128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Så fungerar jordvärme

Så fungerar jordvärme


Det är inte alltid enkelt att veta vilket värmesystem som passar bäst till huset. Du har säkert redan sett att det finns en rad olika alternativ att välja mellan och vilket som kommer fungera i ditt hem beror på en rad olika faktorer.

Jordvärme, eller markvärme som det också kallas, är ett alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt, lättinstallerat och underhållsfritt sätt att värma upp ditt hem på.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!


Begär gratis offert

Installera jordvärme


När man installerar jordvärme behöver man inte, till skillnad från bergvärme, borra ett hål i marken för att hämta upp värmen. Istället gräver man ner en vätskefylld slang på cirka en meters djup i närheten av huset som i sin tur värms upp av den värme som lagrats i marken av solen. Den uppvärmda vätskan cirkulerar sedan och går in i värmepumpen som är installerad i ditt hus. Där utvinns värmen med hjälp av kompressorteknik och sprids vidare ut i ditt hus. Vätskan åker sedan tillbaka ut i slangen för att värmas upp på nytt innan den återgår till värmepumpen.

Själva installationen utförs i två steg: först grävs diken där slangarna ska placeras, hur stora de är beror på hur stort hus du har och vad ditt energibehov är, och sedan installeras värmepumpen i ditt hus.

Vem kan installera jordvärme?


Kvinna håller planta. Slangarna som grävs ner när jordvärme installeras påverkar inte växtligheten.


Jordvärme är en uppvärmningslösning som passar många, men den kräver ändå vissa förutsättningar för att kunna installeras. Det allra viktigaste är att du har en tillräckligt stor tomt. De vätskefyllda slangarna som ska grävas ner i marken tar upp en hel del utrymme. Allra bäst är det om du har en åker i närheten där de kan grävas ner. Det kan krävas helt upptill 400 kvadratmeter mark för att du ska kunna få nog markvärme för att värma upp ditt hem. Slangarna påverkar som tur är inte växtligheten i det område där de grävs ner. Det går därför fint att gräva ner dem i trädgården om det finns plats. Tack vare att slingan hämtar värme från den omgivande jorden är detta ett uppvärmningsalternativ som ger jämn värme året runt, oberoende av årstid.

Jordvärme har många fördelar


Att välja jordvärme har många fördelar.  Utöver att vara miljövänligt är det också mycket effektivt och håller i många år. Det är inte helt ovanligt att en pump håller i uppemot 40 år. Dessutom är jordvärme helt underhållsfritt. Du slipper alltså lägga massa tid på att få värmen att fungera. Som om det inte vore nog kan din jordvärmepump också använda sig av de befintliga borrhålen för att också skapa kyla i ditt hem. Det är ett välkommet plus under varma sommarmånader – framför allt om man bor i landets sydligare delar.

Fler inlägg om Uppvärmning

Jordvärme – Kostnad per månad
Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen. Låt oss an...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vad kostar luftvärme?
Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna: Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation) Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 kr (plus installation)...
Läs mer om Vad kostar luftvärme?