106 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Tre vanliga husgrunder i Sverige

Tre vanliga husgrunder i Sverige

Flera hus ute på landsbyggnaden. De är byggda med källargrund och platta på mark.

När du ska bygga nytt hus eller en utbyggnad måste du självklart också ha en husgrund. Men vilken passar bäst? Innan du bestämmer vilken husgrund du ska satsa på måste du besvara ett antal frågor.

  • Vilken hustillverkare har du valt eller ska välja?
  • Vill du en grund med eller utan bjälklag?
  • Hur ska fasaden se ut? Fuktsäkerheten? Isoleringsgraden?
  • Vart ligger tomten?
  • Hur ser budgeten ut?

Diskutera gärna för- och nackdelarna med olika typer av husgrunder med en fackman eller med husleverantören, men läs också på om de olika alternativen själv. Vi har skrivit om skillnaden mellan tre olika husgrunder här nedan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Många väljer ”platta på mark” som har många fördelar

Den vanligaste formen för en husgrund utan bärande bjälklag är en gjuten platta. Den möjliggör isolering i grunden och gör grunden fuktsäker. En betongplatta blir undergolvet i huset eller tillbyggnaden och det räcker med ett stötdämpande material innan man sedan lägger det golv man önskar. Vill du använda vattenburen golvvärme är betongplattan ett bra alternativ. Om man vill skapa mycket takhöjd inomhus är också en betongplatta ett bra alternativ då isoleringen grävs ner i marken. Anläggningsytan vid en platta på mark är stor och detta minskar riskerna för sättningar. Betongplattan har dock en negativ miljöpåverkan då betongtillverkningen är mycket energikrävande men å andra sidan har du små värmeförluster i huset med en betongplatta.

Krypgrunden med sitt bärande bjälklag är en gammal favorit

Bygge av husgrund. Betong. Om du isolerar grunden kommer kylan inte sprida sig uppåt till huset.

En krypgrund eller en hybridgrund används i hus med bärande bjälklag och används ofta i färdigtillverkade modulhus när man bygger huset i fabrik och ställer det på plats över krypgrundsbalkarna. Det är en enkel husgrund och ofta ett prisvärt alternativ då man slipper den dyra kostnaden för betong och gjutning. Krypgrunden har används länge och är den husgrund som används längst av de husgrunder som fortfarande används.

Plintgrund har också används länge med denna används på en oisolerad grund. En isolerande krypgrund har ofta förknippats med olika typer av fuktproblem men idag finns det bra isolerande krypgrunder som inte har dessa problem. Det finns också ett husgrundsalternativ som kallas hybridgrund som bygger på krypgrundens principer men som eliminerar att fukten kommer åt känsliga delar av konstruktionen.

Med en källargrund får du extra utrymme

En källare är en klassisk husgrund. Det finns för- och nackdelar med en källargrund. En källare med full takhöjd kan fungera som ett extra utrymme i huset. Traditionellt har detta varit ett utrymme för värmepanna, värmeberedare, förråd och garage men idag används ofta källaren också som en gillestuga, ett hobbyrum, lekrum eller till och med som ett sovrum. Konstruktionen på en källargrund är enkel och den är säker så länge dräneringen runt huset fungerar. En dränering består av tre delar: fuktskydd, dräneringsrör och grovt grus. En källare, särskilt om den är inredd, ska ha en fungerande dränering, en bra isolering och inga täta skikt som stänger in fukten. Det är svårt att få riktigt bra luft i ett källarutrymme och därför är det inte lämpligt att ha sovrum i en källare. Anlita en fackman om du misstänker fukt eller radon i källaren. Radon kan finnas i källargrunder och är en gas som kan orsaka cancer.

Vet du redan vilken husgrund du vill ha? Proffsen i vårt nätverk kan bland annat hjälpa dig förbereda tomten och gjuta grunden. Gör en prisförfrågan här ovanför så får du koll på hur mycket ditt projekt kommer att kosta.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem