78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Värm upp ditt hem med bergvärme

Värm upp ditt hem med bergvärme

Att värma upp sitt hem med hjälp av bergvärme har många fördelar – det är miljövänligt och långsiktigt samtidigt som det kräver väldigt lite underhåll. Via ett borrhål som går djupt ner i marken hämtas värme som sedan förstärks och sprids i ditt hem med hjälp av en bergvärmepump.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Att installera bergvärme

Om du väljer att installera bergvärme i ditt hem kan processen och priset först verka överväldigande, men om du tänker på långsiktigheten och effektiviteten är det något av det smartaste du kan göra. Något förenklat kan man säga att processen består av tre steg:

  • först borras hålet i berggrunden varifrån värmen ska hämtas, oftast på ett djup av 150 – 200 meter,
  • sedan installeras den nya värmepumpen som ska se till att värmen tas tillvara på och sprids i ditt hem och,
  • till sist kopplas systemet ihop med huset så att värmen från berggrunden kan ta sig in dit.

Beroende på hur din tomt samt ditt hus ser ut så kan hela denna process kosta mellan 100 000 – 180 000 kronor. Det är tveklöst en stor summa, men om du slår ut det på de 50 år som borrhålet kan användas så är priset inte så högt. Hela installationen tar bara ett par dagar och oftast behöver du inte vara utan värme i mer än ett par timmar.

Bergvärmepumpen kräver ett vattenburet system

Kvinna står utomhus och blickar ut över landskapet. Hon värmer upp sig med en kopp kaffe.

En förutsättning för att bergvärme ska kunna installeras i ditt hem är att huset har vattenburna element. Att installera vattenburna element i ditt hem kan innebära en stor extrautgift. Om du inte redan har detta installerat kan det därför vara en god idé att fundera på om ett annat uppvärmningsalternativ är bättre? Enklast är det att installera ett luftburetsystem (exempelvis en luft/luftvärmepump). Tänk bara på att det kanske inte har den prestandan du är ute efter.

Komplettera med el under kalla dagar

Då det inte är kostnadseffektivt att använda bergvärme för uppvärmning under riktigt kalla dagar kompletteras pumpen ofta med en typ av elektrisk lösning. Strömmen går på när temperaturen sjunker mycket. Huset värms då upp med hjälp av elvärme. På så vis får du den mest effektiva lösningen för uppvärmning av ditt hus.

Leverantören har ansvar

Även om installationen av bergvärme kan verka överväldigande dyr så är det viktigt att tänka långsiktigt. Bergvärme är en lösning som verkligen är byggd för framtiden och den kommer löna sig över tid. Dessutom är den för dig som kund mycket enkel då leverantören sköter allt och har allt ansvar. Detta är förstås en trygghet för dig.

Fler inlägg om Uppvärmning

Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem