83 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Investera i den bästa värmepumpen

Investera i den bästa värmepumpen

Det finns ett stort utbud av värmepumpar att välja bland. I Sverige är över en miljon värmepumpar i drift. En majoritet av dem är bergvärmepumpar, men också luftvärmepumpar och jordvärmepumpar har vuxit i popularitet de senaste åren.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Undersök vilken värmepump som passar ditt hem

Med en värmepump får du ett högpresterande värmesystem som är skonsamt mot miljön. Vad krävs? Först och främst sol. All uppvärmning kräver energi. En värmepump hämtar den energin från solvärme.

Infografik som visar skillnaden mellan bergvärmepump, jordvärmepump och luftvärmepump.

Placera värmepumpen rätt

Geografin är också viktig när det kommer till valet av värmepump. En värmepump behöver vissa geologiska förhållanden för att den ska fungera optimalt. Du kan exempelvis inte hämta energi från berggrunden om tomten inte har en berggrund. Det går inte heller att hämta energi från marken om du inte har plats för de långa slangarna som krävs när du installerar jordvärme.

Så mycket kostar värmepumpen och installationen

Priset är så klart en viktig fråga: Vad kostar egentligen en värmepump? Som vi nämnde ovan finns det en mängd olika värmepumpar på marknaden. Dessa värmepumpar har olika effekt. Köper du en bergvärmepump med en värmeeffekt på över 11 kW får du räkna med en kostnad på över 200 000 kronor. Väljer du däremot en bergvärmepump med en värmeeffekt på runt 4 kW blir kostnaden betydligt mindre och den brukar landa på cirka 120 000 kronor.

Jordvärme är billigare än bergvärme. Där brukar kostnaden för installationen (inklusive pump) hamna någonstans mellan 40 000 och 80 000 kronor. Obs. Detta beror till stor del på hur mycket av tomten/marken som måste grävas upp. Det brukar behövas en kollektorslang på 300 till 500 meter för att värma upp en normalstor fastighet. I regel krävs det också lika mycket tomtyta i kvadratmeter.

En luftvärmepump brukar inte kunna uppnå samma effekt som de två ovanstående alternativen, men den är också betydligt billigare. Totalt brukar priset landa på mellan 10 till 35 000 kronor. Även här är det prestandan, det vill säga, hur effektiv pumpen är som avgör priset.

Sänk installationskostnaden med rotavdraget

Med skattereduktionen för reparation, ombyggnad och tillbyggnad, det vill säga, rotavdraget får du dra av 30 procent av arbetskostnaden. Säg att du vill använda rotavdraget direkt när du ber om offerten så får du se priset med "rabatt" på en gång. Skatteverket betalar ut de resterande 30-procenten till installatören så du behöver aldrig betala fullpris för din installation. Maxbeloppet du kan få utbetalat i rotavdrag per år är 50 000 kronor.

Låt säga att du äger ett hus på 140 kvadratmeter. För att värma upp detta hus köper du en bergvärmepump med en kapacitet på 7 kW. Du har tagit kontakt med en installatör som har lämnat en offert på 130 000 kronor. Du kommer på att du har 30 000 kronor kvar att nyttja i rotavdrag och ber om att få avdraget inkluderat i priset. Om installationen av bergvärmepumpen kostar 20 000 kronor blir rotavdraget 6000 kronor. I slutändan får du därmed betala 130 000 kronor minus 6000 vilket blir blir 124 000 kronor.

Det finns vissa krav som du måste uppfylla för att få använda rotavdraget. Du behöver bland annat:

  • ha fyllt 18 år,
  • vara bosatt i Sverige,
  • betala skatt för minst 90 procent av din totala inkomst,
  • äga bostaden under tiden som installationen utförs, och
  • delvis bo i bostaden.
Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige