128 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Vilka fönster: Trä, PVC eller aluminium?

Vilka fönster: Trä, PVC eller aluminium?


När du ska byta fönster i huset är det några faktorer som är viktiga att ta ställning till. Det viktigaste är fönstrets energieffektivitet, men kolla också på:

  • priset,

  • funktionaliteten,

  • arbetsinsatsen,

  • underhållet,

  • vilket fönster som passar tillsammans med husets stil och karaktär.


Energimärkta fönster finns i materialen trä, aluminium och pvc (plast). Pvc- och träfönster finns också som aluminiumklädda eller med aluminiumprofiler på utsidan.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!


Begär gratis offert

Det är populärt med träfönster


Träfönster kan du måla i vilken färg du vill.


Träfönster är det vanligaste fönsteralternativet i Sverige och ger ett klassiskt och traditionellt utseende på huset. De finns i olika storlekar och former, de kan målas i valfri färg och de produceras ofta i Sverige. Ett träfönster tillverkas traditionellt i furu men kommer idag också i ek eller teak men då ökar prislappen ordentligt. Ett träfönster i furu är billigt och miljövänlig då själva produktionen är förhållandevis energisnål. Ett fönster i furu finns i en mängd olika kvaliteter. Ta hjälp av en fackman för att se vilket fönster och vilken kvalité som lämpar sig bäst för ditt hus.

Ett träfönster kräver ett visst underhåll. De måste skrapas och målas om regelbundet, ungefär var sjunde till tionde år, men styrs oftast av hur mycket fönstret påverkas av väder och vind. Faktorer som styr detta är till exempel vilket väderstreck fönstret är placerat i, om det har termometrar eller stormhakar och om det påverkas av havsluft. Önskar du ett träfönster som är lite tåligare är ett aluminiumklätt träfönster ett bra alternativ. Dessa fönster är i princip är underhållsfria och kan med fördel installeras på sidor av huset där väder och vind påverkar mycket. Ett träfönster är ett kostnadseffektivt alternativ men i den totala kostnaden ska du också räkna med de underhåll som fönstret kommer att kräva.

Aluminium är det dyraste alternativet, men det är underhållsfritt


Fönster i aluminium och pvc kräver mindre underhåll än fönster i trä. Pvc- och aluminiumfönster finns i flera olika modeller, storlekar, färger och kvaliteter. Aluminiumfönster är dyrare än både pvc- och träfönster och används mest på offentliga byggnader. De är ungefär lika energieffektiva som andra fönster, nästan helt underhållsfria och tål hårt slitage från väder och vind. Ett pulverlackerat eller ytbehandlat aluminiumfönster i olika färger kan blekna i solen och det är svårt att måla i rätt färg igen. Rena aluminiumfönster är inte så vanligt. Det vanligaste alternativet är aluminiumklädda träfönster eller fönster i pvc med färglackade aluminiumprofil.

PVC är billigast


PVC-fönster är ett ekonomiskt bra alternativ och de är nästan underhållsfria, men de saknar den estetiska charmen som ett träfönster har. Plasten i fönstret tillverkas i profiler som ger ett fönster med god isolering. Pvc-fönster är svåra att måla om och svåra att renovera. När ett fönster i aluminium eller pvc måste underhållas eller renoveras är det oftast enklast att byta ut hela fönstret och sätta in ett nytt.

Fler inlägg om Fönster

Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
När du bor i en bostadsrätt är du med i en bostadsrättsförening. Kortfattat kan man säga att du och alla de andra som bor i lägenheterna tillsammans bestämmer vad som ska göras. Det kan handla om att måla om i trappuppgångarna, byta golv på gården eller köpa nya fönster. Tillsammans rösta...
Läs mer om Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använd...
Läs mer om Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster
Fönstermodell, funktion och arbetskostnad Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av ...
Läs mer om Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster