88 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen

Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen

Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

1.      Värmen från berget kan ta slut

Infografik som sammanfattar 4 myter om bergvärme.

Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga, att vi kallar bergvärme för just bergvärme istället för något i stil med: grundvatten-från-berggrunden-värme.

När vi pratar om bergvärme menar vi nämligen att det är värmen från grundvattnet i berggrunden som utnyttjas. Myten är dock inte helt osann. En energibrunn som nyttjar grundvattnet kommer göra att grundvattnets temperatur sjunker och om det finns alltför många energibrunnar, exempelvis för att flera i grannskapet har bergvärme, kan detta påverka effekten hos samtliga bergvärmesystem.

Värmen kommer dock aldrig att ta slut. Den återskapas konstant genom solens strålar som värmer upp marken och omgivningen  samt (till viss del) även genom jordens naturliga inre värme.

2.      Bergvärme är dyrt

Detta är en myt som till viss del är sann. Bergvärme är relativt kostsamt, oftast hamnar den totala kostnaden på mellan 100 till 150 000 kronor beroende på hur mycket värmeenergi du behöver utvinna samt tomtens förutsättningar. De flesta bekostar bergvärmesystemet med hjälp av ett lån som amorteras lite i taget i ett antal år.

Om du byter från eluppvärmning till bergvärme kommer du omedelbart att se en stor skillnad i uppvärmningskostnaden för ditt hem. Faktum är att du oftast kan räkna ut hur mycket du kommer att kunna spara i form av minskade kostnader, vilket i sin tur gör det enkelt att räkna ut när bytet blir lönsamt.

Bergvärme lönar sig på sikt

Ett vanligt scenario är att kostnaderna minskar mer än vad amorteringen för lånet ligger på, plus att lånet är återbetalat långt innan du når bergvärmesystemets livslängd.

3.      Bergvärme tar lång tid att installera

Detta beror på flera faktorer. För att kunna nyttja bergvärme behövs först och främst ett vattenbaserat uppvärmningssystem i bostaden. Om detta inte finns behöver systemet installeras, det vill säga att rör ska dras och element ska installeras. Om ett vattenbaserat värmedistributionssystem redan finns på plats tar det mindre tid. Under optimala förhållanden kan bytet utföras på bara ett par dagar.

Borrningen går i sin tur relativt snabbt och värmepumpsinstallationen tar inte heller alltför lång tid. Exakt hur lång tid just borrningen tar beror på förutsättningarna och önskemålen. Om grundvattnet ligger väldigt långt ned, eller om det behövs flera energibrunnar, kommer det att ta lite längre tid.

4.      Borrningen förstör trädgården

Återigen, en myt med ett korn av sanning.

Bergvärme kräver att du borrar ett eller flera hål ned till berggrunden och grundvattnet. Det innebär att stora och tunga maskiner behöver beträda din tomt, något som naturligtvis lämnar spår efter sig. Utöver borrningen behöver även rör dras från borrhålet (även kallad energibrunn) till värmepumpen.

Borrningen och annat markarbete kan förstöra trädgården om den utförs på ett sådant sätt att den skadar omgivningen. Det är dock fullt möjligt att utföra borrningen med minimal påverkan på trädgård och tomt. Se till att föra en dialog med företaget som ska utföra borrningen så hjälper de dig med planeringen av arbetet.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige