Byt duschkabin – Tips och trix

Det finns mängder av fördelar med att installera en duschkabin i badrummet. Bland annat behöver man inte fundera särskilt mycket på tätskikt då duschkabinen redan är helt tät och dessutom enkel att installera till avloppet. Dessutom känns en duschkabin fräsch, modern och bekväm att duscha i. Du slipper kalla och blöta duschdraperier och behöver aldrig mer stå i badkaret och duscha. Men innan du byter till en duschkabin finns det olika saker att tänka på, bland annat pris, funktion och storlek. Det finns nämligen mängder av olika sorters duschkabiner att välja bland.

Kontrollera det här innan du väljer dusch

Innan du köper en duschkabin behöver du kontrollera vissa saker. Det första du bör se över är din befintliga golvbrunn. Fungerar den som den ska? Kommer vattnet rinna ner felfritt från duschkabinens avlopp ner i golvbrunnen? Om allt ser bra ut är det bara att koppla ihop duschkabinens avlopp med golvbrunnen.

En duschkabin är en fristående möbel och därför enkel att möblera i badrummet. Visst, du behöver ha en golvbrunn men i övrigt kan duschkabinen stå nästan vart som helst. Det finns många duschkabiner som är hörnbyggda och därmed passar perfekt i rummets hörnutrymme. Det finns även olika storlekar att välja bland. Vissa duschkabiner är praktiska eftersom de har svängdörrar som går inåt. Med andra ord tar de inte särskilt mycket plats.

Ett enkelt misstag att begå är att glömma bort att mäta höjden. Kontrollera att duschkabinen får plats rent höjdmässigt. Skulle du ha lågt i tak finns det många bra alternativ av extra låga kabiner.

Dusch ute i naturen.
Det var först i slutet av 1800-talet som badrummen fick låsbara dörrar. Innan dess duschade eller badade svenskar ofta ute i naturen.

Funktion och finess

Duschkabiner finns i alla prisklasser, från enkla varianter till lyxiga spakabiner. Beroende på om du endast vill använda kabinen för att duscha i eller om du även vill kunna ha spakvällar i duschkabinen finns allt från duschar till spakabiner med allt från massagestrålar och regnskogsdusch till ånga och bastufunktioner. Även olika storlekar finns att välja bland där lyxigare modeller har både en eller två sittplatser. Kanske vill du ha riktiga lyxfunktioner som radio och aromterapi? Då kostar det en hel del, men för den som vill kunna njuta av sitt badrum och ha härliga spakvällar kan det vara värt det.

Ta hjälp när duschen ska installeras

För all typ av installation i våtrum är det alltid säkrast att låta en professionell VVS-installatör installera duschkabinen. Då kan du känna dig trygg med att vattnet rinner som det ska och att inga fuktskador uppkommer.

Duschkabinen varierar i pris

Duschkabiner finns i många olika modeller och prisklasser. En enklare variant kan kosta från några tusenlappar medan större och lyxigare modeller med många funktioner kan kosta tiotusentals kronor. Kom ihåg att den billigaste modellen kanske inte är den mest praktiska. Kontrollera att kabinen är enkel att rengöra samt att du kommer åt i alla skarvar och hörn. Beroende på hur ditt badrum ser ut och vilken känsla du vill ha finns det duschkabiner med både raka och med mjuka hörn. Mjuka hörn skapar ofta en mjukare känsla i badrummet. Raka vinklar kan dock kännas mer modernt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.