127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Tips till dig som vill ha en pool hemma

Tips till dig som vill ha en pool hemma


Varför inte bygga en pool i trädgården?  Under varma sommardagar finns det få saker som är bättre än att starta dagen med ett härligt och svalkande dopp.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!


Begär gratis offert

Välj storlek på poolen


Först och främst måste du bestämma dig för hur stor pool du vill ha. I Sverige väljer många att bygga en pool som är 8 x 4 meter stor och 1,5 meter djup. Denna storlek av pool passar bra i de flesta villaträdgårdar. Vår kostnadsuppskattning av denna standardpool är mellan 350 000 och 450 000 kr. Om din trädgård står på en berggrund kan kostnaderna öka.

Placera poolen så att den är lättillgänglig


Kvinna ligger på poolkanten och surfar på mobilen. Om du vill ha en pool som är kaklad rekommenderar vi att du gjuter en pool med betongbotten.


Det finns ofta en naturlig plats i trädgården där poolen passar bäst, men tänk noga igenom placeringen och kontrollera el- och vattenledningar i marken innan ni startar arbetet.

Det kan vara bra att ha en viss yta runt hela poolen så att det går smidigt att ta sig runt den. Varför inte planera in en plats där det går att fika, sola och slappna av? Tänk också igenom var ni ska byta om för att slippa att poolgäster springer in i huset med blöta fötter.

Buskar och träd bör inte stå eller planteras för nära poolen. Då riskerar man att de skräpar ner vattnet. Själva maskinplaceringen med uppvärmning, pump och filter kan grävas ner nära poolen men många väljer att placera dem i en källare, ett förråd eller ett garage.

Ovanjordspool eller nedgrävd pool?


Det finns två olika poolvarianter: ovanjordspool och nedgrävd pool. En ovanjordspool går snabbare att bygga och kostar mindre då man inte behöver ta kostnaderna för markarbetet. En nedgrävd pool upplevs som mindre skrymmande, är mer estetiskt tilltalande och kan höja fastighetsvärdet mer. Det finns flera olika modeller på nedgrävda pooler, till exempel en linerpool. Poolen består av en ram i trä eller stål med en gummiduk runt om. Runt ramen fyller man på med sand som håller poolen på plats.

En linerpool är en billigare variant av pool, men tänk på att gummiduken ska bytas ut var femte till åttonde år.

Gjut en pool med betongbotten


En annan vanlig poolvariant är en pool med betongbotten. Vill du bygga en pool som är kaklad eller bara riktigt stor rekommenderar vi denna variant.  Denna pool kräver mer underhåll än en linerpool och är dyrare att bygga.

Sänk ner en glasfiberpool i marken


En glasfiberpool är en pool som ökat i popularitet de senaste åren. Den kommer som en färdig produkt och sänks direkt ner i det utgrävda hålet. Det positiva med en glasfiberpool är att den är underhållsfri. Själva grävande kan göras med en minigrävare, men många väljer att låta ett byggföretag med en grävmaskin göra arbetet.

Om du vill gjuta en pool eller ha hjälp att förbereda tomten inför poolbygget kan göra en prisfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med markproffs.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Så mycket kostar plattläggningen
Att lägga ut plattor är ett enkelt sätt att få en tomt att se vacker och ordnad ut. Plattorna kan sättas för att skapa en naturlig gångväg från tomten till huset, för att skapa en grillyta i trädgården eller varför inte för att skapa en stilren yta framför garaget? Det finns dock många sa...
Läs mer om Så mycket kostar plattläggningen
Dräneringskostnad: Saker att tänka på
En källare som har problem med fukt behöver dräneras. Det innebär att man gräver runt byggnaden. Genom olika åtgärder kan ett företag minska fuktbelastningen. Vi går igenom vad det kostar och varför priserna kan skilja sig åt en hel del. Kostnaden för att dränera Dränering brukar prissä...
Läs mer om Dräneringskostnad: Saker att tänka på