Offert på badrumsrenovering

Spara tid och pengar genom att jämföra offerter från flera olika badrumsföretag med en enda förfrågan. Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis online idag. Bestäm dig sedan i lugn och ro för om du vill anlita en firma eller inte.

Helt kostnadsfritt
Inget köptvång
Hitta det bästa erbjudandet
Fungerar i hela Sverige
Ta in offerter

Vanliga frågor från andra som funderar på att renovera badrummet

Reglerna för bygglov skiljer sig från kommun till kommun. I regel behöver du inte ansöka om bygglov när du renoverar ett befintligt badrum.

Bygger du däremot ett nytt badrum behöver du ansöka om bygglov innan projektet drar igång. Ska du flytta badrummet till ett annat rum i bostaden behöver du inte bygglov, men du kan behöva anmäla åtgärden till byggnadsnämnden.

Enligt Boverket gäller anmälningsplikt bland annat vid följande åtgärder:

  • Installation eller väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad
  • Ändring som innebär att planlösning påverkas avsevärt

Om du bor i en bostadsrätt ska du alltid kolla vad det står i bostadsrättföreningen stadgar innan du drar igång projektet. Det kan finnas specifika regler för vilka åtgärder som får utföras

Kakel, och även klinker, är ett hållbart material som håller sig snyggt i många år. Det är dessutom lätt att hålla rent och kan tvättas med ett skonsamt rengöringsmedel. Våtrumstapen har också många fördelar. Den finns (precis som en vanlig tapet) i många olika färger och mönster.

En våtrumstapet är lätt att sätta upp. Den kräver ingen fuktspärr eftersom den är helt tät. Kostnaden för båda materialen kan variera väldigt mycket. Du har säkert tittat på tapeter till bostaden någon gång och sett designtapeter från Svenskt Tenn för 1000 kronor rullen likväl som vanliga vita tapeter för 150 kronor. Även kakel finns i mer eller mindre exklusiva utföranden.

Det finns en mängd olika regler att förhålla sig till när ett badrum ska renoveras. De övergripande riktlinjerna tas fram av Boverket. Det finns också flera branschorganisationer som sätter upp egna regelverk som är specifika för just deras bransch. Det viktiga när du renoverar badrummet är att din badrumsentreprenör har våtrumsbehörighet. Detta kan hanteras av organisationer som:

  • BKR (Byggkeramikrådet)
  • GVK (Golvbranschens våtrumskontroll)
  • MVK (Måleribranschens våtrumskontroll)
  • Säker Vatteninstallation (VVS installationer i våtrum)

Skulle ditt badrum drabbas av exempelvis fuktskador kommer ditt försäkringsbolag kontrollera om byggnationen skedde av en auktoriserad entreprenör. Är byggnationen/renoveringen inte fackmannamässigt utförd kommer du sannolikt inte få ut någon ersättning för skadorna. På grund av detta är det bättre att anlita ett proffs istället för att utföra renoveringen själv.

Det går utmärkt. Avdraget gäller när du anlitar en hantverkare eller byggfirma för renovering, ombyggnad eller tillbyggnation.Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Notera att rotavdraget inte gäller för material. Den maximala kostnaden du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor. För att rotavdraget ska bli godkänt måste du äga bostaden.

Badrumsrenovering: Pris och offerter

Det är populärt att renovera badrummet även om det är en ganska stor investering. Först och främst måste du köpa badrumsinredning (badkar, handfat, kakel), sedan måste du också anlita ett badrumsproffs som ser till att branschreglerna för våtrum efterföljs. Den totala kostnaden beror till stor del på vilken nivå du vill ha på badrummet. Lyx? Så billigt som möjligt? Standard? Vi ska gå igenom några olika prisexempel här, men vi börjar med att titta på kostnaden för själva arbetet.

Så mycket kostar det att anlita ett badrumsproffs

Självklart kommer priset på din badrumsrenovering att variera beroende på vad det är som ska göras om. En hantverkare brukar ta mellan 400 och 800 kronor i timmen. Skillnaden i pris beror på hur erfaren hantverkaren är samt var du bor. Det är i regel alltid dyrare att anlita företag i större städer.

Om du redan har bett om en offert för din badrumsrenovering har du kanske sett att det är vanligt att hantverkaren räknar på priset per kvadratmeter istället för timmar. Det är inte ovanligt att den kostnaden kan ligga på allt mellan 5 000 och 10 000 kronor. Vi rekommenderar att du är vaksam om du får in en offert med ett mycket lägre slutpris än andra offerter som du har tagit in. Låter det som om det är för bra för att vara sant så är det ofta det.

Vid en totalrenovering av badrummet krävs det många olika kompetenser. Du kan behöva anlita en snickare, plattsättare, elektriker och rörmokare. I snitt tar en snickare och plattsättare 550 kronor i timmen medan en elektriker och en rörmokare tar runt 650 kronor. Kom ihåg att detta endast är riktpriser. Ta in offerter om du vill veta exakt vad din badrumsrenovering kommer att kosta.

Materialkostnad per kvadratmeter

Nivån på badrummet kommer att avgöra hur mycket du får betala för materialet. Ett badrum i standardklass kostar ungefär 6 000 kronor per kvadratmeter. Du kan få ner priset på badrummet genom att exempelvis välja ett billigare kakel till golv/väggar. Kakel från stora varuhus brukar vara tunnare än ett mer exklusivt kakel, och därmed gå sönder lättare, men om du anlitar en duktig hantverkare ska det inte vara några problem att få fast kaklet ändå.

Ett badrum av högre standard brukar kunna hamna någonstans mellan 10 000 kronor och 20 000 kronor per kvadratmeter. Det beror helt på hur stor budget du har, och vilka materialval du vill göra.

Köp inredning till badrummet

Det är omöjligt att säga hur mycket inredningen till badrummet kommer att kosta. Om du har råd kan du i princip lägga hur mycket pengar som helst på rätt badrumsmatta, lampa, badkar, handfat, spegel och så vidare.

Om du vill kan du köpa ”färdiga badrum” hos exempelvis Ikea. De har inrett badrum i olika prisklasser. Där kan du i skrivande stund köpa tvättställskåpet Lillånget för 1 640 kronor. Toftbo badrumsmatta för 69 kronor. Silverån högskåp för 1095 kronor. Silverån spegel med hylla för 299 kronor.

På ställen som Golvpoolen kan du köpa badkar Bathlife Ideal för 6 065 kronor eller tassbadkar bathlife ideal för 4 045 kronor. Bygghemma har exempelvis takduschen FM Mattsson 900E Flexi för 3 339 kronor.

Det finns många frågor att ta ställning till: Vill du ha en traditionell toalett eller en vägghängd? Dusch eller badkar? Taklampa, vägglampa eller golvlampa?

Innan du sätter igång med att renovera badrummet och planera vilken inredning du ska köpa är det viktigt att du tänker på ventilationen. Ett badrum måste ha bra ventilation för att kunna vädra ordentligt.

Prisexempel badrum

För att göra det enkelt för oss säger vi att det är ett badrum på 10 kvadratmeter som vi ska renovera. Renoveringen utförs i Lysekil. Vi har valt kakel, dusch, handfat och övriga material i standardklass.

Arbetskostnad: 68 000 kronor
Arbetskostnaden inklusive rotavdraget på 30 procent: 47 600 kronor Materialkostnad: 60 000 kronor
Inredning till badrummet: 35 000 kronor
Totalt: 142 600 kronor

Ta in offerter för din badrumrenovering

Det är inte alltid så lätt att veta vilka punkter det är som är viktiga i en offert. Till att börja med kan du kontrollera om det är ett fast pris eller rörligt pris. Vid ett fast pris brukar hantverkare sätta ett högre belopp som fungerar som en typ av säkerhetsmarginal om eventuella problem skulle uppstå.

Undersök också vilka försäkringar det är som gäller? Vilka garantier kommer du att få? Vad händer om projektet drar ut på tiden? Kom ihåg att offerterna som du tar in kan skilja sig rejält i pris, ibland så mycket som 100 000 kronor. Undersök vad det beror på. Välj sedan det företag som du känner störst förtroende för. Kom ihåg att: Lägst pris är inte alltid bäst. Att utföra våtrumsarbeten innebär stora krav på noggrannhet.

Så tjänar du pengar på din badrumsrenovering

Det minsta rummet i hemmet kan ha en stor inverkan på bostadens värde. Bostadsspekulanter brukar först kolla in köket och sedan går de direkt vidare till badrummet. Ett nyrenoverat badrum kan därför höja värdet på din bostad ordentligt.

Badrummet har blivit allt viktigare i Sverige

Ursprungligen var badrummet inte utvecklat med hygien i åtanke. Först och främst användes det i religiösa syften. Bad ansåg renade för kropp och själ. När badrumstekniken så småningom började utvecklas blev bad mindre religiöst och mer socialt. Framför allt romarna och grekerna älskade att bada. För dem var badningen en del av deras livsstil. Badrummet var en politisk arena. De träffades i badhus och diskuterade samhällsutvecklingen i deras stad och herravälde.

Det låter kanske självklart idag, att varje bostad ska ha tillgång till toalett, men faktum är att många svenska hus inte hade ett eget badrum förrän mitten av 1900-talet. Därefter har utvecklingen gått snabbt och svenskarnas badrumsintresse har blivit allt större.

På 70-talet inreddes badrummen med plastmattor. Tio år senare kom handdukstorken och golvvärmen. På 90-talet revs plastmattorna ut och ersattes med kakel. Ett par år senare blev det vita kaklet marockanskt. Lyxig stil blev industriell och modern blev retro. Nu för tiden är badrummet ett rum med stora möjligheter.

5 enkla tips till dig som ska renovera badrummet

En badrumsrenovering är ett stort projekt – och det är ingen lätt uppgift att välja rätt inredning. Först och främst måste du göra upp en budget. När du vet hur mycket badrummet får kosta kan du sätta dig ner och skissa på hur badrummet ska se ut.

1. Prioritera ytskiktet – välj ljusa färger

Kakel, våtrumstapet eller betong? Idag är det ungefär lika populärt med alla tre alternativen. Något som de allra flesta däremot är överens om är att badrummet ska upplevas som fräscht och stort. Det låter kanske som en omöjlig ekvation om du har ett litet badrum utan fönster, men genom att välja ljusa material kan badrummet upplevas som större än vad det är. Vitt är den absolut populäraste färgen. Enligt mäklare kan vita väggar höja priset på en bostad med uppemot 50 000 kronor vid en försäljning.

2. Se till att ventilationen är bra

Ett badrum blir fuktigt. Ventilationen gör att bostaden inte drabbas av mögelskador. Installera en ny badrumsfläkt om det är nödvändigt.

3. Ha mycket förvaring

I badrummet samlas ofta små förpackningar. Tvål, ansiktskrämer och tandkräm ska kunna placeras lättillgängligt. Om du har dåligt med plats i badrummet kan du sätta en kommod under handfatet. Ovanför toaletten finns det ofta en tom yta. Utnyttja den genom att sätta dit hyllor eller skåp. Tänk på att det ska vara lätt att plocka undan föremål när det kommer gäster – ha därför korgar eller lådor på öppna hyllor.

4. Uppdatera dusch och badkar

Badkar eller dusch brukar inte vara särskilt viktigt för bostadsspekulanten däremot tittar de allra flesta efter moderna lösningar. Det kan vara smart att se till att duschen eller badkaret går enkelt att plocka bort så att potentiella köpare kan välja vad de vill ha själva.

5. Sätt in flera eluttag

I regel används det många elektriska apparater i badrummet. Framför allt vid spegeln finns det alltid behov av flera eluttag.

Ibland är det nödvändigt att renovera: Så går ett stambyte till

Du har inte alltid lyxen att välja om du vill renovera badrummet eller inte. Ibland är det helt enkelt ofrånkomligt på grund av att badrummet har drabbats av fuktskador eller så har rör och ledningar blivit gamla. När det sistnämnda händer kan det vara dags för ett stambyte.

Ett stambyte utförs för att byta det som kallas för ”stammarna” i huset. Stammarna är ledningar för tapp- och avloppsvatten. Dessa sitter i väggar och golv. Ett stambyte är därför ett omfattande ingrepp i badrummet.

För att komma åt stammarna måste tätskiktet brytas och hela badrummet måste rivas upp. Om du bor i en bostadsrätt brukar din bostadsförening se till att det återställs till normal standard. Notera att ”normal standard” inte innebär att du kommer få ditt badrum precis som du hade det förut. Eftersom ett stambyte ändå kräver att hela badrummet rivs ut brukar många passa på att renovera badrummet på samma gång. I regel måste ett stambyte utföras var 40:e till 50:e år.

Ett stambyte brukar kräva att hela badrummet rivs ut och därför passar många på att renovera badrummet i samma veva. I regel måste ett stambyte utföras var 40:e till 50:e år.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.