112 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Jordvärme – Kostnad per månad

Jordvärme – Kostnad per månad

Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen.

Låt oss anta att den totala kostnaden hamnar på 100 000 kronor, varav du tar ett lån på 70 000 kronor med en ränta på 2 procent och en amorteringstid på fem år (60 månader) samt rak amortering. Ingen årsavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift. Din månadskostnad bara för investeringen hamnar på cirka 1 284 kronor.

Därefter kommer det mest intressanta, månadskostnaden för uppvärmningen av huset. Det var trots allt därför du överhuvudtaget utförde investeringen.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Att tänka på vid uträkning av jordvärmekostnad per månad

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att husets uppvärmningskostnad inte är en separat kostnad, den tillfaller elförbrukningskostnaden för hela hushållet.

Detta innebär två saker:

  1. Kostnaden för uppvärmningen måste räknas ut om du vill veta vad dina uppvärmningskostnader är.
  2. Kostnaden är kopplad till ditt elabonnemang och dina gällande elpriser.

Alla nordiska länder (exklusive Island) har en fri elmarknad. Det innebär att elpriserna påverkas av utbud och efterfrågan. Detta är något som märks av extra mycket under vintern, främst på grund av kylan. När det är kallt blir det svårare för elproducenterna att producera er, vilket minskar utbudet. Samtidigt är det fler som behöver el för att värma upp sina hem och sina saker, något som ökar efterfrågan. Detta leder till att elpriserna skjuter i höjden, ju kallare desto dyrare.

Elpriserna påverkas dessutom av andra faktorer, exempelvis den ekonomiska konjunkturen och eventuell energi som importeras/exporteras till/från andra länder.

Olika räkneexempel

Lista på 5 fördelar med jordvärme.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån låg genomsnittspriset för el på 137 öre/kWh under den första halvan av 2018. Här ingår elpris och även elnätsavgift, energiskatt och moms.

Genomsnittsexempel

Energianvändningen för en genomsnittlig villa i Sverige med fyra personer och direktverkande el som uppvärmningssystem ligger på 27 000 kWh/år. En stor del av förbrukningen går till uppvärmningen av huset och av varmvattnet, totalt 20 000 kWh/år, varav resten (7000 kWh/år) går till hushållsel.

Medelkostnaden hamnar på 1,37*27000/12=3082,5 kronor/månaden, varav 2 283,3 kronor i månaden går till värme och varmvatten.

Med jordvärme

Din jordvärmepump har en årsvärmefaktor på 3, vilket innebär att den avger 3 gånger så mycket värmeenergi jämfört med vad den drar i form av elenergi. När du bytte till värmepump fick du enligt din elleverantör en total årsförbrukning på 14 000 kWh/år. Hushållselen är densamma men värme och varmvatten har minskat till 7 000 kWh/år, nästan en tredjedel av den tidigare användningen.

Samma formell för beräkning av månadskostnad ger: 1,37*14000/12=1598,3 kronor i månaden, varav 800 kronor i månaden går till värmepumpen.

Månadskostnad för jordvärme

  • Amortering för jordvärmeinvestering: 1 284 kr/månaden
  • Medelkostnad för elanvändning för värmepump: 800 kr/månaden

Total kostnad för jordvärme: 2 084 kronor/månad.

Total kostnad för jordvärme efter fem år (när lånet är avbetalat): 800 kronor/månad.

Slutsummering

Som du märker går det att spara en hel del på att byta till en värmepump. Generellt har värmepumpen en livslängd på cirka 10 år, oftast mer. Notera att samtliga värden som använts är generella. Elpriserna kommer att vara annorlunda, ibland högre och ibland lägre. De är dessutom knutna till just ditt specifika elavtal. Uppvärmningen av huset kan även påverkas genom bättre isolering, ett utmärkt sätt att dra ned på uppvärmningskostnaderna.

Fler inlägg om Uppvärmning

Värmepump och vattenburen värme
Värmepumpen är en fantastisk produkt som på ett elegant sätt (ungefär som ett omvänt kylskåp) värmer upp bostaden. Bostadens värmesystem Ett villa, ett hus eller en sommarstuga kan ha olika uppvärmningssystem. Dessa system kan även kallas för värmesystem och värmedistributionssystem. En...
Läs mer om Värmepump och vattenburen värme
Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump