106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Vilka fönster: Trä, PVC eller aluminium?

Vilka fönster: Trä, PVC eller aluminium?

När du ska byta fönster i huset är det några faktorer som är viktiga att ta ställning till. Det viktigaste är fönstrets energieffektivitet, men kolla också på:

  • priset,
  • funktionaliteten,
  • arbetsinsatsen,
  • underhållet,
  • vilket fönster som passar tillsammans med husets stil och karaktär.

Energimärkta fönster finns i materialen trä, aluminium och pvc (plast). Pvc- och träfönster finns också som aluminiumklädda eller med aluminiumprofiler på utsidan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!

Det är populärt med träfönster

Träfönster kan du måla i vilken färg du vill.

Träfönster är det vanligaste fönsteralternativet i Sverige och ger ett klassiskt och traditionellt utseende på huset. De finns i olika storlekar och former, de kan målas i valfri färg och de produceras ofta i Sverige. Ett träfönster tillverkas traditionellt i furu men kommer idag också i ek eller teak men då ökar prislappen ordentligt. Ett träfönster i furu är billigt och miljövänlig då själva produktionen är förhållandevis energisnål. Ett fönster i furu finns i en mängd olika kvaliteter. Ta hjälp av en fackman för att se vilket fönster och vilken kvalité som lämpar sig bäst för ditt hus.

Ett träfönster kräver ett visst underhåll. De måste skrapas och målas om regelbundet, ungefär var sjunde till tionde år, men styrs oftast av hur mycket fönstret påverkas av väder och vind. Faktorer som styr detta är till exempel vilket väderstreck fönstret är placerat i, om det har termometrar eller stormhakar och om det påverkas av havsluft. Önskar du ett träfönster som är lite tåligare är ett aluminiumklätt träfönster ett bra alternativ. Dessa fönster är i princip är underhållsfria och kan med fördel installeras på sidor av huset där väder och vind påverkar mycket. Ett träfönster är ett kostnadseffektivt alternativ men i den totala kostnaden ska du också räkna med de underhåll som fönstret kommer att kräva.

Aluminium är det dyraste alternativet, men det är underhållsfritt

Fönster i aluminium och pvc kräver mindre underhåll än fönster i trä. Pvc- och aluminiumfönster finns i flera olika modeller, storlekar, färger och kvaliteter. Aluminiumfönster är dyrare än både pvc- och träfönster och används mest på offentliga byggnader. De är ungefär lika energieffektiva som andra fönster, nästan helt underhållsfria och tål hårt slitage från väder och vind. Ett pulverlackerat eller ytbehandlat aluminiumfönster i olika färger kan blekna i solen och det är svårt att måla i rätt färg igen. Rena aluminiumfönster är inte så vanligt. Det vanligaste alternativet är aluminiumklädda träfönster eller fönster i pvc med färglackade aluminiumprofil.

PVC är billigast

PVC-fönster är ett ekonomiskt bra alternativ och de är nästan underhållsfria, men de saknar den estetiska charmen som ett träfönster har. Plasten i fönstret tillverkas i profiler som ger ett fönster med god isolering. Pvc-fönster är svåra att måla om och svåra att renovera. När ett fönster i aluminium eller pvc måste underhållas eller renoveras är det oftast enklast att byta ut hela fönstret och sätta in ett nytt.

Fler inlägg om Fönster

Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Läs mer om Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Olika typer av fönsterglas
Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilke...
Läs mer om Olika typer av fönsterglas
Ta reda på priset – Fönsterbyte
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har om du äger ett hus. Förr eller senare börjar det bli dags att antingen köpa nya fönster eller att renovera dom som redan sitter där. Vad kostnaden landar på är svårt att säga eftersom att det är många faktorer som spelar in, bland annat:...
Läs mer om Ta reda på priset – Fönsterbyte