Kakla badrum på våtrumsmatta (tips, regler och kostnad)

När det kommer till badrumsrenovering är det sällan man hör talas om smarta genvägar. Samtidigt är det faktiskt så att de existerar. Att kakla badrum på våtrumsmatta kan till exempel spara både tid och pengar. Det är lätt att se fördelarna med att kakla badrum på våtrumsmatta. En stor del av rivningsarbetet uteblir och både tid och pengar kan sparas, men hur bra måste underlaget vara och hur går du tillväga för att säkra hållbarheten på ditt nykaklade badrum? Vad säger egentligen branschreglerna kring att kakla badrum på våtrumsmatta?

Här kan du lära dig allt du behöver veta för att din genväg till ett fräscht badrum ska bli så rak som möjligt.

Regler för att kakla badrum på våtrumsmatta

Att montera keramiska plattor, som klinker och kakel, direkt på en våtrumsmatta kan göras om man följer de befintliga branschreglerna till punkt och pricka. Generellt brukar man säga att det inte är den mest optimala lösningen på badrumsrenovering, men det finns undantag då det inte skadar att kakla direkt på våtrumsmattan. Om du kan checka av varje punkt på den här listan kan du börja fundera över om det kan vara möjligt att kakla badrum på våtrumsmattan.

kakel våtrumsmatta

  • Godkänt tätskikt

Det är ett krav att badrummets befintliga plastmatta ska vara godkänd som tätskikt. Det betyder att plastmattan måste vara godkänd enligt Golvbranschens testmetod. Godkännandet måste gälla för den aktuella tidpunkten och enligt eventuell ny standard.

  • Förstärkt golv

För att kakel- eller klinkerplattorna ska kunna fästa ordentligt utan att släppa från underlaget krävs det att golvet inte rör på sig. Det ska med andra ord vara förstärkt mot svikt och utesluta möjligheten till fuktrörelser. Som en vägvisare kan du tänka på att betonggolv ofta håller sig stabilt genom åren, medan träbjälklag ofta behöver förstärkas eller bytas inför en renovering.

  • Helt skick

Eftersom plastmattan får fungera som tätskikt är det av största vikt att den är rätt monterad från början. Om du vill kakla ovanpå mattan behöver den också vara hel och helst relativt ny. Den tekniska kvaliteten ska vara av modernt slag. Kontakta gärna leverantören av våtrumsmattan för att ta reda på livslängden.

  • Rätt fästmassa

Se till att den fästmassa du väljer att kakla på i ditt badrum är en godkänd produkt för ändamålet.

Mycket har skett vad gäller branschregler för våtrumsarbeten under de senaste åren. Om du lyckas pricka in varenda punkt på den här listan finns det goda möjligheter att minska kostnaden och tiden som du lägger på din badrumsrenovering. Våtrumsmattan fungerar som ett tätskikt, vilket tar bort en betydande del av arbetet med badrumsrenoveringen.

Tips när du ska kakla badrum på våtrumsmatta

kaklat badrum

När du sätter kakel eller klinker på din nuvarande våtrumsmatta är det själva mattan som utgör tätskiktet. Du har alltså inget eget tätskiktsarbete att göra under kaklet. Den största risken med att kakla direkt på våtrumsmatta är att limmet som håller våtrumsmattan uppe kanske inte har tillräckligt stark hållbarhet. Då kan våtrumsmattan lossna från väggen på grund av tyngden från kakelplattorna. Den goda nyheten är att det finns speciella våtrumsmattor som är godkända för att bära upp kakel och klinker. Om du har tur är det en sådan du har i ditt badrum. I så fall är det bara att sätta igång. Du behöver dock se till att använda rätt typ av fix. Fixet fungerar som lim för kakelplattorna och håller dem på plats år efter år.

