75 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Jordvärme – Kostnad per månad

Jordvärme – Kostnad per månad

Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen.

Låt oss anta att den totala kostnaden hamnar på 100 000 kronor, varav du tar ett lån på 70 000 kronor med en ränta på 2 procent och en amorteringstid på fem år (60 månader) samt rak amortering. Ingen årsavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift. Din månadskostnad bara för investeringen hamnar på cirka 1 284 kronor.

Därefter kommer det mest intressanta, månadskostnaden för uppvärmningen av huset. Det var trots allt därför du överhuvudtaget utförde investeringen.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Att tänka på vid uträkning av jordvärmekostnad per månad

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att husets uppvärmningskostnad inte är en separat kostnad, den tillfaller elförbrukningskostnaden för hela hushållet.

Detta innebär två saker:

  1. Kostnaden för uppvärmningen måste räknas ut om du vill veta vad dina uppvärmningskostnader är.
  2. Kostnaden är kopplad till ditt elabonnemang och dina gällande elpriser.

Alla nordiska länder (exklusive Island) har en fri elmarknad. Det innebär att elpriserna påverkas av utbud och efterfrågan. Detta är något som märks av extra mycket under vintern, främst på grund av kylan. När det är kallt blir det svårare för elproducenterna att producera er, vilket minskar utbudet. Samtidigt är det fler som behöver el för att värma upp sina hem och sina saker, något som ökar efterfrågan. Detta leder till att elpriserna skjuter i höjden, ju kallare desto dyrare.

Elpriserna påverkas dessutom av andra faktorer, exempelvis den ekonomiska konjunkturen och eventuell energi som importeras/exporteras till/från andra länder.

Olika räkneexempel

Lista på 5 fördelar med jordvärme.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån låg genomsnittspriset för el på 137 öre/kWh under den första halvan av 2018. Här ingår elpris och även elnätsavgift, energiskatt och moms.

Genomsnittsexempel

Energianvändningen för en genomsnittlig villa i Sverige med fyra personer och direktverkande el som uppvärmningssystem ligger på 27 000 kWh/år. En stor del av förbrukningen går till uppvärmningen av huset och av varmvattnet, totalt 20 000 kWh/år, varav resten (7000 kWh/år) går till hushållsel.

Medelkostnaden hamnar på 1,37*27000/12=3082,5 kronor/månaden, varav 2 283,3 kronor i månaden går till värme och varmvatten.

Med jordvärme

Din jordvärmepump har en årsvärmefaktor på 3, vilket innebär att den avger 3 gånger så mycket värmeenergi jämfört med vad den drar i form av elenergi. När du bytte till värmepump fick du enligt din elleverantör en total årsförbrukning på 14 000 kWh/år. Hushållselen är densamma men värme och varmvatten har minskat till 7 000 kWh/år, nästan en tredjedel av den tidigare användningen.

Samma formell för beräkning av månadskostnad ger: 1,37*14000/12=1598,3 kronor i månaden, varav 800 kronor i månaden går till värmepumpen.

Månadskostnad för jordvärme

  • Amortering för jordvärmeinvestering: 1 284 kr/månaden
  • Medelkostnad för elanvändning för värmepump: 800 kr/månaden

Total kostnad för jordvärme: 2 084 kronor/månad.

Total kostnad för jordvärme efter fem år (när lånet är avbetalat): 800 kronor/månad.

Slutsummering

Som du märker går det att spara en hel del på att byta till en värmepump. Generellt har värmepumpen en livslängd på cirka 10 år, oftast mer. Notera att samtliga värden som använts är generella. Elpriserna kommer att vara annorlunda, ibland högre och ibland lägre. De är dessutom knutna till just ditt specifika elavtal. Uppvärmningen av huset kan även påverkas genom bättre isolering, ett utmärkt sätt att dra ned på uppvärmningskostnaderna.

Fler inlägg om Uppvärmning

Bergvärme pris, exempel och tips
En ansenlig klump av den totala kostnaden för ett bergvärmesystem brukar bestå av priset för själva bergvärmepumpen. Räkna med att materialkostnaden motsvarar cirka 60 procent av kostnaden. Om vi får in en offert på 150 000 kronor för vårt bergvärmeprojekt ligger alltså materialkostnaden ...
Läs mer om Bergvärme pris, exempel och tips
Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det
Det kan finnas mängder av anledningar till att din elförbrukning är hög. Vet du inte varför elräkningen har blivit så dyr? På den här sidan listar vi hemmets största energibovar. Vi börjar med att kika närmare på uppvärmningssystemet. Ineffektiv uppvärmning av huset Uppvärmningen av din...
Läs mer om Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill ...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen