128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Ta hand om ditt tak på bästa sätt

Ta hand om ditt tak på bästa sätt


Att ta hand om sitt tak på rätt sätt är det bästa man kan göra för att det ska hålla länge. Detta underhåll innefattar allt från att skotta och rengöra till att och se till att ventilation och säkerhet fungerar som det ska. Här får du några tips på hur du ser till att ditt tak mår bra!


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!


Begär gratis offert

Att skotta är viktigt


Många kanske inte ser skottning som ett sätt att underhålla sitt tak på, men det är faktiskt viktigare än vad många tror. Hur ofta du behöver skotta beror till stor del på var i landet du bor – och hur ofta det snöar. Tyngden av snön kan i värsta fall göra att taket rasar in. Utöver tyngden kan is och snö även orsaka så kallad frostsprängning. Detta kan i sin tur leda till att material går sönder och dyra vattenskador uppstår. Se därför till att du skottar ditt tak när det behövs, och använd alltid rätt säkerhetsutrustning!

Rengör taket regelbundet


Att rengöra sitt tak bidrar såväl till dess snygga utseende som dess funktion och livslängd. Se därför till att du rengör ditt tak! Att rengöra taket behöver inte vara svårare än att borsta bort löv och annat som samlas på taket. Detta kan nämligen hindra regnvatten från att rinna av, vilket i sin tur kan orsaka fuktskador och läckage. Om du vill kan du använda dig av en vanlig vattenslang för att spola rent ditt tak. Vid behov kan du även använda dig av algmedel som på ett enkelt och effektivt sätt får bort alger och mossa från ditt tak. Tänk också på att alltid använda rätt säkerhetsutrustning när du rör dig uppe på taket då risken för att halka är stor när man använder sig av vatten.

Slitet tegeltak som inte har underhållits bra Såhär kan det se ut om man bara låter taket vara utan att underhålla det.

Genomför en takbesiktning – Själv


Utöver själva underhållsarbetet är det också viktigt att regelbundet undersöka sitt tak. Kontrollera så det är helt och fungerande, samt åtgärda de problem du hittar. Detta innefattar bland annat saker som att se till att ventilationen fungerar som den ska, att stegar, räcken och annat är på plats samt att se till att inga pannor saknas. Dessutom bör du också kolla innertaket så att inga tecken på mögel eller fukt dyker upp, för i sådant fall måste detta åtgärdas omgående.

Du tjänar pengar på ditt arbete


För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du utför det underhåll det kräver. Se det som en investering – att åtgärda en fuktskada eller att behöva byta ut hela taket kan stå dig dyrt och många gånger kan det enkelt undvikas genom att helt enkelt ge ditt tak rätt underhåll!

Fler inlägg om Tak

Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Du som håller på att bygga uterum kommer att ställas inför många olika val. Ett av dessa är vilket tak du ska välja. Det finns ju många olika typer av tak, mer estetiskt tilltalandande, enklare varianter, och så klart många tak i olika prisklasser. Vissa tak är i stort sett underhållsfria...
Läs mer om Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Takbyte – När är det aktuellt med detta?
Inget tak håller för alltid. Det finns otaliga saker som påverkar takets beständighet, från växter, mossa, grenar och löv till fåglar och djur samt vädrets makter. Vissa klimat tär mer på taket än andra, exempelvis kustens saltbestänkta vindar. Innan vi går igenom några situationer d...
Läs mer om Takbyte – När är det aktuellt med detta?
Byta tak själv eller anlita en takläggare
Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du faktiskt tar dig an. Även om du skulle kunna k...
Läs mer om Byta tak själv eller anlita en takläggare