Microcement i badrummet? Kostnad och tips

Funderar du på att köpa microcement? I Sverige har det blivit allt mer populärt att inreda badrummet med microcement. Det är inte så konstigt; det är ett material som är starkare än betong och lätt att rengöra. Med andra ord så är det perfekt för badrum.

Så mycket kostar det att inreda badrummet med microcement

En annan stor fördel med microcement (även kallat microbetong) är att det kan läggas på befintligt kakel eller klinker vilket gör att du enkelt kan förnya ditt badrum med materialet.

Exakt hur mycket det kostar att inreda badrummet med microcement beror på vilken tillverkare du väljer, men en tumregel är att det kostar mellan 4 000 till 5 000 att renovera ett badrum på 10 kvadratmeter. Du får alltså räkna med att kostnaden landar på cirka 450 kronor per kvadratmeter för endast materialet.

Prisexempel.

Låt säga att du ska göra om golv och väggar i ditt badrum. För att göra det enkelt för oss säger vi att det är totalt 17 kvadratmeter stort. När det kommer till väggytan måste vi dock ta bort ytor som inte ska göras om, det vill säga, ett fönster och en dörr som i det här fallet är 0,7 kvadratmeter respektive 1,6 kvadratmeter. Den totala ytan landar därmed på (17 – 2,3) 14,7 kvadratmeter.

Om vi ska renovera den ytan med microcement kommer det att kosta 6 615 kronor. (Obs. Då betalar du för ett kit som innehåller komponenter som primer, sealer och glasfibernät).
Badrum med microcement i grått.

Du kan givetvis göra renoveringen själv, men när det kommer till badrum brukar det vara klokt att överlåta arbetet till ett certifierat badrumsföretag som ser till att arbetet blir fackmannamässigt.

I det här exemplet anlitar du ett badrumsföretag som tar 1 200 kronor per kvadratmeter. Arbetskostnaden blir därmed 17 640 kronor. Med rotavdraget får du dra bort 30 procent av arbetskostnaden vilket innebär att slutpriset blir 12 348 kronor.

Totalkostnad för att renovera badrummet och applicera microcement: 18 963 kronor. Detta innebär att kvadratmeterpriset inklusive material och applicering ligger på 1 290 kronor.

Notera att det här bara är ett prisexempel. Om du vill veta hur mycket ditt badrumsprojekt kommer att kosta kan du alltid göra en offertförfrågan och prata med ett badrumsföretag.

Badrum med microcement
Storlek Kostnad
5 kvadratmeter 6 450 kronor
10 kvadratmeter 12 900 kronor
15 kvadratmeter 19 350 kronor
20 kvadratmeter 25 800 kronor

Fördelar och nackdelar med microcement

Badrum med betong och trä
Vi börjar med fördelarna:

  • Slitstarkt
  • Finns i många olika färger
  • Stötdämpande
  • Kräver inte att gammal klinker, kakel eller plastgolv rivs ut
  • Förhållandevis billigt att lägga

Givetvis är inte allt guld och gröna skogar. Det finns också några nackdelar som det är bra att känna till om du överväger att köpa microcement.

Nackdelar:

  • Enligt GVK:s bedömning ska microcement betraktas som en ytskiktsprodukt. Tätskiktsleverantören måste alltså avgöra som det är godkänt att applicera microcement direkt ovanpå tätskiktet eller inte. Notera dock att det i Sverige inte finns någon certifiering för ytskikt i våtrum så det är alltid viktigt att ditt tätskikt är godkänt, oavsett om du sätter kakel eller lägger microcement.
  • Materialet kan få kalkfläckar av vatten med lågt pH-värde
  • Det kan inte läggas på linoleum och vinyl
  • Torktiden är förhållandevis lång (ett golv brukar kunna beträdas efter 24 timmar). På grund av torktiden brukar ett arbete i badrummet ta minst fyra dagar innan det är klart

Betong i badrum

En microcementerad betongyta är 3 mm tunn och nästan helt utan porer. Det består av en blandning som i huvudsak innehåller cement, harts och mineralpigment. Microcement appliceras utan skarvar. Det blandas ofta med vatten och spacklas för hand. För att skapa en unik yta brukar cementen appliceras med en murslev vilket innebär att varje struktur får ett eget utseende precis som marmor eller trä.

Med microcement skapas en modern urban känsla i badrummet. Det behöver inte bara var grått, även om det är en väldigt populär färg just nu, utan att det kan göras i många olika färger.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om badrum
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Många förknippar våtrumsmattor med 70-talet, och inte alltid det snyggaste alternativet. Efter några års popularitet försvann mattorna nästan helt och hållet för att bli ersatta med kakelplattor och klinker. Men nu är de tillbaka, snyggare än någonsin och i fler mönster-, textur- och färg...
Läs mer om
Våtrumsmatta i badrummet – tips och trix
Kakla badrum – tips
Kakel i badrum gör stor skillnad och skapar en fräschare och mer modern atmosfär. Dessutom är det praktiskt då kakel är enkelt att rengöra, något som är viktigt i våtrum. Men för dig som håller på att renovera eller bygga ett nytt badrum kan det vara bra med lite tips inför själva kakelsä...
Läs mer om
Kakla badrum – tips
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Det är väldigt roligt att kakla och sätta klinker själv. Om man är noggrann kan hela rummet bli annorlunda, snyggt och unikt. Det finns mängder av bra guider för hur man ska kakla väggar och golv i våtrum och det är fullt möjligt att utföra jobbet själv om man är någorlunda händig. Men hu...
Läs mer om
Borra i kakel: Viktigt att tänka på
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.