139 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Badrumsrenovering / Byt duschkabin – Tips och trix

Byt duschkabin – Tips och trix

Det finns mängder av fördelar med att installera en duschkabin i badrummet. Bland annat behöver man inte fundera särskilt mycket på tätskikt då duschkabinen redan är helt tät och dessutom enkel att installera till avloppet. Dessutom känns en duschkabin fräsch, modern och bekväm att duscha i. Du slipper kalla och blöta duschdraperier och behöver aldrig mer stå i badkaret och duscha. Men innan du byter till en duschkabin finns det olika saker att tänka på, bland annat pris, funktion och storlek. Det finns nämligen mängder av olika sorters duschkabiner att välja bland.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på badrum!

Kontrollera det här innan du väljer dusch

Innan du köper en duschkabin behöver du kontrollera vissa saker. Det första du bör se över är din befintliga golvbrunn. Fungerar den som den ska? Kommer vattnet rinna ner felfritt från duschkabinens avlopp ner i golvbrunnen? Om allt ser bra ut är det bara att koppla ihop duschkabinens avlopp med golvbrunnen.

En duschkabin är en fristående möbel och därför enkel att möblera i badrummet. Visst, du behöver ha en golvbrunn men i övrigt kan duschkabinen stå nästan vart som helst. Det finns många duschkabiner som är hörnbyggda och därmed passar perfekt i rummets hörnutrymme. Det finns även olika storlekar att välja bland. Vissa duschkabiner är praktiska eftersom de har svängdörrar som går inåt. Med andra ord tar de inte särskilt mycket plats.

Ett enkelt misstag att begå är att glömma bort att mäta höjden. Kontrollera att duschkabinen får plats rent höjdmässigt. Skulle du ha lågt i tak finns det många bra alternativ av extra låga kabiner.

Dusch ute i naturen. Det var först i slutet av 1800-talet som badrummen fick låsbara dörrar. Innan dess duschade eller badade svenskar ofta ute i naturen.

Funktion och finess

Duschkabiner finns i alla prisklasser, från enkla varianter till lyxiga spakabiner. Beroende på om du endast vill använda kabinen för att duscha i eller om du även vill kunna ha spakvällar i duschkabinen finns allt från duschar till spakabiner med allt från massagestrålar och regnskogsdusch till ånga och bastufunktioner. Även olika storlekar finns att välja bland där lyxigare modeller har både en eller två sittplatser. Kanske vill du ha riktiga lyxfunktioner som radio och aromterapi? Då kostar det en hel del, men för den som vill kunna njuta av sitt badrum och ha härliga spakvällar kan det vara värt det.

Ta hjälp när duschen ska installeras

För all typ av installation i våtrum är det alltid säkrast att låta en professionell VVS-installatör installera duschkabinen. Då kan du känna dig trygg med att vattnet rinner som det ska och att inga fuktskador uppkommer.

Duschkabinen varierar i pris

Duschkabiner finns i många olika modeller och prisklasser. En enklare variant kan kosta från några tusenlappar medan större och lyxigare modeller med många funktioner kan kosta tiotusentals kronor. Kom ihåg att den billigaste modellen kanske inte är den mest praktiska. Kontrollera att kabinen är enkel att rengöra samt att du kommer åt i alla skarvar och hörn. Beroende på hur ditt badrum ser ut och vilken känsla du vill ha finns det duschkabiner med både raka och med mjuka hörn. Mjuka hörn skapar ofta en mjukare känsla i badrummet. Raka vinklar kan dock kännas mer modernt.

Fler inlägg om Badrum

Planera badrumsbygget med våra tips
En badrumsrenovering kostar pengar. En hel del pengar. Det är en av de mest omfattande renoveringarna du kan genomföra eftersom att det ska dras in både elektricitet och vatten i samma utrymme. För att sänka kostnaderna och underlätta arbetet är det otroligt viktigt att planera badrumsbyg...
Läs mer om Planera badrumsbygget med våra tips
Renovera badrum – Steg för steg
För att din badrumsrenovering ska gå så smidigt och lätt som möjligt krävs noggrann planering. I vanliga fall tar planeringsfasen minst fyra veckor, men den kan också ta flera månader. Allt handlar om projektets omfattning. Om du endast ska förändra ditt befintliga badrum är arbetet oftas...
Läs mer om Renovera badrum – Steg för steg
Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen
Badrumsrenoveringen kan bli väldigt kostsam beroende på materialval och omfattning, men det finns olika knep för att göra renoveringen mer ekonomisk. Bland annat kan du enkelt få ner priserna genom noggrann planering. Om du går igenom varje steg och utgifter går det snabbt att se vilka ko...
Läs mer om Sänk kostnaden för badrumsrenoveringen