – Själv

Utöver själva underhållsarbetet är det också viktigt att regelbundet undersöka sitt tak. Kontrollera så det är helt och fungerande, samt åtgärda de problem du hittar. Detta innefattar bland annat att du ser till att ventilationen fungerar som den ska, att stegar, räcken och annat är på plats. Undersök om några pannor saknas. Glöm inte heller att kolla innertaket! Finns det tecken på mögel eller fukt? Det är viktigt att åtgärda detta omgående.

Du sparar pengar på ditt arbete

Det är inte särskilt kul att besikta taket, men för att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det ändå viktigt att du utför det underhåll som krävs. Se det som en investering – att åtgärda en fuktskada eller att behöva byta ut hela taket kan stå dig dyrt och många gånger hade det enkelt kunnat undvikas om taket hade fått rätt underhåll från början.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Finns byggnadsställning?
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om tak
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Lägga papptak - Pris Här får du som ska lägga papptak prisinformation och förklaringar om hur du går tillväga, steg för steg. Lär dig även mer om olika typer av takpapp och vilken variant som passar bäst för just ditt ändamål. Här har du även möjlighet att beräkna kostnaden för att lägga t...
Läs mer om
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.