Om det istället är en äldre våtrumsmatta du har i ditt badrum ser möjligheterna lite annorlunda ut. Vissa äldre varianter av plastmattor tål heller inte de kemikalier som finns i de nya material som fästs ovanpå. Då riskerar du att våtrumsmattan fräts sönder. Se till att använda en fästmassa som inte löser upp plastmattan om du ska kakla direkt på den. Det är viktigt att kakla på en relativt ny matta, med bra hållbarhet.

Vilken fästmassa du använder spelar stor roll för slutresultatet. Det finns särskild fästmassa som är gjord för att fästa bra på just våtrumsmattor och våtrumstapeter. Se till att välja en variant som är avsedd för ändamålet att använda våtrumstapet som tätskikt och kakel som ytskikt.

Viktiga kom ihåg-saker inför renoveringen

Kom ihåg att även om det är möjligt att kakla badrum på våtrumsmatta, betyder inte det att du slipper annat grundarbete i badrumsrenoveringen. Det rekommenderas till exempel att byta badrumsbrunn vid en badrumsrenovering, för att undvika läckage. Det är av yttersta vikt att du ser till att det blir ordentligt tätt i området kring golvbrunnen för att undvika att vatten samlas och åker in mellan våtrumsmattan och det nya kaklet. Extra noga måste du också vara när du lägger kakel eller klinker vid uppvik, i hörn och i rörgenomföringar.

Kom ihåg att det inte är alla försäkringsbolag som godkänner kakel och klinker direkt på våtrumsmatta. Hör efter med just ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för dig och ditt projekt, om du vill vara säker på att försäkringen gäller för ditt badrum efter renoveringen. En annan viktig sak att tänka på är att detsamma brukar gälla om du utför renoveringen själv istället för att anlita en hantverkare med våtrumslicens. Anledningen till att du vill att försäkringsbolaget ska stå bakom din badrumsrenovering är att du vill vara säker på att få ersättning vid en eventuella fuktskada eller vattenläcka. Om du inte bryr dig om den risken, utan känner att du har den kunskap och erfarenhet som krävs för att kunna renovera badrummet på egen hand är det en stark fördel om du kaklar rakt på en relativt ny våtrumsmatta.

Fördelar med att kakla badrum på våtrumsmatta

Så länge plastmattan i ditt badrum är relativt ny finns det många fördelar med att kakla direkt på den. Efter att ha läst på om fördelarna kan du gå vidare och titta på en eventuell kostnad för projektet längre ner.

  • Tryggt material

Plast har visat sig vara ett av de bästa materialen för tätskikt i badrum. Med en plastmatta i grunden, som är rätt monterad och av hög kvalitet, slipper du oroa dig för läckage, fuktproblem och vattenskador. I många fall väljer man till och med att grunda med en plastmatta innan keramiska konstruktioner läggs ovanpå. Det kan handla om till exempel kakel och klinker. Båda golv och väggar kan kaklas direkt på plastmattan. Majoriteten av alla småhus i Sverige är baserade på en trägrund. Att trä är ett levande material innebär att det är extra känsligt för fukt. Med en skyddande barriär av plast mellan kakel och grund undviks vattenskador på ett tryggt och enkelt sätt. I takt med att branschreglerna för badrumsinstallation blir tydligare blir också de nyrenoverade våtutrymmena mer och mer täta och hållbara.

  • Enkelt att byta kakel

Om du kaklar direkt på en plastmatta är det enklare att byta ut kaklet i framtiden. Trender kommer och trender går. Om du vet med dig att du gärna ändrar om i kök och badrum kan det vara en smidig lösning att kakla direkt på våtrumsmattan för att underlätta kakelbyte i framtiden.

  • Kortare renoveringsperiod

Om du bestämmer dig för att kakla badrum på våtrumsmatta förkortas tiden du lägger på badrumsrenoveringen totalt sett, givet att du använder en redan befintlig sådan. Tätskiktsarbetet är ett av badrumsrenoveringens viktigaste skeden, så om det redan är gjort vid starten på projektet kan du spara många timmar.

