Takbyte – När är det aktuellt med detta?

Inget tak håller för alltid. Det finns otaliga saker som påverkar takets beständighet, från växter, mossa, grenar och löv till fåglar och djur samt vädrets makter. Vissa klimat tär mer på taket än andra, exempelvis kustens saltbestänkta vindar.

Innan vi går igenom några situationer där ett takbyte är nödvändigt vill vi ta upp vikten av att inspektera och underhålla det egna taket. Vad som helst kan trots allt hända under ett år, från stormar som flyttar på takpannor till sprickningar på grund av frost. Ge dig upp på taket minst två gånger om året. Se även till att utföra det underhåll som just ditt tak behöver. Genom att rensa rännor, ta bort löv och mossa samt se till att ersätta trasiga pannor kan du få ett tak som håller i flera decennier.

Nedan följer olika tillfällen då det är dags för ett takbyte.

Det läcker in

Om ett tak läcker så är det uppenbarligen något som är fel. Det krävs oftast en hel del innan det börjar läcka in. Ett vanligt tak består av själva yttertaket, exempelvis tegelpannor eller det vanligare alternativet betongpannor. Därefter kommer läkten och underlagspappen som sitter på undertaket. Därefter kommer det som finns under taket, i vissa fall en vind med isolering och i andra fall ett rum.

För att det ska börja läcka behöver vattnet med andra ta sig igenom flera lager. Ibland kan det innebära att en eller flera takpannor har gått sönder. Då kan dessa behöva bytas ut. Det är dock värre med underlagspappen och undertaket. Dessa kan du sällan bara ”byta”, du behöver lägga ett helt nytt vilket innebär att alla pannor behöver tas bort och sedan behöver underlagspapp och underlagstak rivas och ersättas. Läckage innebär med andra ord oftast att du behöver utföra ett takbyte.

Ett tak som det växer mossa på - i stort behov av renovering.
Om taket saknar skydd för fukt kan det börja växa mossa.

Taket är gammalt

Alla tak åldras. Vissa takmaterial åldras väl och har en lång livslängd, exempelvis tegelpannor och betongpannor. Andra har kortare livslängd, exempelvis papptak vars livslängd ligger på cirka 30 år. Vissa delar av taket har också ”kort” livslängd, åtminstone jämfört med tegel- och betongpannorna. Det gäller bland annat takläkt, hängrännor och stuprören. Om du vet att taket är gammalt, gå upp på taket och undersök skicket. Om ingenting verkar vara dåligt kan du chansa och vänta med takbytet. Ett annat alternativ är att skicka upp en takläggare som kan undersöka taket åt dig. De vet trots allt vad man ska titta efter för att kunna göra en god bedömning av takets skick.

Vindsutrymmet luktar konstigt

Ett tak kan läcka utan att du upptäcker något. Det kan leda till mögel och andra otrevligheter. Dessa saker ger ifrån sig en säregen lukt som du snabbt upptäcker när du är i närheten. Därför är det en god idé att gå upp på vindsutrymmet och lukta. Använd ditt luktsinne för att få en föraning om det finns några problemområden här. Misstänker du att det har läkt och börjat mögla eller att det finns någon annan typ av fuktskada, ta hjälp av ett företag för att undersöka förutsättningarna. I många fall kan du behöva byta ut de inre delarna av taket, det vill säga undertaket, underlagspappen och eventuellt isoleringen som har använts.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Finns byggnadsställning?
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om tak
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Lägga papptak - Pris Här får du som ska lägga papptak prisinformation och förklaringar om hur du går tillväga, steg för steg. Lär dig även mer om olika typer av takpapp och vilken variant som passar bäst för just ditt ändamål. Här har du även möjlighet att beräkna kostnaden för att lägga t...
Läs mer om
Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.