Ska du laga din värmepump eller köpa en ny?

Detta är en fråga som inte är helt lätt att svara på. Först och främst beror det på: vilken typ av värmepump du har, vad det är för fel på den, om felet täcks av garantin  samt hur gammal den är. När du har tagit allt detta i beaktande kan du också svara på om det är bäst att reparera värmepumpen eller om du helt enkelt ska ersätta den.

Täcks felet på värmepumpen av garantin?

Det är viktigt att du har koll på garantin. Undersök om felet på värmepumpen täcks eller inte. Om du kan få reparationen betald är det så klart väldigt bra. En sak som är värd att tänka på när det gäller garanti är också att de allra flesta hemförsäkringar täcker fel på värmepumpar. Även om garantitiden har gått ut kan du därför med stor sannolikhet få ut ersättning via din hemförsäkring – tänk dock på att det innebär att du måste betala en självrisk, så om värmepumpen är väldigt gammal kanske det ändå inte är värt det. En annan sak som är viktig när det gäller garanti och försäkring är att om du har installerat värmepumpen själv, vilket det är många som gör, så kan du råka ut för ett avdrag på din ersättning – eller faktiskt inte få någon ersättning alls.

Hur ser din situation ut?

Kvinna står på ett fält som delar sig i två delar. Vad ska du välja, står det på bilden.

Ta hjälp av en tekniker om du inte vet vad det är för fel på din värmepump. Teknikern gör en felsökning och kan sedan tala om hur värmepumpen kan repareras. Vilken sorts värmepump du har påverkar hur stor reparationskostnaden blir. Vissa värmepumpar är värda att reparera medan andra passar bättre att ersätta. Vi kan ta en bergvärmepump som exempel. En bergvärmepump har lång livslängd och har inte utvecklats särskilt mycket de senaste fem åren. Detta gör att den oftast är lönsam att reparera. Detsamma gäller för en frånluftsvärmepump. Har du en luft/vattenvärmepump eller en luft/luftvärmepump? Dessa pumpar har generellt sett en kort livslängd och utvecklingen av dessa går mycket fort. I de flesta fallen brukar det därför vara smart att köpa en ny luftpump om den har gått sönder.

Installera värmepumpen

Prestandan på din värmepump är så klart viktig. Vill du byta till en mer energieffektiv pump? Har du redan köpt din nya pump? Gör en offerförfrågan här ovanför så ser vi till att du kommer i kontakt med skickliga installatörer.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.