106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Tips till dig som vill ha en pool hemma

Tips till dig som vill ha en pool hemma

Varför inte bygga en pool i trädgården?  Under varma sommardagar finns det få saker som är bättre än att starta dagen med ett härligt och svalkande dopp.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Välj storlek på poolen

Först och främst måste du bestämma dig för hur stor pool du vill ha. I Sverige väljer många att bygga en pool som är 8 x 4 meter stor och 1,5 meter djup. Denna storlek av pool passar bra i de flesta villaträdgårdar. Vår kostnadsuppskattning av denna standardpool är mellan 350 000 och 450 000 kr. Om din trädgård står på en berggrund kan kostnaderna öka.

Placera poolen så att den är lättillgänglig

Kvinna ligger på poolkanten och surfar på mobilen. Om du vill ha en pool som är kaklad rekommenderar vi att du gjuter en pool med betongbotten.

Det finns ofta en naturlig plats i trädgården där poolen passar bäst, men tänk noga igenom placeringen och kontrollera el- och vattenledningar i marken innan ni startar arbetet.

Det kan vara bra att ha en viss yta runt hela poolen så att det går smidigt att ta sig runt den. Varför inte planera in en plats där det går att fika, sola och slappna av? Tänk också igenom var ni ska byta om för att slippa att poolgäster springer in i huset med blöta fötter.

Buskar och träd bör inte stå eller planteras för nära poolen. Då riskerar man att de skräpar ner vattnet. Själva maskinplaceringen med uppvärmning, pump och filter kan grävas ner nära poolen men många väljer att placera dem i en källare, ett förråd eller ett garage.

Ovanjordspool eller nedgrävd pool?

Det finns två olika poolvarianter: ovanjordspool och nedgrävd pool. En ovanjordspool går snabbare att bygga och kostar mindre då man inte behöver ta kostnaderna för markarbetet. En nedgrävd pool upplevs som mindre skrymmande, är mer estetiskt tilltalande och kan höja fastighetsvärdet mer. Det finns flera olika modeller på nedgrävda pooler, till exempel en linerpool. Poolen består av en ram i trä eller stål med en gummiduk runt om. Runt ramen fyller man på med sand som håller poolen på plats.

En linerpool är en billigare variant av pool, men tänk på att gummiduken ska bytas ut var femte till åttonde år.

Gjut en pool med betongbotten

En annan vanlig poolvariant är en pool med betongbotten. Vill du bygga en pool som är kaklad eller bara riktigt stor rekommenderar vi denna variant.  Denna pool kräver mer underhåll än en linerpool och är dyrare att bygga.

Sänk ner en glasfiberpool i marken

En glasfiberpool är en pool som ökat i popularitet de senaste åren. Den kommer som en färdig produkt och sänks direkt ner i det utgrävda hålet. Det positiva med en glasfiberpool är att den är underhållsfri. Själva grävande kan göras med en minigrävare, men många väljer att låta ett byggföretag med en grävmaskin göra arbetet.

Om du vill gjuta en pool eller ha hjälp att förbereda tomten inför poolbygget kan göra en prisfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med markproffs.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem