79 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Så fungerar jordvärme

Så fungerar jordvärme

Det är inte alltid enkelt att veta vilket värmesystem som passar bäst till huset. Du har säkert redan sett att det finns en rad olika alternativ att välja mellan och vilket som kommer fungera i ditt hem beror på en rad olika faktorer.

Jordvärme, eller markvärme som det också kallas, är ett alternativ för dig som vill ha ett miljövänligt, lättinstallerat och underhållsfritt sätt att värma upp ditt hem på.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Installera jordvärme

När man installerar jordvärme behöver man inte, till skillnad från bergvärme, borra ett hål i marken för att hämta upp värmen. Istället gräver man ner en vätskefylld slang på cirka en meters djup i närheten av huset som i sin tur värms upp av den värme som lagrats i marken av solen. Den uppvärmda vätskan cirkulerar sedan och går in i värmepumpen som är installerad i ditt hus. Där utvinns värmen med hjälp av kompressorteknik och sprids vidare ut i ditt hus. Vätskan åker sedan tillbaka ut i slangen för att värmas upp på nytt innan den återgår till värmepumpen.

Själva installationen utförs i två steg: först grävs diken där slangarna ska placeras, hur stora de är beror på hur stort hus du har och vad ditt energibehov är, och sedan installeras värmepumpen i ditt hus.

Vem kan installera jordvärme?

Kvinna håller planta. Slangarna som grävs ner när jordvärme installeras påverkar inte växtligheten.

Jordvärme är en uppvärmningslösning som passar många, men den kräver ändå vissa förutsättningar för att kunna installeras. Det allra viktigaste är att du har en tillräckligt stor tomt. De vätskefyllda slangarna som ska grävas ner i marken tar upp en hel del utrymme. Allra bäst är det om du har en åker i närheten där de kan grävas ner. Det kan krävas helt upptill 400 kvadratmeter mark för att du ska kunna få nog markvärme för att värma upp ditt hem. Slangarna påverkar som tur är inte växtligheten i det område där de grävs ner. Det går därför fint att gräva ner dem i trädgården om det finns plats. Tack vare att slingan hämtar värme från den omgivande jorden är detta ett uppvärmningsalternativ som ger jämn värme året runt, oberoende av årstid.

Jordvärme har många fördelar

Att välja jordvärme har många fördelar.  Utöver att vara miljövänligt är det också mycket effektivt och håller i många år. Det är inte helt ovanligt att en pump håller i uppemot 40 år. Dessutom är jordvärme helt underhållsfritt. Du slipper alltså lägga massa tid på att få värmen att fungera. Som om det inte vore nog kan din jordvärmepump också använda sig av de befintliga borrhålen för att också skapa kyla i ditt hem. Det är ett välkommet plus under varma sommarmånader – framför allt om man bor i landets sydligare delar.

Fler inlägg om Uppvärmning

Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem