99 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Jordvärme – Kostnad per månad

Jordvärme – Kostnad per månad

Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen.

Låt oss anta att den totala kostnaden hamnar på 100 000 kronor, varav du tar ett lån på 70 000 kronor med en ränta på 2 procent och en amorteringstid på fem år (60 månader) samt rak amortering. Ingen årsavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift. Din månadskostnad bara för investeringen hamnar på cirka 1 284 kronor.

Därefter kommer det mest intressanta, månadskostnaden för uppvärmningen av huset. Det var trots allt därför du överhuvudtaget utförde investeringen.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Att tänka på vid uträkning av jordvärmekostnad per månad

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att husets uppvärmningskostnad inte är en separat kostnad, den tillfaller elförbrukningskostnaden för hela hushållet.

Detta innebär två saker:

  1. Kostnaden för uppvärmningen måste räknas ut om du vill veta vad dina uppvärmningskostnader är.
  2. Kostnaden är kopplad till ditt elabonnemang och dina gällande elpriser.

Alla nordiska länder (exklusive Island) har en fri elmarknad. Det innebär att elpriserna påverkas av utbud och efterfrågan. Detta är något som märks av extra mycket under vintern, främst på grund av kylan. När det är kallt blir det svårare för elproducenterna att producera er, vilket minskar utbudet. Samtidigt är det fler som behöver el för att värma upp sina hem och sina saker, något som ökar efterfrågan. Detta leder till att elpriserna skjuter i höjden, ju kallare desto dyrare.

Elpriserna påverkas dessutom av andra faktorer, exempelvis den ekonomiska konjunkturen och eventuell energi som importeras/exporteras till/från andra länder.

Olika räkneexempel

Lista på 5 fördelar med jordvärme.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån låg genomsnittspriset för el på 137 öre/kWh under den första halvan av 2018. Här ingår elpris och även elnätsavgift, energiskatt och moms.

Genomsnittsexempel

Energianvändningen för en genomsnittlig villa i Sverige med fyra personer och direktverkande el som uppvärmningssystem ligger på 27 000 kWh/år. En stor del av förbrukningen går till uppvärmningen av huset och av varmvattnet, totalt 20 000 kWh/år, varav resten (7000 kWh/år) går till hushållsel.

Medelkostnaden hamnar på 1,37*27000/12=3082,5 kronor/månaden, varav 2 283,3 kronor i månaden går till värme och varmvatten.

Med jordvärme

Din jordvärmepump har en årsvärmefaktor på 3, vilket innebär att den avger 3 gånger så mycket värmeenergi jämfört med vad den drar i form av elenergi. När du bytte till värmepump fick du enligt din elleverantör en total årsförbrukning på 14 000 kWh/år. Hushållselen är densamma men värme och varmvatten har minskat till 7 000 kWh/år, nästan en tredjedel av den tidigare användningen.

Samma formell för beräkning av månadskostnad ger: 1,37*14000/12=1598,3 kronor i månaden, varav 800 kronor i månaden går till värmepumpen.

Månadskostnad för jordvärme

  • Amortering för jordvärmeinvestering: 1 284 kr/månaden
  • Medelkostnad för elanvändning för värmepump: 800 kr/månaden

Total kostnad för jordvärme: 2 084 kronor/månad.

Total kostnad för jordvärme efter fem år (när lånet är avbetalat): 800 kronor/månad.

Slutsummering

Som du märker går det att spara en hel del på att byta till en värmepump. Generellt har värmepumpen en livslängd på cirka 10 år, oftast mer. Notera att samtliga värden som använts är generella. Elpriserna kommer att vara annorlunda, ibland högre och ibland lägre. De är dessutom knutna till just ditt specifika elavtal. Uppvärmningen av huset kan även påverkas genom bättre isolering, ett utmärkt sätt att dra ned på uppvärmningskostnaderna.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige