78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Så fungerar ett vattenburet värmesystem

Så fungerar ett vattenburet värmesystem

Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Bostadens värmesystem

En villa, radhus, bostadsrätt eller sommarstuga kan ha olika uppvärmningssystem. Dessa system brukar också kallas för värmesystem eller värmedistributionssystem. Bostadens uppvärmningssystem har i uppgift att transportera värmeenergi runt bostaden dit den behövs. I värmedistributionsnätet cirkulerar det antingen luft eller vatten.

Olika typer av uppvärmningssystem

Det vanligaste värmesystemet idag är det vattenburna värmesystemet. Det finns i regel två typer: radiatorsystemet och golvvärmesystemet. Bägge fungerar i princip på samma sätt, men med olika metoder.

Ett element som värms upp med hjälp av ett vattenburet värmesystem.

Radiatorsystemet cirkulerar varmt vatten till element som i sin tur värms upp och strålar ut sin värme. Även inom radiatorsystem finns olika variationer, ettrörssystem och tvårörssystem. Dessa anger hur elementen är kopplade till varandra, vilket i sin tur påverkar hur värmen distribueras genom de olika elementen.

Golvvärmesystemet värmer inte elementen utan slingorna i golvet istället. Det finns dock inget som hindrar ett hushåll från att använda bägge alternativen, exempelvis golvvärme i våtutrymmen och radiatorer i resten av huset.

Luftvärme och vatten

Luftvärme är ett annat system som går ut på att varm luft sprids i huset och på så sätt värmer upp ytorna. Det finns dock även luftvärmepumpar som kopplas till det vattenburna värmesystemet. Vanligtvis sprider luftvärmepumpar varm luft betydligt billigare jämfört med andra värmepumpar. De är dock inte lika effektiva och det räcker med att du stänger en dörr för att hindra den varma luften från att komma till olika delar av huset.

 

Vad är skillnaden mellan bergvärme och jordvärme?

 

Panna kopplat till värmesystemet

Äldre hus använder sig ibland av en panna som kopplas till det vattenburna värmesystemet. Pannan värms upp genom att elda något, antingen ved, olja eller pellets. Detta system drar förvisso ingen elektricitet, men är inte särskilt miljövänligt och kräver mycket hantering. Det vattenburna värmesystemet som är kopplat till pannan kan dock omvandlas för att användas ihop med en värmepump istället.

Direktverkande el

Det är värt att nämna direktverkande el då det än idag finns i många hus. Med direktverkande el som energikälla värms elementen upp med hjälp av en elpatron som kopplas direkt till husets elnät. Det behöver inte nödvändigtvis finnas ett vattenburet värmesystem för att använda direktverkande el.

Fördelarna med vattenburen värme

Först och främst är det vattenburna värmedistributionssystemet effektivt. Vatten kan värmas upp till en hög temperatur och systemet tappar inte särskilt mycket när det cirkulerar genom huset. Det går även att utnyttja flera energikällor när du har ett vattenburet värmesystem. Vanligast är bergvärme men även jordvärme, sjövärme och fjärrvärme är populära alternativ. Just fjärrvärme är begränsat eftersom inte alla hus har tillgång till fjärrvärmenätet. Däremot kan så gott som alla hus skaffa någon form av värmepump.

Anledningen till att många byter till värmepump är för att de kan dra ned på energiförbrukningen. En förutsättning för att kunna använda de mest effektiva metoderna är att det finns ett vattenburet värmesystem på plats. I annat fall behöver du räkna in kostnaden för att installera ett sådant

Fler inlägg om Uppvärmning

Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Bergvärme pris, exempel och tips
En ansenlig klump av den totala kostnaden för ett bergvärmesystem brukar bestå av priset för själva bergvärmepumpen. Räkna med att materialkostnaden motsvarar cirka 60 procent av kostnaden. Om vi får in en offert på 150 000 kronor för vårt bergvärmeprojekt ligger alltså materialkostnaden ...
Läs mer om Bergvärme pris, exempel och tips