Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen

Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller.

1.      Värmen från berget kan ta slut

Infografik som sammanfattar 4 myter om bergvärme.

Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga, att vi kallar bergvärme för just bergvärme istället för något i stil med: grundvatten-från-berggrunden-värme.

När vi pratar om bergvärme menar vi nämligen att det är värmen från grundvattnet i berggrunden som utnyttjas. Myten är dock inte helt osann. En energibrunn som nyttjar grundvattnet kommer göra att grundvattnets temperatur sjunker och om det finns alltför många energibrunnar, exempelvis för att flera i grannskapet har bergvärme, kan detta påverka effekten hos samtliga bergvärmesystem.

Värmen kommer dock aldrig att ta slut. Den återskapas konstant genom solens strålar som värmer upp marken och omgivningen  samt (till viss del) även genom jordens naturliga inre värme.

2.      Bergvärme är dyrt

Detta är en myt som till viss del är sann. Bergvärme är relativt kostsamt, oftast hamnar den totala kostnaden på mellan 100 till 150 000 kronor beroende på hur mycket värmeenergi du behöver utvinna samt tomtens förutsättningar. De flesta bekostar bergvärmesystemet med hjälp av ett lån som amorteras lite i taget i ett antal år.

Om du byter från eluppvärmning till bergvärme kommer du omedelbart att se en stor skillnad i uppvärmningskostnaden för ditt hem. Faktum är att du oftast kan räkna ut hur mycket du kommer att kunna spara i form av minskade kostnader, vilket i sin tur gör det enkelt att räkna ut när bytet blir lönsamt.

Bergvärme lönar sig på sikt

Ett vanligt scenario är att kostnaderna minskar mer än vad amorteringen för lånet ligger på, plus att lånet är återbetalat långt innan du når bergvärmesystemets livslängd.

3.      Bergvärme tar lång tid att installera

Detta beror på flera faktorer. För att kunna nyttja bergvärme behövs först och främst ett vattenbaserat uppvärmningssystem i bostaden. Om detta inte finns behöver systemet installeras, det vill säga att rör ska dras och element ska installeras. Om ett vattenbaserat värmedistributionssystem redan finns på plats tar det mindre tid. Under optimala förhållanden kan bytet utföras på bara ett par dagar.

Borrningen går i sin tur relativt snabbt och värmepumpsinstallationen tar inte heller alltför lång tid. Exakt hur lång tid just borrningen tar beror på förutsättningarna och önskemålen. Om grundvattnet ligger väldigt långt ned, eller om det behövs flera energibrunnar, kommer det att ta lite längre tid.

4.      Borrningen förstör trädgården

Återigen, en myt med ett korn av sanning.

Bergvärme kräver att du borrar ett eller flera hål ned till berggrunden och grundvattnet. Det innebär att stora och tunga maskiner behöver beträda din tomt, något som naturligtvis lämnar spår efter sig. Utöver borrningen behöver även rör dras från borrhålet (även kallad energibrunn) till värmepumpen.

Borrningen och annat markarbete kan förstöra trädgården om den utförs på ett sådant sätt att den skadar omgivningen. Det är dock fullt möjligt att utföra borrningen med minimal påverkan på trädgård och tomt. Se till att föra en dialog med företaget som ska utföra borrningen så hjälper de dig med planeringen av arbetet.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.