139 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Gjuta platta till garage

Gjuta platta till garage

Det är lätt att tro att husgrunden för ett garage ska se ut på samma sätt som den ska göra för ett hus. Men det är inte riktigt fallet. Ett garage måste utstå betydligt större påfrestningar än en vanlig villa och husgrunden/plattan måste därför vara mer beständig och tålig. Du ska trots allt kunna köra in en bil på ett halvt ton eller kanske till och med en båt. Sedan finns det andra saker att tänka på vid gjutningen av en platta för garage, exempelvis om du vill ha ett varm- eller kallgarage. Ska du kunna använda garaget året om och även i framtiden kunna använda byggnaden som extrarum eller liknande, behöver du även se till att den gjutna plattan är välisolerad.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Detta påverkar prisetEn lång garageuppfart som leder till ett modernt, fyrkantigt garage.

Vid gjutning av platta finns det många olika faktorer som i slutändan påverkar totalpriset. Ska du ha helentreprenad eller eller vill du utföra vissa delar av projektet själv? En annan sak som påverkar slutkostnaden är vart i landet du bor. Det tenderar att bli dyrare i storstäder som Göteborg, Malmö och Stockholm. Sedan varierar priset naturligtvis också beroende på vilken typ av mark det är som garaget ska byggas på. Har du en problemfri tomt behöver markentreprenören bara gräva bort det yttersta jordlagret. Men många tomter kan dölja saker inunder, som bergig grund eller sumpmark. Detta påverkar priset rejält då markarbetet blir mer krävande.

Om du vill sänka priset kan du utföra vissa delar av jobbet själv. Du kan bland annat börja med att mäta ut platsen där garaget ska stå. Sätt ner pinnar i varje hörn och dra ett snöre mellan. Det gäller att mäta noggrant så att det blir rakt. Glöm inte bort att också märka ut höjden.

Vi rekommenderar inte att du gräver själv om du inte har erfarenhet av liknande jobb sedan innan.  Att förbereda tomten för ett garage är ett påfrestande arbete rent fysiskt och tidsmässigt. Ofta är det därför bättre att anlita ett företag då de använder grävmaskiner. Detta effektiviserar arbetet rejält. Du kan dessutom använda rotavdraget för att göra totalpriset lägre. Rotavdraget fungerar som ett kostnadsavdrag för själva arbetet, alltså arbetskostnaden för markfirman/hantverkare och liknande. Du som privatperson får dra av 30 procent av kostnaden (du kan få maximalt 50 000 kronor i avdrag per år).

Storlek på plattan

När du väl ska bygga ett nytt garage är det viktigt att du verkligen funderar över hur stort det ska vara. Även om du i nuläget har en bil kan det mycket väl vara så att du i framtiden vill ha två. Ska garaget ha plats för en eller två bilar? Detta är något som är viktigt att tänka på. Om du ska bygga ett varmgarage kanske du även vill få plats med andra maskiner och verktyg, som gräsklippare och högtryckstvätt. Många hemmafixare vill även kunna ha bra arbetsytor i garaget där man kan meka och bygga. Se till att du gjuter en platta till garaget som är tillräckligt stor snarare än för liten.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem