Tips till dig som vill ha en pool hemma

Varför inte bygga en pool i trädgården?  Under varma sommardagar finns det få saker som är bättre än att starta dagen med ett härligt och svalkande dopp.

Välj storlek på poolen

Först och främst måste du bestämma dig för hur stor pool du vill ha. I Sverige väljer många att bygga en pool som är 8 x 4 meter stor och 1,5 meter djup. Denna storlek av pool passar bra i de flesta villaträdgårdar. Vår kostnadsuppskattning av denna standardpool är mellan 350 000 och 450 000 kr. Om din trädgård står på en berggrund kan kostnaderna öka.

Placera poolen så att den är lättillgänglig

Kvinna ligger på poolkanten och surfar på mobilen.
Om du vill ha en pool som är kaklad rekommenderar vi att du gjuter en pool med betongbotten.

Det finns ofta en naturlig plats i trädgården där poolen passar bäst, men tänk noga igenom placeringen och kontrollera el- och vattenledningar i marken innan ni startar arbetet.

Det kan vara bra att ha en viss yta runt hela poolen så att det går smidigt att ta sig runt den. Varför inte planera in en plats där det går att fika, sola och slappna av? Tänk också igenom var ni ska byta om för att slippa att poolgäster springer in i huset med blöta fötter.

Buskar och träd bör inte stå eller planteras för nära poolen. Då riskerar man att de skräpar ner vattnet. Själva maskinplaceringen med uppvärmning, pump och filter kan grävas ner nära poolen men många väljer att placera dem i en källare, ett förråd eller ett garage.

Ovanjordspool eller nedgrävd pool?

Det finns två olika poolvarianter: ovanjordspool och nedgrävd pool. En ovanjordspool går snabbare att bygga och kostar mindre då man inte behöver ta kostnaderna för markarbetet. En nedgrävd pool upplevs som mindre skrymmande, är mer estetiskt tilltalande och kan höja fastighetsvärdet mer. Det finns flera olika modeller på nedgrävda pooler, till exempel en linerpool. Poolen består av en ram i trä eller stål med en gummiduk runt om. Runt ramen fyller man på med sand som håller poolen på plats.

En linerpool är en billigare variant av pool, men tänk på att gummiduken ska bytas ut var femte till åttonde år.

Gjut en pool med betongbotten

En annan vanlig poolvariant är en pool med betongbotten. Vill du bygga en pool som är kaklad eller bara riktigt stor rekommenderar vi denna variant.  Denna pool kräver mer underhåll än en linerpool och är dyrare att bygga.

Sänk ner en glasfiberpool i marken

En glasfiberpool är en pool som ökat i popularitet de senaste åren. Den kommer som en färdig produkt och sänks direkt ner i det utgrävda hålet. Det positiva med en glasfiberpool är att den är underhållsfri. Själva grävande kan göras med en minigrävare, men många väljer att låta ett byggföretag med en grävmaskin göra arbetet.

Om du vill gjuta en pool eller ha hjälp att förbereda tomten inför poolbygget kan göra en prisfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med markproffs.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.