130 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Värm upp ditt hem med bergvärme

Värm upp ditt hem med bergvärme


Att värma upp sitt hem med hjälp av bergvärme har många fördelar – det är miljövänligt och långsiktigt samtidigt som det kräver väldigt lite underhåll. Via ett borrhål som går djupt ner i marken hämtas värme som sedan förstärks och sprids i ditt hem med hjälp av en bergvärmepump.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!


Begär gratis offert

Att installera bergvärme


Om du väljer att installera bergvärme i ditt hem kan processen och priset först verka överväldigande, men om du tänker på långsiktigheten och effektiviteten är det något av det smartaste du kan göra. Något förenklat kan man säga att processen består av tre steg:

  • först borras hålet i berggrunden varifrån värmen ska hämtas, oftast på ett djup av 150 – 200 meter,

  • sedan installeras den nya värmepumpen som ska se till att värmen tas tillvara på och sprids i ditt hem och,

  • till sist kopplas systemet ihop med huset så att värmen från berggrunden kan ta sig in dit.


Beroende på hur din tomt samt ditt hus ser ut så kan hela denna process kosta mellan 100 000 – 180 000 kronor. Det är tveklöst en stor summa, men om du slår ut det på de 50 år som borrhålet kan användas så är priset inte så högt. Hela installationen tar bara ett par dagar och oftast behöver du inte vara utan värme i mer än ett par timmar.

Bergvärmepumpen kräver ett vattenburet system


Kvinna står utomhus och blickar ut över landskapet. Hon värmer upp sig med en kopp kaffe.

En förutsättning för att bergvärme ska kunna installeras i ditt hem är att huset har vattenburna element. Att installera vattenburna element i ditt hem kan innebära en stor extrautgift. Om du inte redan har detta installerat kan det därför vara en god idé att fundera på om ett annat uppvärmningsalternativ är bättre? Enklast är det att installera ett luftburetsystem (exempelvis en luft/luftvärmepump). Tänk bara på att det kanske inte har den prestandan du är ute efter.

Komplettera med el under kalla dagar


Då det inte är kostnadseffektivt att använda bergvärme för uppvärmning under riktigt kalla dagar kompletteras pumpen ofta med en typ av elektrisk lösning. Strömmen går på när temperaturen sjunker mycket. Huset värms då upp med hjälp av elvärme. På så vis får du den mest effektiva lösningen för uppvärmning av ditt hus.

Leverantören har ansvar


Även om installationen av bergvärme kan verka överväldigande dyr så är det viktigt att tänka långsiktigt. Bergvärme är en lösning som verkligen är byggd för framtiden och den kommer löna sig över tid. Dessutom är den för dig som kund mycket enkel då leverantören sköter allt och har allt ansvar. Detta är förstås en trygghet för dig.

Fler inlägg om Uppvärmning

Jordvärme – Kostnad per månad
Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen. Låt oss an...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vad kostar luftvärme?
Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna: Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation) Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 kr (plus installation)...
Läs mer om Vad kostar luftvärme?