98 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Så fungerar jordvärme

Så fungerar jordvärme

Det är inte alltid enkelt att veta vilket värmesystem som passar bäst till huset. Du har säkert redan sett att det finns en rad olika alternativ att välja mellan och vilket som kommer fungera i ditt hem beror på en rad olika faktorer.

Jordvärme, eller markvärme som det också kallas, är ett alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt, lättinstallerat och underhållsfritt sätt att värma upp ditt hem på.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Installera jordvärme

När man installerar jordvärme behöver man inte, till skillnad från bergvärme, borra ett hål i marken för att hämta upp värmen. Istället gräver man ner en vätskefylld slang på cirka en meters djup i närheten av huset som i sin tur värms upp av den värme som lagrats i marken av solen. Den uppvärmda vätskan cirkulerar sedan och går in i värmepumpen som är installerad i ditt hus. Där utvinns värmen med hjälp av kompressorteknik och sprids vidare ut i ditt hus. Vätskan åker sedan tillbaka ut i slangen för att värmas upp på nytt innan den återgår till värmepumpen.

Själva installationen utförs i två steg: först grävs diken där slangarna ska placeras, hur stora de är beror på hur stort hus du har och vad ditt energibehov är, och sedan installeras värmepumpen i ditt hus.

Vem kan installera jordvärme?

Kvinna håller planta. Slangarna som grävs ner när jordvärme installeras påverkar inte växtligheten.

Jordvärme är en uppvärmningslösning som passar många, men den kräver ändå vissa förutsättningar för att kunna installeras. Det allra viktigaste är att du har en tillräckligt stor tomt. De vätskefyllda slangarna som ska grävas ner i marken tar upp en hel del utrymme. Allra bäst är det om du har en åker i närheten där de kan grävas ner. Det kan krävas helt upptill 400 kvadratmeter mark för att du ska kunna få nog markvärme för att värma upp ditt hem. Slangarna påverkar som tur är inte växtligheten i det område där de grävs ner. Det går därför fint att gräva ner dem i trädgården om det finns plats. Tack vare att slingan hämtar värme från den omgivande jorden är detta ett uppvärmningsalternativ som ger jämn värme året runt, oberoende av årstid.

Jordvärme har många fördelar

Att välja jordvärme har många fördelar.  Utöver att vara miljövänligt är det också mycket effektivt och håller i många år. Det är inte helt ovanligt att en pump håller i uppemot 40 år. Dessutom är jordvärme helt underhållsfritt. Du slipper alltså lägga massa tid på att få värmen att fungera. Som om det inte vore nog kan din jordvärmepump också använda sig av de befintliga borrhålen för att också skapa kyla i ditt hem. Det är ett välkommet plus under varma sommarmånader – framför allt om man bor i landets sydligare delar.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige