Lägg kakel på våtrumsmatta

Att kakla på våtrumsmatta kan spara både tid och pengar. Vi tar en närmare titt på vilka regler som gäller för att lägga kakel på plastmatta och delar med oss av våra bästa tips för ett bra resultat. Läs hela artikeln för att få en beräkning av vad det kostar.

Regler för att kakla på våtrumsmatta

För att lägga keramiska plattor, som klinker och kakel, direkt på en våtrumsmatta behöver man följa särskilda branschregler till punkt och pricka. Generellt brukar man säga att det inte är den mest optimala lösningen på badrumsrenovering, men det finns undantag då det inte skadar att lägga kakel direkt på plastmatta. Om ditt badrum kan checka av varje punkt i listan nedan kan det vara en fullt möjlig badrumsrenovering som också är billigare än en totalrenovering.

  • Godkänt tätskikt
    När du sätter kakel eller klinker på din nuvarande våtrumsmatta är det själva mattan som utgör tätskiktet. Det är ett krav att badrummets befintliga plastmatta ska vara godkänd som just tätskikt i enlighet med Golvbranschens testmetod. Godkännandet måste gälla för den aktuella tidpunkten och enligt eventuell ny standard.
  • Förstärkt golv
    För att kakel- eller klinkerplattorna ska kunna fästa ordentligt utan att släppa från underlaget krävs det att golvet inte rör på sig. Det ska med andra ord vara förstärkt mot svikt och utesluta möjligheten till fuktrörelser. Som en vägvisare kan du tänka på att betonggolv ofta håller sig stabilt genom åren, medan träbjälklag ofta behöver förstärkas eller bytas inför en renovering.
  • Helt skick
    Eftersom plastmattan får fungera som tätskikt är det av största vikt att den är rätt monterad från början. Om du vill kakla på plastmattan behöver den också vara hel och helst relativt ny. Den tekniska kvaliteten ska vara av modernt slag. Kontakta gärna leverantören av våtrumsmattan för att ta reda på livslängden.
  • Rätt fästmassa
    Se till att den fästmassa du väljer att kakla på i ditt badrum är en godkänd produkt för ändamålet. Det finns särskild fästmassa som är gjord för att fästa bra på just våtrumsmattor och våtrumstapeter. Se till att använda en fästmassa som är avsedd för ändamålet att använda våtrumstapet som tätskikt och kakel som ytskikt. Det är viktigt att den inte löser upp plastmattan om du ska kakla direkt på den. Det är viktigt att kakla på en relativt ny matta, med bra hållbarhet.

Mycket har skett vad gäller branschregler för våtrumsarbeten under de senaste åren. Om du lyckas pricka in varenda punkt på den här listan finns det goda möjligheter att minska kostnaden och tiden som du lägger på din badrumsrenovering. Våtrumsmattan fungerar som ett tätskikt, vilket tar bort en betydande del av arbetet med badrumsrenoveringen.

Tips när du ska kakla badrum på våtrumsmatta

Fördelar

Så länge plastmattan i ditt badrum är relativt ny finns det många fördelar med att kakla direkt på den.

Tryggt material

Plast har visat sig vara ett av de bästa materialen för tätskikt i badrum. Med en plastmatta i grunden, som är rätt monterad och av hög kvalitet, slipper du oroa dig för läckage, fuktproblem och vattenskador. Både golv och väggar kan kaklas direkt på plastmattan.
Majoriteten av alla småhus i Sverige är baserade på en trägrund, vilket också gör dem extra känsliga för fukt. Med en skyddande barriär av plast mellan kakel och grund går det att undvika vattenskador på ett tryggt och enkelt sätt.

Kortare renoveringsperiod

Givet att du lägger kakel på en befintlig våtrumsmatta går det betydligt snabbare att renovera. Tätskiktsarbetet är ett av badrumsrenoveringens viktigaste skeden, så om det redan är gjort vid starten på projektet kan du spara många timmar. Observera att det fortfarande är en rekommendation att byta badrumsbrunn vid en badrumsrenovering, för att undvika läckage. Det är av yttersta vikt att du ser till att det blir ordentligt tätt i området kring golvbrunnen för att undvika att vatten samlas och åker in mellan våtrumsmattan och det nya kaklet. Extra noga måste du också vara när du lägger kakel eller klinker vid uppvik, i hörn och i rörgenomföringar.

Lägre totalkostnad

Att kakla på en befintlig våtrumsmatta kan spara mycket pengar eftersom du slipper kostnaden för ett nytt tätskikt. Om din våtrumsmatta är i gott skick kan du kakla direkt på den, men det kräver rätt förutsättningar. I villor med golvvärme är risken för fuktskador låg, medan lägenheter kräver extra försiktighet.

Exempel på kostnad för ett 10 kvm badrum

Kostnaden för att kakla på våtrumsmatta beror förstås på om du ska kakla direkt på din nuvarande matta eller om du har tänkt använda en ny våtrumsmatta som tätskikt. I det här prisexemplet utgår vi ifrån att du ska kakla på en befintlig plastmatta som är relativt ny. Storleken på badrummet i exemplet är 10 kvadratmeter.

Kakla badrum Kostnad före ROT Kostnad efter ROT
Arbete 37 000 kr 25 900 kr
Material 17 000 kr 17 000 kr
Inredning 25 900 kr 25 900 kr
Totalt 79 900 kr 68 800 kr

I arbetskostnaden ingår plattsättare (20 000 kr), elektriker (8 000 kr) och rörmokare (9 000 kr). Materialkostnaden omfattar kakel, klinker och nödvändiga el- och VVS-komponenter. Inredningen inkluderar toalett, handfat, duschvägg och belysning.
Här kan du läsa mer om rotavdrag.

Potentiella risker

Den största risken med att kakla på våtrumsmatta är att limmet som håller våtrumsmattan uppe inte har tillräckligt stark hållbarhet. Då kan tyngden av kakelplattorna få våtrumsmattan att lossna från väggen. Den goda nyheten är att det finns speciella våtrumsmattor som är godkända för att bära upp kakel och klinker. Om du har tur är det en sådan du har i ditt badrum. I så fall är det bara att sätta igång. Se bara till att använda rätt typ av fix så att kakelplattorna sitter på plats år efter år.

Om ditt badrum mot förmodan skulle ha en äldre våtrumsmatta kan du stöta på problem. Vissa äldre varianter tål inte de kemikalier som finns i de nya material som fästs ovanpå – våtrumsmattan riskerar då att frätas sönder. Om det uppstår sprickor, läckage eller frätskador kan det i längden bli dyrare än att installera nya tätskikt från början.

Krav för att försäkringen ska gälla

Det är inte alla försäkringsbolag som godkänner att man lägger kakel och klinker direkt på våtrumsmatta. Innan du drar igång ditt projekt bör du höra dig för med ditt försäkringsbolag – om de inte godkänner arbetet kan det vara läge att fundera ett varv till.
Om hemförsäkringen skulle gälla vid eventuell fuktskada eller vattenläcka behöver arbetet vara utför av en hantverkare med våtrumslicens. Du kan göra arbetet själv utefter plattsättarkonstens alla regler, men det hjälper inte om du saknar våtrumslicens.

Plastmatta istället för kakel

Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färgalternativ än förr. Det finns många fördelar och praktiska egenskaper med att välja våtrumsmatta till badrummet, bland annat priset.

Ett billigt alternativ

Våtrumsmattor är ett av de billigaste alternativen för väggar och golv i badrum. Att lägga plastmatta i ett badrum om 10 kvm kostar cirka 30 000 kronor, vilket är strax över halva priset jämfört med att lägga kakel och klinker på motsvarande yta.

Snyggt resultat

Något av det roligaste med våtrumsmattor är den rad av utseenden som finns att välja bland. Förutom att du kan hitta enfärgade mattor som blir som en målad vägg, finns det mattor som ser ut som riktigt kakel, som plankor och som vackert mönstrade tapeter.
De flesta av dagens mattor är tillverkade av ett material som kallas för homogent PVC, en typ av flexibel plast. Tack vare den flexibla texturen är det smidigt att få till såväl hörn som skarvar på ett snyggt sätt.
Du kan dessutom kombinera klinker med våtrumsmattor. Till exempel en tapetinspirerad matta på väggarna och ett klinkergolv.

Lättskött material

För att ett badrum ska hålla sig fräscht och fint länge behöver man ständigt rengöra och tvätta rummet. Detta är ytterligare än fördel med våtrumsmattor, de är otroligt lättskötta. Du kan spola rent väggar och golv, skrubba och skölja eller helt enkelt torka rent med en fuktig trasa. För att undvika tvålrester och kalkavlagringar på golvet i badrummet är det bara att skrapa rent våtrumsmattan med en skrapa. Detta är bra att göra på både väggar och golvet i duschen.

Funkar med golvvärme

Det finns olika typer av golvvärme för våtrumsmattor, bland annat är det populärt med värmeslingor. Du kan läsa mer om vad som gäller hos GVK.se, Golvbranschens Våtrumskontroll.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
& steg för steg KakelKakel skapar en fräsch och modern känsla i badrum samtidigt som det är lätt att rengöra – något som är extra viktigt i våtrum. Vid renovering eller nybygge kan det vara bra att tänka igenom kakelvalet, eftersom det finns ett stort utbud vad gäller design och pris. Vi ...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.