Jordvärme – Kostnad per månad

Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen.

Låt oss anta att den totala kostnaden hamnar på 100 000 kronor, varav du tar ett lån på 70 000 kronor med en ränta på 2 procent och en amorteringstid på fem år (60 månader) samt rak amortering. Ingen årsavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift. Din månadskostnad bara för investeringen hamnar på cirka 1 284 kronor.

Därefter kommer det mest intressanta, månadskostnaden för uppvärmningen av huset. Det var trots allt därför du överhuvudtaget utförde investeringen.

Att tänka på vid uträkning av jordvärmekostnad per månad

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att husets uppvärmningskostnad inte är en separat kostnad, den tillfaller elförbrukningskostnaden för hela hushållet.

Detta innebär två saker:

  1. Kostnaden för uppvärmningen måste räknas ut om du vill veta vad dina uppvärmningskostnader är.
  2. Kostnaden är kopplad till ditt elabonnemang och dina gällande elpriser.

Alla nordiska länder (exklusive Island) har en fri elmarknad. Det innebär att elpriserna påverkas av utbud och efterfrågan. Detta är något som märks av extra mycket under vintern, främst på grund av kylan. När det är kallt blir det svårare för elproducenterna att producera er, vilket minskar utbudet. Samtidigt är det fler som behöver el för att värma upp sina hem och sina saker, något som ökar efterfrågan. Detta leder till att elpriserna skjuter i höjden, ju kallare desto dyrare.

Elpriserna påverkas dessutom av andra faktorer, exempelvis den ekonomiska konjunkturen och eventuell energi som importeras/exporteras till/från andra länder.

Olika räkneexempel

Lista på 5 fördelar med jordvärme.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån låg genomsnittspriset för el på 137 öre/kWh under den första halvan av 2018. Här ingår elpris och även elnätsavgift, energiskatt och moms.

Genomsnittsexempel

Energianvändningen för en genomsnittlig villa i Sverige med fyra personer och direktverkande el som uppvärmningssystem ligger på 27 000 kWh/år. En stor del av förbrukningen går till uppvärmningen av huset och av varmvattnet, totalt 20 000 kWh/år, varav resten (7000 kWh/år) går till hushållsel.

Medelkostnaden hamnar på 1,37*27000/12=3082,5 kronor/månaden, varav 2 283,3 kronor i månaden går till värme och varmvatten.

Med jordvärme

Din jordvärmepump har en årsvärmefaktor på 3, vilket innebär att den avger 3 gånger så mycket värmeenergi jämfört med vad den drar i form av elenergi. När du bytte till värmepump fick du enligt din elleverantör en total årsförbrukning på 14 000 kWh/år. Hushållselen är densamma men värme och varmvatten har minskat till 7 000 kWh/år, nästan en tredjedel av den tidigare användningen.

Samma formell för beräkning av månadskostnad ger: 1,37*14000/12=1598,3 kronor i månaden, varav 800 kronor i månaden går till värmepumpen.

Månadskostnad för jordvärme

  • Amortering för jordvärmeinvestering: 1 284 kr/månaden
  • Medelkostnad för elanvändning för värmepump: 800 kr/månaden

Total kostnad för jordvärme: 2 084 kronor/månad.

Total kostnad för jordvärme efter fem år (när lånet är avbetalat): 800 kronor/månad.

Slutsummering

Som du märker går det att spara en hel del på att byta till en värmepump. Generellt har värmepumpen en livslängd på cirka 10 år, oftast mer. Notera att samtliga värden som använts är generella. Elpriserna kommer att vara annorlunda, ibland högre och ibland lägre. De är dessutom knutna till just ditt specifika elavtal. Uppvärmningen av huset kan även påverkas genom bättre isolering, ett utmärkt sätt att dra ned på uppvärmningskostnaderna.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.