Så fungerar jordvärme

Det är inte alltid enkelt att veta vilket värmesystem som passar bäst till huset. Du har säkert redan sett att det finns en rad olika alternativ att välja mellan och vilket som kommer fungera i ditt hem beror på en rad olika faktorer.

Jordvärme, eller markvärme som det också kallas, är ett alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt, lättinstallerat och underhållsfritt sätt att värma upp ditt hem på.

Installera jordvärme

När man installerar jordvärme behöver man inte, till skillnad från bergvärme, borra ett hål i marken för att hämta upp värmen. Istället gräver man ner en vätskefylld slang på cirka en meters djup i närheten av huset som i sin tur värms upp av den värme som lagrats i marken av solen. Den uppvärmda vätskan cirkulerar sedan och går in i värmepumpen som är installerad i ditt hus. Där utvinns värmen med hjälp av kompressorteknik och sprids vidare ut i ditt hus. Vätskan åker sedan tillbaka ut i slangen för att värmas upp på nytt innan den återgår till värmepumpen.

Själva installationen utförs i två steg: först grävs diken där slangarna ska placeras, hur stora de är beror på hur stort hus du har och vad ditt energibehov är, och sedan installeras värmepumpen i ditt hus.

Vem kan installera jordvärme?

Kvinna håller planta.
Slangarna som grävs ner när jordvärme installeras påverkar inte växtligheten.

Jordvärme är en uppvärmningslösning som passar många, men den kräver ändå vissa förutsättningar för att kunna installeras. Det allra viktigaste är att du har en tillräckligt stor tomt. De vätskefyllda slangarna som ska grävas ner i marken tar upp en hel del utrymme. Allra bäst är det om du har en åker i närheten där de kan grävas ner. Det kan krävas helt upptill 400 kvadratmeter mark för att du ska kunna få nog markvärme för att värma upp ditt hem. Slangarna påverkar som tur är inte växtligheten i det område där de grävs ner. Det går därför fint att gräva ner dem i trädgården om det finns plats. Tack vare att slingan hämtar värme från den omgivande jorden är detta ett uppvärmningsalternativ som ger jämn värme året runt, oberoende av årstid.

Jordvärme har många fördelar

Att välja jordvärme har många fördelar.  Utöver att vara miljövänligt är det också mycket effektivt och håller i många år. Det är inte helt ovanligt att en pump håller i uppemot 40 år. Dessutom är jordvärme helt underhållsfritt. Du slipper alltså lägga massa tid på att få värmen att fungera. Som om det inte vore nog kan din jordvärmepump också använda sig av de befintliga borrhålen för att också skapa kyla i ditt hem. Det är ett välkommet plus under varma sommarmånader – framför allt om man bor i landets sydligare delar.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.