Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump

Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet.

1.      Kolla marken

För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas inom räckhåll, likaså grundvattnet. Det är även bra om berggrunden i sig är bra, bergarter har olika bra värmeledningsförmåga. Det beror mestadels på kvartshalten, låga halter (kalksten, lersten och skiffer) ger mindre bra värmeledningsförmåga. Stora delar av södra Sverige, exempelvis delar av Skåne samt både Öland och Gotland, består av kalksten och liknande. Hög kvartshalt ger bättre värmeledningsförmåga, exempelvis kvarsit och sandsten.

Ju bättre värmeledningsförmåga, desto mindre kommer du att behöva borra och desto dyrare blir bytet. Även det motsatta gäller, dålig värmeledningsförmåga kräver djupare energibrunn. Det innebär att det inte är lämpligt att välja bergvärme på vissa platser.

Det är även värt att tänka på årsmedeltemperaturen. Ju kallare årsmedeltemperatur, desto kallare berggrund. Det innebär att vissa delar av landet kan behöva djupare energibrunn eller kanske flera energibrunnar. Om bergvärme inte passar finns även luftvärme, jordvärme och sjövärme att välja mellan.

Så kollar du marken

Bild på skogsmark med texten: Har marken rätt förutsättningar?

Hör dig för hos kommunen, de har bra koll på hur marken ser ut på olika ställen. Det kan även vara värt att prata med lokala borrföretag eftersom de också har bra koll på detta.

2.      Kolla igenom huset

Du kan även börja med att undersöka husets nuvarande värmesystem. Ta reda på hur värmedistributionen fungerar och även hur energianvändningen per år ser ut. Värmedistributionssystemet kan variera en hel del. För äldre villor är det vanligt med radiatorer som värms upp med elpanna, biobränsle och i vissa fall olja. Sådana bostadssituationer har oftast mycket att vinna på att byta till en värmepump av något slag.

Det är även värt att tänka på att värmepumpen kan användas både husets uppvärmning och för tappvarmvattnet. Det är dock inte alltid den bästa lösningen, ibland är det bättre med en separat varmvattenberedare.

Husets storlek och uppvärmningsbehov kommer att påverka valet av värmepump och hur stor/djup energibrunn du behöver.

3.      Kostnaden för att byta till värmepump

Det beror som sagt på flera faktorer. Räkna dock med att ett byte till bergvärme för en normalstor villa under normala förhållanden kommer att kosta mellan 100 000 kr och 150 000 kr. En stor del av kostnaden kommer från borrningen. Tänk på att du även kan nyttja rot-avdraget för att få rabatt på arbetskostnaden.

En stor del av kostnaden är relaterad till borrningen. En energibrunn på 160 meters djup kommer att kosta ungefär 50 000 kronor. I kostnaden ingår eventuella materialkostnader, exempelvis kollektorslang och foderrör, samt arbetskostnaden (som du kan få rot-avdrag för). En värmepump på 7kW behöver en energibrunn som är ungefär 160 meter.

4.      Renovera först, byt värmesystem sen

Om bostaden är gammal och har planerade renoveringar, börja med dessa eftersom renoveringarna sannolikt kommer att påverka husets ventilation och isolation. Dessa saker påverkar i sin tur ditt uppvärmningsbehov, vilket är starkt kopplat till valet av värmepump.

5.      Har du råd att INTE byta?

För villor är uppvärmningen av huset en av flera kostnader. Den märks av extra mycket under vintern när elpriserna är högre samtidigt som bostaden behöver värmas upp mer. I majoriteten av fallen är ett byte till värmepump en lönsam investering. Du minskar dina kostnader tillräckligt mycket att du återbetalar kostnaden för bytet till värmepump plus att du även kan fortsätta använda det nya värmesystemet i flera år efter att den är avbetalad.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.