Vilka fönster: Trä, PVC eller aluminium?

När du ska byta fönster i huset är det några faktorer som är viktiga att ta ställning till. Det viktigaste är fönstrets energieffektivitet, men kolla också på:

  • priset,
  • funktionaliteten,
  • arbetsinsatsen,
  • underhållet,
  • vilket fönster som passar tillsammans med husets stil och karaktär.

Energimärkta fönster finns i materialen trä, aluminium och pvc (plast). Pvc- och träfönster finns också som aluminiumklädda eller med aluminiumprofiler på utsidan.

Det är populärt med träfönster

Träfönster kan du måla i vilken färg du vill.

Träfönster är det vanligaste fönsteralternativet i Sverige och ger ett klassiskt och traditionellt utseende på huset. De finns i olika storlekar och former, de kan målas i valfri färg och de produceras ofta i Sverige. Ett träfönster tillverkas traditionellt i furu men kommer idag också i ek eller teak men då ökar prislappen ordentligt. Ett träfönster i furu är billigt och miljövänlig då själva produktionen är förhållandevis energisnål. Ett fönster i furu finns i en mängd olika kvaliteter. Ta hjälp av en fackman för att se vilket fönster och vilken kvalité som lämpar sig bäst för ditt hus.

Ett träfönster kräver ett visst underhåll. De måste skrapas och målas om regelbundet, ungefär var sjunde till tionde år, men styrs oftast av hur mycket fönstret påverkas av väder och vind. Faktorer som styr detta är till exempel vilket väderstreck fönstret är placerat i, om det har termometrar eller stormhakar och om det påverkas av havsluft. Önskar du ett träfönster som är lite tåligare är ett aluminiumklätt träfönster ett bra alternativ. Dessa fönster är i princip är underhållsfria och kan med fördel installeras på sidor av huset där väder och vind påverkar mycket. Ett träfönster är ett kostnadseffektivt alternativ men i den totala kostnaden ska du också räkna med de underhåll som fönstret kommer att kräva.

Aluminium är det dyraste alternativet, men det är underhållsfritt

Fönster i aluminium och pvc kräver mindre underhåll än fönster i trä. Pvc- och aluminiumfönster finns i flera olika modeller, storlekar, färger och kvaliteter. Aluminiumfönster är dyrare än både pvc- och träfönster och används mest på offentliga byggnader. De är ungefär lika energieffektiva som andra fönster, nästan helt underhållsfria och tål hårt slitage från väder och vind. Ett pulverlackerat eller ytbehandlat aluminiumfönster i olika färger kan blekna i solen och det är svårt att måla i rätt färg igen. Rena aluminiumfönster är inte så vanligt. Det vanligaste alternativet är aluminiumklädda träfönster eller fönster i pvc med färglackade aluminiumprofil.

PVC är billigast

PVC-fönster är ett ekonomiskt bra alternativ och de är nästan underhållsfria, men de saknar den estetiska charmen som ett träfönster har. Plasten i fönstret tillverkas i profiler som ger ett fönster med god isolering. Pvc-fönster är svåra att måla om och svåra att renovera. När ett fönster i aluminium eller pvc måste underhållas eller renoveras är det oftast enklast att byta ut hela fönstret och sätta in ett nytt.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.