Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av husets värme försvinner ut genom fönster och tak. Den siffran kan bli betydligt högre om dina fönster är i behov av renovering.
När du ska välja fönsterglas kan det vara bra att värdera följande delar:
Beroende på vilka funktioner du tycker är viktigast, och var fönstret ska sitta är det alltså värt att överväga vissa typer av fönsterglas framför andra.
Har en ojämn, strukturerad yta som fungerar bra som insynsskydd. Används ofta i badrumsfönster och andra utrymmen där privatliv önskas, men där ljus ändå ska släppas igenom.
Härdat glas är starkare än vanligt glas och har den fördelen att det inte bildar vassa skärvor vid brott. I stället blir glaset små, trubbiga bitar vilket minimerar risken för skärskador. Passar särskilt för som fönsterglas i altandörrar och större glaspartier där det är mycket rörelse, samt för takfönster där man inte vill riskera att ett trasigt fönster resulterar i nedfallande glasskärvor.
Består av två glasskivor som är sammanfogade med en stark plastfolie mellan. Vid brott sitter glasbitarna kvar i folien, ungefär som rutan på en bil, utan glasbitarna sitter fastklistrade i folien, vilket innebär att man inte riskerar att skära sig. Laminerat glas har också en inbrottsförebyggande funktion då glaset förblir intakt.
Lågemissionsglas har en tunn, transparent, metallisk beläggning som förhindrar värmeförlust. Glaset släpper in kortvågig solenergi utifrån men hindrar långvågig rumsvärme från att stråla ut. Detta hjälper till att hålla nere energiförbrukningen.
I dag hittar man främst 1-glasfönster i riktigt gamla hus. De isolerar värme dåligt och släpper igenom mycket ljud utifrån. Därför är det vanligt att man byter till 2- eller 3-glasfönster för att spara energi och få ett bättre inomhusklimat som släpper in mindre ljud och behåller en behaglig temperatur.
Valet mellan 2- eller 3-glasfönster beror främst på husets läge, behovet av isolering och vilka energikrav som finns.
Består av två stycken fönsterkarmar som har varsitt enkelglas (ett så kallat 1+1-fönster) med ett mellanrum fyllt av luft eller isolerande gas som inte släpper ut lika mycket värme. Vanligt i fritidshus, förråd eller byggnader som inte används året runt, eller i mildare klimat där behovet av ett extra isolerande lager inte är nödvändigt. Fördelen med 2-glasfönster är att du enkelt kan öppna upp dem för att rengöra eller hänga in persiennen inemellan glasskivorna.
Har också två stycken fönsterkarmar men till skillnad från 1+1-glas har denna fönstertyp 2-glas isolerruta i den ena fönsterbågen och i den andra sitter ett enkelglas(2+1-fönster). Det ger bättre isolering och minskar energiförlusten ännu mer samt ger ett ännu bättre skydd mot ljud och kyla.
3-glasfönster är det dyraste alternativet, men även det mest energibesparande. Fönstertypen har tre stycken glasrutor i fönsterbågen. De tre glasen sitter tätt men har ändå en luftspringa som kan fyllas med vanlig luft eller med olika sorters gas (till exempel argongas) som ger en isolerande effekt. I bullriga miljöer eller där klimatet är kallare lönar sig ofta investeringen i 3-glasfönster på sikt.
U-värdet på ett fönster anger hur bra fönstret isolerar. Ju lägre U-värde ett fönster har, desto mindre värme släpper det igenom, och desto bättre isolerar det. U-värdet mäts i enheten W/m²K (watt per kvadratmeter och kelvin).
Moderna energifönster har ofta ett lågt U-värde, vanligtvis mellan 0,7 och 1,2; medan äldre fönster kan ha U-värden på så mycket som 2,5 eller högre.
Ett lågt U-värde innebär alltså att du får en jämnare och mer behaglig temperatur inomhus, samtidigt som energikostnaderna minskar.
Om du vill sänka dina värmekostnader ska du satsa på energiklassade fönster med ett u-värde under 1,2. Absolut bäst är fönster som innehar Energiklass A vilket innebär att de har ett u-värde under 0,9.
Fönstertyp | Ungefärligt U-värde |
---|---|
2-glasfönster med vanligt glas utan gas | 3,0 W/m2K |
3-glasfönster med vanligt glas utan gas | 2,0 W/ m2K |
Energifönster (klass A–G) | 0,7–1,2 W/ m2K |
Om du ska göra ett fönsterbyte som omfattar bostadens alla fönster kan det vara bra att ta hjälp av ett proffs. Många gånger är det möjligt att få ett rabatterat pris på kostnaden för att byta fönster om jobbet inkluderar flera fönster. Med HelpHero kan du få ta in offerter från flera fönstermontörer med en enda offertförfrågan och jämföra i lugn och ro. Tjänsten är helt gratis!
För dig som äger ett småhus och skattar i Sverige är det möjligt att dra av delar av arbetskostnaden för att byta fönster på skatten, med upp till 50 000 kr per person och år. Är ni alltså två personer som äger huset och båda betalar skatt, finns det stora möjligheter att rejält minska på kostnaderna med hjälp av rotavdraget.