När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när oljepriset steg och vi blev allt mer miljömedvetna började åtminstone ett större antal svenska hushåll att undersöka om de skulle byta till en värmepump, men det var inget självklart val.
Jan-Erik Nowacki, tidigare forskare på KTH i Stockholm där han experimenterade med värmepumpar, förklarade för Sveriges radio att det dels var en kostnadsfråga, men också en fråga om kvaliteten på värmepumparna. På den tiden trodde man att värmepumparna endast skulle hålla i två år. Vilket delvis var rätt, berättade Nowacki.
”De värmepumpar som fanns då var ju ganska usla.”
Visste du att: Den mexikansk-schweiziske ingenjören Heinrich Zoelly fick patent på en eldriven värmepump som hade marken som energikälla redan år 1912? I Sverige dröjde det dock till 1978 innan geoteknik började användas på det sättet. Den första ansatsen att använda bergvärme som energikälla kallas för Sunstore-projektet. Idag krävs det endast ett borrhål för utvinna bergvärme, men på den tiden krävdes det hela 42 stycken. Detta gjorde att ett större enfamiljshus kunde förses med värme.
Utvecklingen gick dock framåt. På 80-talet installerades en värmepump i Drottningholms slott. Sjövärme, var det som efterfrågades. Drygt tio år senare, när ekonomin hade kollapsat och det rådde en stor osäkerhet inför framtiden, ville svenska hushåll spara pengar. Frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar som kunde producera värme från förnyelsebara källor började då installeras i allt högre grad.
Sedan mitten av 90-talet har försäljningen av värmepumpar ökat med cirka 35 procent varje år. Enligt polarpumpen hade närmare 60 procent av alla svenska småhus en värmepump 2018. Populärast? Bergvärmepumpen.
Anledningen till detta kan givetvis variera, men när frågan kommer upp brukar saker som hög verkningsgrad även under vintern och billigt pris på el nämnas.
Eftersom att klimatet i Sverige är växlande är det fördelaktigt att ha en bergvärmepump som inte påverkas nämnvärt av temperaturväxlingar. Bergvärme är dessutom extra tacksamt i Sverige eftersom att berggrunden här till stor del består av urberg. Vad är då elpriset med bergvärme att göra? Jo, precis som mycket annat i samhället drivs värmepumpen av el-ström. Eftersom att Sverige historiskt sett har haft ett lågt el-pris har det därför varit smart rent ekonomiskt att investera i en bergvärmepump.
I dag går det till och med att kombinera värmepumpar med solceller. Då används helt sonika solelen till att driva värmepumpen som i sin tur hämtar värme från exempelvis berggrunden.
När Tekniska museet skulle utse de 100 främsta uppfinningarna i modern tid kom bergvärme med på listan. Detta tack vare Sten Engwall von Scheele som uppfann den så kallade avanti-metoden vilket gjorde att värmebrunnar för bergvärme kunde borras snabbare och billigare. Värt att nämna är att uppfinningar som penicillin och Spotify även var med på listan.
Visste du att: Den första värmepumpen som installerades i Sverige 1948 använde värme från en ladugård och kallades ”Kovärmeanläggning”? På den tiden kunde man ännu inte borra efter bergvärme på ett effektivt sätt. Då använde man en lina med en vikt som hissades upp och släpptes ner. Det kunde ta flera månader att borra ett hål.
Nu för tiden har en bergvärmepump en livslängd på 15 till 20 år. I de allra flesta fallen krävs det endast ett borrhål för att värma upp ett hus – ibland är det till och med möjligt att dela borrhål med grannen. Vanligen krävs det ett aktivt borrdjup på mellan 100 och 200 meter.
Ska du investera i bergvärme? Om du har frågor om vilken bergvärmepump som är bäst kan du alltid ställa den till installatören när du gör en offertförfrågan. De hjälper dig att se till att bergvärmepumpen blir rätt dimensionerad för ditt hus.
Tiden går fort. Om du köpte en bergvärmepump på 90-talet kan det därför vara läge att se över om det är dags att byta den till en mer modern värmepump med bättre prestanda. Idag får du räkna med att en ny värmepump kostar mellan 70 000 till 100 000 kronor beroende på modell. Bergvärme är alltså en långsiktig investering. Med dagens moderna bergvärmepumpar kan du räkna med att kostnaden för installation + värmepump är återbetald inom 10 år.
Om du köper en ny bergvärmepump kommer den garanterat att vara uppkopplad mot internet. Det gör att du kan hålla koll på din värmeproduktion oavsett var du befinner sig. Allt du behöver är en mobil. Detta är särskilt bra om du ofta är på resande fot eller om du har ett semesterhus med bergvärme.
Sedan värmepumpen introducerades i slutet av 40-talet har den lyfts fram som den nya moderna lösningen. En fördel: Värmepumpen är miljövänlig eftersom att den använder sig av solenergi. Men elen då? Värmepumpens miljöpåverkan styrs i stor del av vilken typ av el den drivs av. Ur miljösynpunkt är det därför bäst att köpa grön, miljömärkt el från Sverige. Dagens värmepumpar är dessutom betydligt mer miljövänliga än de som producerades det förra seklet. Nu är det möjligt att använda 70 till 80 procent närproducerad energi från din egen tomt. Och utvecklingen går fortfarande framåt.
Källor: CTC , UNT , Geoenergicentrum