83 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Värm upp ditt hem med bergvärme

Värm upp ditt hem med bergvärme

Att värma upp sitt hem med hjälp av bergvärme har många fördelar – det är miljövänligt och långsiktigt samtidigt som det kräver väldigt lite underhåll. Via ett borrhål som går djupt ner i marken hämtas värme som sedan förstärks och sprids i ditt hem med hjälp av en bergvärmepump.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Att installera bergvärme

Om du väljer att installera bergvärme i ditt hem kan processen och priset först verka överväldigande, men om du tänker på långsiktigheten och effektiviteten är det något av det smartaste du kan göra. Något förenklat kan man säga att processen består av tre steg:

  • först borras hålet i berggrunden varifrån värmen ska hämtas, oftast på ett djup av 150 – 200 meter,
  • sedan installeras den nya värmepumpen som ska se till att värmen tas tillvara på och sprids i ditt hem och,
  • till sist kopplas systemet ihop med huset så att värmen från berggrunden kan ta sig in dit.

Beroende på hur din tomt samt ditt hus ser ut så kan hela denna process kosta mellan 100 000 – 180 000 kronor. Det är tveklöst en stor summa, men om du slår ut det på de 50 år som borrhålet kan användas så är priset inte så högt. Hela installationen tar bara ett par dagar och oftast behöver du inte vara utan värme i mer än ett par timmar.

Bergvärmepumpen kräver ett vattenburet system

Kvinna står utomhus och blickar ut över landskapet. Hon värmer upp sig med en kopp kaffe.

En förutsättning för att bergvärme ska kunna installeras i ditt hem är att huset har vattenburna element. Att installera vattenburna element i ditt hem kan innebära en stor extrautgift. Om du inte redan har detta installerat kan det därför vara en god idé att fundera på om ett annat uppvärmningsalternativ är bättre? Enklast är det att installera ett luftburetsystem (exempelvis en luft/luftvärmepump). Tänk bara på att det kanske inte har den prestandan du är ute efter.

Komplettera med el under kalla dagar

Då det inte är kostnadseffektivt att använda bergvärme för uppvärmning under riktigt kalla dagar kompletteras pumpen ofta med en typ av elektrisk lösning. Strömmen går på när temperaturen sjunker mycket. Huset värms då upp med hjälp av elvärme. På så vis får du den mest effektiva lösningen för uppvärmning av ditt hus.

Leverantören har ansvar

Även om installationen av bergvärme kan verka överväldigande dyr så är det viktigt att tänka långsiktigt. Bergvärme är en lösning som verkligen är byggd för framtiden och den kommer löna sig över tid. Dessutom är den för dig som kund mycket enkel då leverantören sköter allt och har allt ansvar. Detta är förstås en trygghet för dig.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige