108 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Välj rätt sten till trädgården 

Välj rätt sten till trädgården

Det finns ett stort utbud av olika marksten och dekorsten på marknaden. De kommer i olika former och färger. Vilken är bäst?

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Välj sten som passar med husets arkitektur och tomtens design

Om du vill ha dekorstenar i trädgården finns det fyra vanliga alternativ: tumlade stenar, polerad sjösten, singel eller krossade stenar.  Många väljer större stenar som är tumlade runt sina rabatter medan stenkross ofta ersätter blommor i rabatterna.

Natursten passar perfekt på uteplatser, i trädgårdsgångar och runt ett poolområde. Skiffer, sandsten, granit och kalksten är vanliga exempel på natursten. Oavsett vilken sorts natursten du väljer så kommer du ha slitstarka stenar som brukar bli vackrare med åren.

Betongsten är billigare än natursten och passar perfekt på garageuppfarter och uppställningsytor. Betong är lätt att lägga tack vare sin regelbundna form. Betong kan vara färgad eller ofärgad och ytskiktet kommer både som slätt och skrovligt. Vilken tjocklek man behöver lägga på olika områdena varierar självklart, men generellt brukar man säga 3 till 5 centimeter för gångytor, 5 till 7 centimeter för personbilar och 7 till 10 cm för tung trafik.

Var inte rädd för att blanda olika stenar och material. En enhetlig stil kan ge ett vackert intryck men en blandning mellan natursten, betong, gräs och trä ger en spännande trädgård fylld med energi.

Skrovlig marksten som Ölandssten passar till exempel perfekt tillsammans med växtlighet som suddar ut gränserna mellan stengången och grönområdet medan marktegel i olika kulörer och mönster ger liv och energi till stora ytor.

En gång eller en yta med betong kan med fördel brytas av med en enkel rad av natursten för att skapa en intressant detalj. Asfalt är inte det första materialet man tänker på till en trädgård men det är billigt, slitstarkt och lätt att hålla rent.

Asfalt kombineras med fördel med till exempel röd kalksten för ett spännande och vackert resultat. Grus är också ett material som fungerar perfekt i en trädgård. Gruset är tåligt, billigt och lätt att anlägga. Även grus är vackert att kombinera med marksten.

Kostnad och underhåll

Om du anlitar ett markproffs kan du räkna med att arbetet kostar 2 till 4 gånger mer än kostnaden för själva materialet, men detta varierar så klart beroende på underlag, stensort, ytans storlek, vilket förarbete som krävs och vilka maskiner som måste användas. Som alltid vid trädgårdsprojekt är underarbetet viktigt. Gräv ur så att du får plats med ett bärlager. En fiberduk minskar ogräset och fungerar som en avskiljare mellan olika material. När du lägger marksten måste du lägga dem med en fog. Använd en ogräshämmande fog för att slippa tråkigt arbete med ogräsrensning och dyra ogräsbekämpningsmedel. Var försiktigt med att använda en högtryckstvätt på betong och känslig natursten. Rengör istället med alg- och mossrengöring och skölj med en vanlig vattenslang.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem
Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan f...
Läs mer om Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem