Olika typer av fönsterglas

Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilken storlek på fönster du vill ha samt om du ska ha 2-glas eller 3-glas. Därtill kan du välja olika struktur på själva fönsterrutan. Det vanligaste är genomskinligt glas, men det är även populärt med frostade fönster till exempelvis badrum. Det finns även fönster som är genomskinliga från insidan, men som ser ut som en spegel från utsidan.

Fler saker som det är bra att fundera över:

  • Inbrottsskydd
  • Ljudisolering
  • Värmeisolering
  • Laminering
  • Lågemission

Inbrottsskyddade glas är härdade och går inte att slå sönder. Du kan även hitta särskilda fönsterkarmar som det inte går att bryta upp med exempelvis en kofot. Ljudisolerade glas är praktiskt om du bor i en bullrig miljö i en stad eller liknande. Härdade glas är också bra eftersom dessa, om de går sönder, inte splittras i vassa glasbitar utan faller istället sönder med rundade kanter så att man inte riskerar att skära sig.

Ett laminerat fönster innebär att två fönsterrutor är hoplimmade med en tunn folie emellan. Ungefär som rutan på en bil går inte ett laminerat glas sönder och faller i bitar utan glasbitarna sitter fastklistrade på folien.

Ett lågemissionsglas är ett energibesparande glas som är utvecklad med en särskild beläggning. Beläggningen skyddar fönstret från att släppa ut rumsvärme samtidigt som det ändå släpper igenom solvärme utifrån.

1-, 2- eller 3-glasfönster?

Ett stort fönster med spröjs.

När du köper fönster behöver du bestämma hur många glasrutor som fönstret ska vara tillverkat av. Ett 1+1-glas är ett fönster med två stycken fönsterkarmar som har varsitt enkelglas. Fördelen med dessa fönster är att det är lätt att rengöra dem eftersom du enkelt kan öppna upp dem. Detta gör även att du kan hänga in persiennen inemellan glasskivorna.

2+1-glasfönster har också två stycken fönsterkarmar men till skillnad från 1+1-glas har denna fönstertyp 2-glas isolerruta i den ena fönsterbågen och i den andra sitter ett enkelglas. Bättre isolering med andra ord.

3-glasfönstret är det dyraste alternativet men även det mest energibesparande. Fönstertypen har tre stycken glasrutor i fönsterbågen. De tre glasen sitter tätt men har ändå en luftspringa. Utrymmet mellan glasen kan fyllas med vanlig luft men även med olika gaser. Argongas kan exempelvis fyllas i fönstret för att ge en bättre isolering. Förutom bättre isolerförmåga är 3-glas mer ljuddämpande.

Ta reda på hur mycket fönsterbytet kostar 

Begär offerter

Om du ska byta ut alla fönster i bostaden är det bra att kontakta olika fönstertillverkare. Om du inte själv ska byta ut dina fönster är det även bra att se över hur installationen ska hanteras. Ibland kan företag erbjuda rabatterade priser om det gäller ett större antal fönster samt om du även behöver hjälp med insättning. Ta in flera offerter och jämför dessa!

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.