85 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Olika typer av fönsterglas

Olika typer av fönsterglas

Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilken storlek på fönster du vill ha samt om du ska ha 2-glas eller 3-glas. Därtill kan du välja olika struktur på själva fönsterrutan. Det vanligaste är genomskinligt glas, men det är även populärt med frostade fönster till exempelvis badrum. Det finns även fönster som är genomskinliga från insidan, men som ser ut som en spegel från utsidan.

Fler saker som det är bra att fundera över:

  • Inbrottsskydd
  • Ljudisolering
  • Värmeisolering
  • Laminering
  • Lågemission

Inbrottsskyddade glas är härdade och går inte att slå sönder. Du kan även hitta särskilda fönsterkarmar som det inte går att bryta upp med exempelvis en kofot. Ljudisolerade glas är praktiskt om du bor i en bullrig miljö i en stad eller liknande. Härdade glas är också bra eftersom dessa, om de går sönder, inte splittras i vassa glasbitar utan faller istället sönder med rundade kanter så att man inte riskerar att skära sig.

Ett laminerat fönster innebär att två fönsterrutor är hoplimmade med en tunn folie emellan. Ungefär som rutan på en bil går inte ett laminerat glas sönder och faller i bitar utan glasbitarna sitter fastklistrade på folien.

Ett lågemissionsglas är ett energibesparande glas som är utvecklad med en särskild beläggning. Beläggningen skyddar fönstret från att släppa ut rumsvärme samtidigt som det ändå släpper igenom solvärme utifrån.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

1-, 2- eller 3-glasfönster?

Ett stort fönster med spröjs.

När du köper fönster behöver du bestämma hur många glasrutor som fönstret ska vara tillverkat av. Ett 1+1-glas är ett fönster med två stycken fönsterkarmar som har varsitt enkelglas. Fördelen med dessa fönster är att det är lätt att rengöra dem eftersom du enkelt kan öppna upp dem. Detta gör även att du kan hänga in persiennen inemellan glasskivorna.

2+1-glasfönster har också två stycken fönsterkarmar men till skillnad från 1+1-glas har denna fönstertyp 2-glas isolerruta i den ena fönsterbågen och i den andra sitter ett enkelglas. Bättre isolering med andra ord.

3-glasfönstret är det dyraste alternativet men även det mest energibesparande. Fönstertypen har tre stycken glasrutor i fönsterbågen. De tre glasen sitter tätt men har ändå en luftspringa. Utrymmet mellan glasen kan fyllas med vanlig luft men även med olika gaser. Argongas kan exempelvis fyllas i fönstret för att ge en bättre isolering. Förutom bättre isolerförmåga är 3-glas mer ljuddämpande.

Ta reda på hur mycket fönsterbytet kostar 

Begär offerter

Om du ska byta ut alla fönster i bostaden är det bra att kontakta olika fönstertillverkare. Om du inte själv ska byta ut dina fönster är det även bra att se över hur installationen ska hanteras. Ibland kan företag erbjuda rabatterade priser om det gäller ett större antal fönster samt om du även behöver hjälp med insättning. Ta in flera offerter och jämför dessa!

Fler inlägg om Fönster

Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om Vad kostar det att byta fönster?
Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Läs mer om Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Läs mer om Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver