80 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Takbyte – När är det aktuellt med detta?

Takbyte – När är det aktuellt med detta?

Inget tak håller för alltid. Det finns otaliga saker som påverkar takets beständighet, från växter, mossa, grenar och löv till fåglar och djur samt vädrets makter. Vissa klimat tär mer på taket än andra, exempelvis kustens saltbestänkta vindar.

Innan vi går igenom några situationer där ett takbyte är nödvändigt vill vi ta upp vikten av att inspektera och underhålla det egna taket. Vad som helst kan trots allt hända under ett år, från stormar som flyttar på takpannor till sprickningar på grund av frost. Ge dig upp på taket minst två gånger om året. Se även till att utföra det underhåll som just ditt tak behöver. Genom att rensa rännor, ta bort löv och mossa samt se till att ersätta trasiga pannor kan du få ett tak som håller i flera decennier.

Nedan följer olika tillfällen då det är dags för ett takbyte.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Begär gratis offert

Det läcker in

Om ett tak läcker så är det uppenbarligen något som är fel. Det krävs oftast en hel del innan det börjar läcka in. Ett vanligt tak består av själva yttertaket, exempelvis tegelpannor eller det vanligare alternativet betongpannor. Därefter kommer läkten och underlagspappen som sitter på undertaket. Därefter kommer det som finns under taket, i vissa fall en vind med isolering och i andra fall ett rum.

För att det ska börja läcka behöver vattnet med andra ta sig igenom flera lager. Ibland kan det innebära att en eller flera takpannor har gått sönder. Då kan dessa behöva bytas ut. Det är dock värre med underlagspappen och undertaket. Dessa kan du sällan bara ”byta”, du behöver lägga ett helt nytt vilket innebär att alla pannor behöver tas bort och sedan behöver underlagspapp och underlagstak rivas och ersättas. Läckage innebär med andra ord oftast att du behöver utföra ett takbyte.
Ett tak som det växer mossa på - i stort behov av renovering. Om taket saknar skydd för fukt kan det börja växa mossa.

Taket är gammalt

Alla tak åldras. Vissa takmaterial åldras väl och har en lång livslängd, exempelvis tegelpannor och betongpannor. Andra har kortare livslängd, exempelvis papptak vars livslängd ligger på cirka 30 år. Vissa delar av taket har också ”kort” livslängd, åtminstone jämfört med tegel- och betongpannorna. Det gäller bland annat takläkt, hängrännor och stuprören. Om du vet att taket är gammalt, gå upp på taket och undersök skicket. Om ingenting verkar vara dåligt kan du chansa och vänta med takbytet. Ett annat alternativ är att skicka upp en takläggare som kan undersöka taket åt dig. De vet trots allt vad man ska titta efter för att kunna göra en god bedömning av takets skick.

Vindsutrymmet luktar konstigt

Ett tak kan läcka utan att du upptäcker något. Det kan leda till mögel och andra otrevligheter. Dessa saker ger ifrån sig en säregen lukt som du snabbt upptäcker när du är i närheten. Därför är det en god idé att gå upp på vindsutrymmet och lukta. Använd ditt luktsinne för att få en föraning om det finns några problemområden här. Misstänker du att det har läkt och börjat mögla eller att det finns någon annan typ av fuktskada, ta hjälp av ett företag för att undersöka förutsättningarna. I många fall kan du behöva byta ut de inre delarna av taket, det vill säga undertaket, underlagspappen och eventuellt isoleringen som har använts.

Fler inlägg om Tak

Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst? För dig som håller på att bygga uterum kommer du ställas inför många olika val. Ett av dessa är vilket tak du ska välja. Det finns ju många olika typer av tak, både mer estetiskt tilltalandande, enklare varianter och såklart många olika prisklasse...
Läs mer om Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Byta tak själv eller anlita en takläggare
Byta tak själv eller anlita en takläggare Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du fakti...
Läs mer om Byta tak själv eller anlita en takläggare
Takpapp är snyggt och enkelt
Takpapp är snyggt och enkelt Takpapp kan ha olika funktioner. Antingen läggs det som underlagspapp som, vilket namnet antyder, fungerar som ett tätt underlag som läggs under ett annat takmaterial eller så är pappen det yttersta materialet och själva taket. Oavsett vilket alternativ du välj...
Läs mer om Takpapp är snyggt och enkelt