73 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Tre vanliga husgrunder i Sverige

Tre vanliga husgrunder i Sverige

Flera hus ute på landsbyggnaden. De är byggda med källargrund och platta på mark. När du ska bygga nytt hus eller en utbyggnad måste du självklart också ha en husgrund. Men vilken passar bäst? Innan du bestämmer vilken husgrund du ska satsa på måste du besvara ett antal frågor.
  • Vilken hustillverkare har du valt eller ska välja?
  • Vill du en grund med eller utan bjälklag?
  • Hur ska fasaden se ut? Fuktsäkerheten? Isoleringsgraden?
  • Vart ligger tomten?
  • Hur ser budgeten ut?
Diskutera gärna för- och nackdelarna med olika typer av husgrunder med en fackman eller med husleverantören, men läs också på om de olika alternativen själv. Vi har skrivit om skillnaden mellan tre olika husgrunder här nedan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Begär gratis offert

Många väljer ”platta på mark” som har många fördelar

Den vanligaste formen för en husgrund utan bärande bjälklag är en gjuten platta. Den möjliggör isolering i grunden och gör grunden fuktsäker. En betongplatta blir undergolvet i huset eller tillbyggnaden och det räcker med ett stötdämpande material innan man sedan lägger det golv man önskar. Vill du använda vattenburen golvvärme är betongplattan ett bra alternativ. Om man vill skapa mycket takhöjd inomhus är också en betongplatta ett bra alternativ då isoleringen grävs ner i marken. Anläggningsytan vid en platta på mark är stor och detta minskar riskerna för sättningar. Betongplattan har dock en negativ miljöpåverkan då betongtillverkningen är mycket energikrävande men å andra sidan har du små värmeförluster i huset med en betongplatta.

Krypgrunden med sitt bärande bjälklag är en gammal favorit

Bygge av husgrund. Betong. Om du isolerar grunden kommer kylan inte sprida sig uppåt till huset.
En krypgrund eller en hybridgrund används i hus med bärande bjälklag och används ofta i färdigtillverkade modulhus när man bygger huset i fabrik och ställer det på plats över krypgrundsbalkarna. Det är en enkel husgrund och ofta ett prisvärt alternativ då man slipper den dyra kostnaden för betong och gjutning. Krypgrunden har används länge och är den husgrund som används längst av de husgrunder som fortfarande används. Plintgrund har också används länge med denna används på en oisolerad grund. En isolerande krypgrund har ofta förknippats med olika typer av fuktproblem men idag finns det bra isolerande krypgrunder som inte har dessa problem. Det finns också ett husgrundsalternativ som kallas hybridgrund som bygger på krypgrundens principer men som eliminerar att fukten kommer åt känsliga delar av konstruktionen.

Med en källargrund får du extra utrymme

En källare är en klassisk husgrund. Det finns för- och nackdelar med en källargrund. En källare med full takhöjd kan fungera som ett extra utrymme i huset. Traditionellt har detta varit ett utrymme för värmepanna, värmeberedare, förråd och garage men idag används ofta källaren också som en gillestuga, ett hobbyrum, lekrum eller till och med som ett sovrum. Konstruktionen på en källargrund är enkel och den är säker så länge dräneringen runt huset fungerar. En dränering består av tre delar: fuktskydd, dräneringsrör och grovt grus. En källare, särskilt om den är inredd, ska ha en fungerande dränering, en bra isolering och inga täta skikt som stänger in fukten. Det är svårt att få riktigt bra luft i ett källarutrymme och därför är det inte lämpligt att ha sovrum i en källare. Anlita en fackman om du misstänker fukt eller radon i källaren. Radon kan finnas i källargrunder och är en gas som kan orsaka cancer. Vet du redan vilken husgrund du vill ha? Proffsen i vårt nätverk kan bland annat hjälpa dig förbereda tomten och gjuta grunden. Gör en prisförfrågan här ovanför så får du koll på hur mycket ditt projekt kommer att kosta.

Fler inlägg om markarbete

Dräneringskostnad: Saker att tänka på
En källare som har problem med fukt behöver dräneras. Det innebär att man gräver runt byggnaden. Genom olika åtgärder kan ett företag minska fuktbelastningen. Vi går igenom vad det kostar och varför priserna kan skilja sig åt en hel del. Kostnaden för att dränera Dränering bruk...
Läs mer om Dräneringskostnad: Saker att tänka på
Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur?
Med en trädgårdsmur får du en stabil och vacker konstruktion som ramar in tomten. Muren sk...
Läs mer om Ska du skaffa en fristående trädgårdsmur eller stödmur?
Välj rätt sten till trädgården 
Det finns ett stort utbud av olika marksten och dekorsten på marknaden. De kommer i olika former och färger. Vil...
Läs mer om Välj rätt sten till trädgården