Välj rätt sten till trädgården

Det finns ett stort utbud av olika marksten och dekorsten på marknaden. De kommer i olika former och färger. Vilken är bäst?

Välj sten som passar med husets arkitektur och tomtens design

Om du vill ha dekorstenar i trädgården finns det fyra vanliga alternativ: tumlade stenar, polerad sjösten, singel eller krossade stenar.  Många väljer större stenar som är tumlade runt sina rabatter medan stenkross ofta ersätter blommor i rabatterna.

Natursten passar perfekt på uteplatser, i trädgårdsgångar och runt ett poolområde. Skiffer, sandsten, granit och kalksten är vanliga exempel på natursten. Oavsett vilken sorts natursten du väljer så kommer du ha slitstarka stenar som brukar bli vackrare med åren.

Betongsten är billigare än natursten och passar perfekt på garageuppfarter och uppställningsytor. Betong är lätt att lägga tack vare sin regelbundna form. Betong kan vara färgad eller ofärgad och ytskiktet kommer både som slätt och skrovligt. Vilken tjocklek man behöver lägga på olika områdena varierar självklart, men generellt brukar man säga 3 till 5 centimeter för gångytor, 5 till 7 centimeter för personbilar och 7 till 10 cm för tung trafik.

Var inte rädd för att blanda olika stenar och material. En enhetlig stil kan ge ett vackert intryck men en blandning mellan natursten, betong, gräs och trä ger en spännande trädgård fylld med energi.

Skrovlig marksten som Ölandssten passar till exempel perfekt tillsammans med växtlighet som suddar ut gränserna mellan stengången och grönområdet medan marktegel i olika kulörer och mönster ger liv och energi till stora ytor.

En gång eller en yta med betong kan med fördel brytas av med en enkel rad av natursten för att skapa en intressant detalj. Asfalt är inte det första materialet man tänker på till en trädgård men det är billigt, slitstarkt och lätt att hålla rent.

Asfalt kombineras med fördel med till exempel röd kalksten för ett spännande och vackert resultat. Grus är också ett material som fungerar perfekt i en trädgård. Gruset är tåligt, billigt och lätt att anlägga. Även grus är vackert att kombinera med marksten.

Kostnad och underhåll

Om du anlitar ett markproffs kan du räkna med att arbetet kostar 2 till 4 gånger mer än kostnaden för själva materialet, men detta varierar så klart beroende på underlag, stensort, ytans storlek, vilket förarbete som krävs och vilka maskiner som måste användas. Som alltid vid trädgårdsprojekt är underarbetet viktigt. Gräv ur så att du får plats med ett bärlager. En fiberduk minskar ogräset och fungerar som en avskiljare mellan olika material. När du lägger marksten måste du lägga dem med en fog. Använd en ogräshämmande fog för att slippa tråkigt arbete med ogräsrensning och dyra ogräsbekämpningsmedel. Var försiktigt med att använda en högtryckstvätt på betong och känslig natursten. Rengör istället med alg- och mossrengöring och skölj med en vanlig vattenslang.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.