78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Så mycket kostar plattläggningen

Så mycket kostar plattläggningen

Att lägga ut plattor är ett enkelt sätt att få en tomt att se vacker och ordnad ut. Plattorna kan sättas för att skapa en naturlig gångväg från tomten till huset, för att skapa en grillyta i trädgården eller varför inte för att skapa en stilren yta framför garaget? Det finns dock många saker som påverkar plattläggningen, speciellt när det kommer till priset. Vi går igenom vad du bör ha i åtanke och vad det kan kosta.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Begär gratis offert

Vad vill du göra?

Detta är en av de första sakerna du bör ta reda på. Det innebär mer än att bara säga, en gångväg från vägkanten till entrén. Vad exakt är det du vill göra. Ska vägen bestå av kullersten eller stora plattor? Ska den vara lite upphöjd? Hur bred vill du att den ska vara? Ska det finnas trappsteg?

Vad kostar plattläggning?

En uteplats anlagd av sten. Den är inredd med soffor, kuddar och ljuslyktor. Varför inte lägga plattor på uteplatsen?
När du hör av dig till företag är det bra att vara förbered med så många detaljer som möjligt. Detta gör det enklare för företagen att i sin tur ge dig realistiska offerter. Kartlägg även hur marken ser ut och gör en ritning över hur du vill att den nya gångvägen ska se ut, om det är en gångväg du vill göra. Timpriset kan variera en hel del mellan olika företag och även mellan olika orter runt om i landet. Räkna med att det kostar mellan 400 och 700 kronor per timme. Det tillkommer även en materialkostnad på cirka 200 till 400 kronor per kvadratmeter. Denna varierar naturligtvis beroende på vilket material som ska användas. Själva plattorna som ska användas kan kosta mellan 100 och 250 kronor per kvadratmeter, mindre marksten är billigare. Slutligen kan det även tillkomma kostnader för maskinerna som används och transporten av schaktmaterial.

Ta in offerter från flera håll

Det är alltid bra att ta in minst tre offerter för att kunna skapa en bild över vad det kommer att kosta. Detta ger dig även möjlighet att jämföra offerterna och se vad som skiljer dem åt från varandra.

Olika delmoment

En plattläggare behöver gräva ur ytan där plattorna kommer att placeras. Det handlar sällan om djupa grävningar, ungefär en decimeter under platthöjden. På den grävda ytan läggs ett bärlager och makadam som paddas och krattas för att få en jämn och fin yta. Därefter läggs trä- eller järnlister för att jämna till allt ännu mer och slutligen är det dags för plattorna. När plattorna har lagts täcks i regel ytan med stenmjöl eller fogsand innan hela ytan trampas med en stampmaskin.

Arbetstiden

Det är egentligen denna faktor som påverkar ditt slutpris mest av allt. Att säga exakt hur lång tid något kommer att ta är svårt. En duktig plattläggare kan dock lägga runt 2 kvm per timme. En stor del av arbetet går ut på att förbereda marken under. Ett väl utfört arbete ser till att plattorna som läggs stannar kvar på sin plats även efter flera år. Om det slarvas med underarbetet kan tjäle och dylikt få plattorna att flytta på sig, både på höjden och åt sidorna.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund  – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan ...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dräneringskostnad: Saker att tänka på
Dräneringskostnad: Saker att tänka på En källare som har problem med fukt behöver dräneras. Det innebär att man gräver runt byggnaden. Genom olika åtgärder kan ett företag minska fuktbelastningen. Vi går igenom vad det kostar och varför priserna kan skilja sig åt en hel del. Kostnaden för...
Läs mer om Dräneringskostnad: Saker att tänka på
Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur?
Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur? Med en trädgårdsmur får du en stabil och vacker konstruktion som ramar in tomten. Muren skiljer inte bara din tomt från grannens; den håller den också jordmassor på plats i en kuperad trädgård. Läs våra tips här nedan. Det finns ...
Läs mer om Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur?