130 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Investera i den bästa värmepumpen

Investera i den bästa värmepumpen


Infografik som visar skillnaden mellan bergvärmepump, jordvärmepump och luftvärmepump.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!


Begär gratis offert

Undersök vilken värmepump som passar ditt hem


Det finns ett stort utbud av värmepumpar att välja bland. I Sverige är över en miljon värmepumpar i drift. En majoritet av dem är bergvärmepumpar, men också luftvärmepumpar och jordvärmepumpar har vuxit i popularitet de senaste åren.

Med en värmepump får du ett högpresterande värmesystem som är skonsamt mot miljön. Vad krävs? Först och främst sol. All uppvärmning kräver energi. En värmepump hämtar den energin från solvärme.

Placera värmepumpen rätt


Geografin är också viktig när det kommer till valet av värmepump. En värmepump behöver vissa geologiska förhållanden för att den ska fungera optimalt. Du kan exempelvis inte hämta energi från berggrunden om tomten inte har en berggrund. Det går inte heller att hämta energi från marken om du inte har plats för de långa slangarna som krävs när du installerar jordvärme.

Så mycket kostar värmepumpen och installationen


Priset är så klart en viktig fråga: Vad kostar egentligen en värmepump? Som vi nämnde ovan finns det en mängd olika värmepumpar på marknaden. Dessa värmepumpar har olika effekt. Köper du en bergvärmepump med en värmeeffekt på över 11 kW får du räkna med en kostnad på över 200 000 kronor. Väljer du däremot en bergvärmepump med en värmeeffekt på runt 4 kW blir kostnaden betydligt mindre och den brukar landa på cirka 120 000 kronor.

Jordvärme är billigare än bergvärme. Där brukar kostnaden för installationen (inklusive pump) hamna någonstans mellan 40 000 och 80 000 kronor. Obs. Detta beror till stor del på hur mycket av tomten/marken som måste grävas upp. Det brukar behövas en kollektorslang på 300 till 500 meter för att värma upp en normalstor fastighet. I regel krävs det också lika mycket tomtyta i kvadratmeter.

En luftvärmepump brukar inte kunna uppnå samma effekt som de två ovanstående alternativen, men den är också betydligt billigare. Totalt brukar priset landa på mellan 10 till 35 000 kronor. Även här är det prestandan, det vill säga, hur effektiv pumpen är som avgör priset.

Sänk installationskostnaden med rotavdraget


Med skattereduktionen för reparation, ombyggnad och tillbyggnad, det vill säga, rotavdraget får du dra av 30 procent av arbetskostnaden. Säg att du vill använda rotavdraget direkt när du ber om offerten så får du se priset med "rabatt" på en gång. Skatteverket betalar ut de resterande 30-procenten till installatören så du behöver aldrig betala fullpris för din installation. Maxbeloppet du kan få utbetalat i rotavdrag per år är 50 000 kronor.

Låt säga att du äger ett hus på 140 kvadratmeter. För att värma upp detta hus köper du en bergvärmepump med en kapacitet på 7 kW. Du har tagit kontakt med en installatör som har lämnat en offert på 130 000 kronor. Du kommer på att du har 30 000 kronor kvar att nyttja i rotavdrag och ber om att få avdraget inkluderat i priset. Om installationen av bergvärmepumpen kostar 20 000 kronor blir rotavdraget 6000 kronor. I slutändan får du därmed betala 130 000 kronor minus 6000 vilket blir blir 124 000 kronor.

Det finns vissa krav som du måste uppfylla för att få använda rotavdraget. Du behöver bland annat:

  • ha fyllt 18 år,

  • vara bosatt i Sverige,

  • betala skatt för minst 90 procent av din totala inkomst,

  • äga bostaden under tiden som installationen utförs, och

  • delvis bo i bostaden.

Fler inlägg om Uppvärmning

Jordvärme – Kostnad per månad
Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen. Låt oss an...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vad kostar luftvärme?
Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna: Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation) Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 kr (plus installation)...
Läs mer om Vad kostar luftvärme?