  • Lägre totalkostnad

Om du ska kakla badrum på en redan befintlig våtrumsmatta kan du vara säker på att du sparar en hel del pengar. Det beror på att du slipper betala de pengar som annars skulle ha lagts på tätskikt i golv och väggar.

Kostnad för att kakla badrum på våtrumsmatta

Att renovera badrum är ofta en dyr historia. Därför är det vanligt att leta efter genvägar som kan sänka totalkostnaden. Tiden utan fungerande badrum ska förstås också hållas på en så låg nivå som möjligt för alla inblandades trevnad. Många hamnar till slut vid tankarna om att kakla badrum på våtrumsmatta, något som visat sig vara fullt möjligt givet ett antal förutsättningar. Bor du i en villa och har golvvärme i badrummet är det inte så troligt att fuktskador uppstår även om du skulle råka missa ett litet hål någonstans i plastmattan. Om du bor i en lägenhet bör du dock vara lite extra försiktig, eftersom det kan påverka hela husets funktion.

Ska du anlita en expert? Börja med att ta in offerter 

räkna på kostnad badrum

Kostnaden för att kakla badrum på våtrumsmatta beror förstås på om du ska kakla direkt på din nuvarande matta eller om du har tänkt använda en ny våtrumsmatta som tätskikt. I det här prisexemplet utgår vi ifrån att du ska kakla på en befintlig våtrumsmatta som är relativt ny. Storleken på badrummet i exemplet är 10 kvadratmeter. Vi räkna med kostnaden för badrumsinredning, såsom toalettstol, förvaring och blandare. Det är sådant som man lätt glömmer att räkna med, men som ofta innebär en extra kostnad på tiotusentals kronor. Materialkostnad i form av kakel och fästmassa ingår också i beräkningen, liksom kostnaden för de olika hantverkarna som ska vara del av projektet och stå för själva arbetskostnaden.

Kakla badrum Kostnad
Arbete 37 000 kr
Material 17 000 kr
Inredning 25 900 kr
Totalt 79 900 kr

I arbetskostnaden har vi räknat med en kostnad till elektrikern på 8 000 kronor. Rörmokaren som ska demontera och installera toalett, blandare, dusch och badkar har vi avsatt 9 000 kronor till. Största delen av arbetskostnaden står plattsättaren för. Där har vi räknat med 20 000 kronor. Fortsatt har vi beräknat en genomsnittskostnad för materialet där kakel och klinker, elrelaterade produkter och rör, kopplingar och annat som rörmokaren behöver ingår. Då landar vi på en materialkostnad på omkring 17 000 kronor. I badrumsinredningen räknar vi med ny toalettstol, kommod, handfat, badkar, duschvägg, blandare till samtliga kranar samt belysning. Här kan man dock spara in pengar på att ställa tillbaka den gamla inredningen om den fortfarande är ett i bra och fräscht skick.

Priset efter rotavdrag ser i så fall ut enligt följande:

Kakla badrum Kostnad
Arbete 25 900 kr
Material 17 000 kr
Inredning 25 900 kr
Totalt 68 800 kr

Om badrumsmattan du använder är i gammalt skick kan problem lätt uppstå i form av sprickor, frätskador och läckage. Prislappen i slutänden blir då mycket högre än om du skulle gjort om hela badrummet med nya tätskikt från början. Tänk på det när du tar ditt slutgiltiga beslut om tillvägagångssätt för din badrumsrenovering.

Finansieringsmetoder

Om du ska renovera ditt badrum behöver du vara beredd på att lägga en relativt stor summa pengar på hantverkarlöner, material och inredning. Bäst är förstås om du har lagt undan pengar ett tag för att få råd med renoveringen, men så ser inte alltid verkligheten ut. Om du saknar kapital till din badrumsrenovering kan det kännas skönt att höra att det är en sådan sak som ofta höjer värdet på din bostad. Det innebär att du ofta kan belåna den för att få råd med ditt nya badrum. Prata med din bank och se vilken finansieringsmetod som kan tänkas passa just dig och ditt projekt bäst.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.