4 olika husgrunder: platta på mark, krypgrund & källargrund

När du ska bygga nytt hus eller en utbyggnad måste du självklart också ha en husgrund. I Sverige är det vanligast att ha en husgrund i form av en betongplatta på mark, en krypgrund, en plintgrund eller en källargrund. Men vilken passar bäst? Här är några frågor att besvara för att hjälpa dig välja mellan olika husgrunder.

  • Vilken hustillverkare har du valt eller ska du välja?
  • Vill du ha en grund med eller utan bjälklag?
  • Hur ska fasaden se ut? Fuktsäkerheten? Isoleringsgraden?
  • Var ligger tomten?
  • Hur ser budgeten ut?

Diskutera gärna för- och nackdelarna med olika typer av husgrunder med en fackman eller med husleverantören, men läs också på om de olika alternativen själv. Vi har skrivit om skillnaden mellan tre olika husgrunder här nedan.

1. Platta på mark: Isolerar och fuktsäkrar

Den vanligaste formen för en husgrund utan bärande bjälklag är en gjuten platta, en så kallad betonggrund. Den möjliggör isolering i grunden och gör grunden fuktsäker. En betongplatta blir undergolvet i huset eller tillbyggnaden och det räcker med ett stötdämpande material innan man sedan lägger det golv man önskar. Vill du använda vattenburen golvvärme är betongplattan ett bra alternativ.

Om man vill skapa mycket takhöjd inomhus är en betongplatta ett bra alternativ då isoleringen grävs ner i marken. Anläggningsytan vid en platta på mark är stor och detta minskar riskerna för sättningar. Betongplattan har dock en negativ miljöpåverkan då betongtillverkningen är mycket energikrävande – å andra sidan har du små värmeförluster i huset med en betongplatta, så du sparar också mycket energi.

Passar bäst för
Villor, fritidshus och lågenergihus. Byggnader utan bärande bjälklag
Markförhållanden
Stabil mark med bra dränering, gärna sand eller grus. Mindre lämplig på lerig eller fuktkänslig mark om markförberedelser inte görs noggrant.
Klimat
Fungerar bäst i områden med milda vintrar eller där frostisolering görs ordentligt. I kallt klimat krävs isolering för att förhindra tjälskador.

2. Krypgrund: Har ett bärande bjälklag

En krypgrund eller en hybridgrund används i hus med bärande bjälklag och används ofta i färdigtillverkade modulhus när man bygger huset i fabrik och ställer det på plats över krypgrundsbalkarna. Det är en enkel husgrund och ofta ett prisvärt alternativ då man slipper den dyra kostnaden för betong och gjutning. Krypgrunden har använts länge och är den husgrund som vi använder oss av i dag som har varit med längst.
Passar bäst för
Trähus, fritidshus och byggnader där man vill undvika direktkontakt mellan hus och mark.
Markförhållanden
Kan anpassas till varierande markförhållanden, även där marken är ojämn eller fuktig. Kräver dock bra dränering och ventilation för att undvika fuktproblem.
Klimat
Lämplig i områden med kallt klimat om den är välisolerad och ventilerad. I fuktiga områden bör en modern, isolerad krypgrund väljas för att minimera risken för fuktproblem.

3. Plintgrund: För komplex mark

Plintgrund har också använts länge och används främst för oisolerade grunder. Isolerade krypgrunder har tidigare ofta förknippats med fuktproblem, men idag finns lösningar som motverkar detta. Ett alternativ är hybridgrunden, som bygger på krypgrundens principer men är utformad för att hålla fukten borta från känsliga delar av konstruktionen.
Passar bäst för
Fritidshus, attefallshus, mindre byggnader och hus i kuperad terräng. Med plintar kan man få en stabil och plan husgrund utan att behöva spränga.
Markförhållanden
Perfekt för ojämn, bergig eller sluttande mark där det är svårt att schakta för en platta på mark eller källare.
Klimat
Fungerar bra i de flesta klimat, men kan behöva extra isolering i kallare områden för att undvika kallras.

4. Källargrund: Ger extra utrymme

En källare är en klassisk husgrund. En källare med full takhöjd kan fungera som ett extra utrymme i huset och traditionellt har detta varit ett utrymme för värmepanna, värmeberedare, förråd och garage. Numera används källaren ofta också som en gillestuga, ett hobbyrum, lekrum eller till och med som ett sovrum.

Källargrunden har en enkel konstruktion och fungerar bra så länge dräneringen runt huset är effektiv. En dränering består av tre delar: fuktskydd, dräneringsrör och grovt grus. För att en inredd källare ska vara hållbar krävs en fungerande dränering, bra isolering och material som låter fukt vandra ut. Eftersom luften ofta är sämre i källarutrymmen är det inte den bästa platsen för ett sovrum. Om du misstänker fukt eller radon i källaren bör du anlita en fackman. Radon är en gas som kan förekomma i källargrunder och som kan vara direkt hälsofarlig och cancerframkallande.

Passar bäst för
Hus där man vill ha extra boyta eller förvaringsutrymme under marknivå.
Markförhållanden
Kräver stabil mark och god dränering för att undvika fuktproblem. Mindre lämplig på områden med hög grundvattennivå eller mycket lerjord.
Klimat
Fungerar bra i kalla klimat eftersom en källare kan ge bättre isolering och skydd mot frost. Dock krävs god ventilation och dränering för att undvika fuktproblem.

Bygge av husgrund. Betong.

Sätt en husgrund med hjälp av ett proffs

Vet du redan vilken husgrund du vill ha? Proffsen i vårt nätverk kan bland annat hjälpa dig förbereda tomten och gjuta grunden. Gör en prisförfrågan här ovanför så får du koll på hur mycket ditt projekt kommer att kosta.

Har du bestämt dig för vilken husgrund du vill ha? Våra anslutna proffs kan hjälpa dig med allt från markarbete till dränering och gjutning. Begär en offert på markarbete eller dränering för att få en kostnadsuppskattning för ditt projekt.

Begär offerter

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ a...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.